Evropska liga
121

Tok utakmice: Zrinjski - Breidablik 6:2

N. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog i Breidablika večeras su u Mostaru igrali prvu utakmicu trećeg pretkola Evropske lige, a tekstualni prijenos susreta mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
90+4' - Gotova je utakmica, Zrinjski je pobijedio Breidablik sa 6:2 te došao na korak od historije bh. nogometa jer im se smiješi grupna faza jednog od evropskih takmičenja.

90' - Utakmica je produžena za još četiri minute.

88' - Senić sada dobija žuti karton nakon što je prekršajem prekinuo kontru Breidablika.

88' - Nova promjena u Zrinjskom. Jukić je ušao umjesto Ćužea.

87' - Izmjena u Zrinjskom. Umjesto Ćorluke ušao je Memija.

81' - Dvije ogromne prilike za Zrinjski! Čanađija je prvo pogodio prečku, a onda i nesretni Ćuže kojem je tako okvir gola drugi put večeras spriječio pogodak.

74' - GOOOOOL! Breidablik stiže i do drugog gola, a strijelac je Eyjolfsson! Ponovo su Islanđani odigrali sjajnu akciju, a na kraju je Eyjolfsson odlično šutirao i golman nije imao šansi. Sada je rezultat 6:2.

70' - Prvi žuti karton za Zrinjski dobio je Jakovljević. Islanđani su imali i dobru priliku, ali ostaju na jednom postignutom golu.

67' - Dvostruka izmjena i kod Zrinjskog. Izašli su Kiš i Malekinušić, a ušli su Mišić i Zlomislić.

67' - Izmjene kod Breidablika. Izašli su Steindorsson i Yeoman, a ušli su Hlynsson i Ingvarsson.

65' - GOOOOOL! Breidablik smanjuje na 6:1, a strijelac je Ludviksson! Prvo je Zrinjski imao veliku priliku, ali je došlo do nesporazuma. Islanđani odmah prave kontranapad, a na kraju je Ludviksson lobovao golmana i postigao počasni gol za Breidablik.

56' - GOOOOOL! Zrinjski postiže prvi pogodak u drugom poluvremenu, a strijelac je Ivančić! Ponovo je pao nakon jedne gužve u šesnaestercu. Ivančić je na kraju došao do lopte, odlično se snašao i pogodio u nebranjeni dio mreže za 6:0.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

48' - Odlična prilika za Zrinjski! Ponovo je Kiš bio u dobroj situaciji nakon proigravanja Bilbije. Ipak, ispriječio se defanzivac Breidablika pa je lopta završila u korneru.

46' - Breidablik je napravio prvu izmjenu. Olsen je ušao u igru umjesto Svanthorssona.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

45+4' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Fenomenalna partija Zrinjskog. Najbolje poluvrijeme nekog bh. kluba u Evropi i velikih 5:0. Zrinjski je na pragu plasmana u grupnu fazu, samo je pitanje Evropske ili Konferencijske lige.

45' - Utakmica će biti produžena za četiri minute.

44' - Kakva prilika za Zrinjski! Kiš je maestralno uposlio Ćuže koji puca iz prve, ali je lopta otišla malo iznad prečke.

40' - GOOOOOL! Zrinjski zabija peti gol, ovaj put strijelac je Malekinušić! Nevjerovatna partija Zrinjskog. Kiš je ovaj put sjajno šutirao iz daljine, golman Breidablika je dosta loše intervenisao. Malekinušić je sjajno pratio cijelu situaciju i pogodio za velikih 5:0.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

33' - GOOOOOL! Zrinjski postiže i četvrti pogodak, a strijelac je Bilbija! Malekinušić je probio po lijevoj strani, a onda je uslijedio odličan centaršut i poklon koji Bilbija ne promašuje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

32' - Crveni karton za Breidablik! Einarsson je ponovo žestoko startovao te dobio drugi žuti karton. Ostavio je svoju ekipu na cjedilu.

30' - GOOOOOOL! Zrinjski sada vodi 3:0, a ponovo je strijelac Kiš! Ponovo gosti prave nevjerovatnu grešku u odbrani. Bilbija je na kraju uposlio Kiša, koji gotovo na sličan način kao i prvi put matira golmana za velikih 3:0.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

30' - Izmjena u Zrinjskom. Umjesto povrijeđenog Barišića, ušao je Senić.

