Premijer liga BiH
8

Tok utakmice: Sarajevo - Široki Brijeg 2:1

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu igrao se prvi meč 29. kola nogometne m:tem Premijer lige BiH između FK Sarajevo i NK Široki Brijeg, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog duela.
Rezultat i strijelci:

FK Sarajevo - NK Široki Brijeg 2:1 (Oliveira 2', Varešanović 84'; Radić 24')

Kraj utakmice

90+3' - Pritisak gostiju, ali Gigović im je na gotovo svakom prekidu svirao prekršaj u napadu, pa tako i ovaj put.

90' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

87' - Tenzije na terenu, ali sve se veoma brzo smirilo. Varešanović i Pranjić su se pokoškali, ubrzo su se uključili svi ostali igrači, ali se na kraju sve smirilo.

86' - Iako nema Hordi zla, ori se pjesma stadinom Koševo, gdje blizu 5.000 navijača pruža podršku Bordo igračima.

Sarajevo - Široki Brijeg (Varešanović 84')

84' - Gooooooooooooooooool! Sarajevo zasluženo stiže do drugog gola i novog vodstva! Musa je odlično centrirao, a Varešanović glavom pogađa za 2:1 