28' - Vjetar u leđa domaćim igračima pruža nekoliko hiljada navijača među kojima se nalazi i par stotina najvatrenijih Ultrasa.

25' - Imamo prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Einarsson.

22' - GOOOOOL! Zrinjski je udvostručio vodstvo, a strijelac je Malekinušić! Bilbija je ponovo pokazao dominaciju u skoku pa je uputio udarac. Golman je kratko odbio loptu, ali tu je Malekinušić koji je posprema u mrežu za 2:0.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

21' - Šta je sada promašio Zrinjski!? Golman je poklonio loptu Ćužeu, a ovaj se odlučio na lob. Na kraju je prečka spasila Islanđane. Zrinjski sve više steže obruč oko gola Breidablika.

20' - Sada je Bilbija imao sjajnu šansu!Barišić je odlično pronašao Ćorluku koji je izbjegao ofsajd zamku. Uputio je prizeman centaršut prema Bilbija, ali je kapiten Zrinjskog šutirao za malo pored gola.

18' - Velika prilika za Zrinjski. Nakon gužve u šesnaestercu gostiju, Ćuže se dobro snašao i uputio lukav udarac ka golu Islanđana, ali je šut ipak bio dosta blag pa nije bilo problema za golmana.

16' - Sada jedna višeminutna pauza jer je Svanthorsson povrijeđen. Ukazuje mu se pomoć, a onda će se nastaviti susret.

10' - Ozbiljna situacija pred gostujućim golom. Ćorluka je u svom stilu probio po desnoj strani i uputio upotrebljiv centaršut, ali je u posljednji trenutak lopta izbačena prije Bilbije.

6' - Gosti se oporavljaju od početnog šoka te su zaprijetili nakon dobre akcije. Trenutno se igra uglavnom na sredini terena.

2' - GOOOOOL! Zrinjski je poveo 1:0, a strijelac je Kiš! Biblija je pokrenuo odličnu akciju i odlično uposlio Ćužea na desnoj strani. Sjajni krilni napadač je probio do šesnaesterca i onda uposlio Kiša koji puca iz prve neobranjivo u donji desni ugao za eksploziju u Mostaru.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

1' - Počela je utakmica! Sretno Zrinjski!

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

20:55 - Sve je spremno za početak utakmice, a glavni sudija je Nick Walsh iz Škotske.

20:50 - Za ovaj susret UEFA je dopustila prodaju ulaznica za dio gornje tribine stadiona pod Bijelim brijegom pa će Plemići imati podršku više od 6.500 navijača.

20:45 - Ukoliko bh. prvak prođe islandski Breidablik, posljednja prepreka Plemićima prije grupne faze Evropske lige bit će austrijski LASK. U slučaju poraza, Zrinjski će takmičenje nastaviti u play-offu Konferencijske lige. U tom slučaju protivnik Mostarcima bit će bolji iz susreta predstavnika Sjeverne Makedonije FK Struga i predstavnika Luksemburga Swift Hespera.

20:40 - Po jučerašnjim riječima Rendulića, bit će to potpuno drugačija utakmica u poređenju s prethodnim protivnikom Zrinjskog - Slovanom iz Bratislave.

"Igramo dvomeč protiv ekipe koja je dobra, koja je, ja bih rekao, čak odlična s obzirom na prikazano protiv Kopenhagena. To je ekipa koja igra za gol više, ekipa puna dobrih pojedinaca, tehnički veoma dobra, ekipa koja ima veoma dobar visoki pritisak. Sigurno nas čeka veoma zahtjevna utakmica, ali mi smo spremni odgovoriti na sve izazove", najavio je Rendulić.

20:35 - Stigli su i sastavi za večerašnji duel. Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić odlučio se za formaciju 4-3-3. Na golu je Marić, a u posljednjoj liniji Tičinović, Barišić, Jakovljević i Ćorluka. U sredini terena igrat će Čanađija, Kiš i Ivančić, dok će u ofanzivi biti Ćuže, Bilbija i Malekinušić.

I trener gostiju Thorvaldsson se odlučio za formaciju 4-3-3. Od prve minute igrat će: Einarsson, Yeoman, Margeirsson, Muminović, Gunnlaugsson, Eyjolfsson, Sigurjonsson, Ludviksson, Einarsson, Steindorsson i Svanthorsson.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice trećeg pretkola Evropske lige između Zrinjskog i islandskog Breidablika. Susret se igra u Mostaru s početkom u 21:00 sat.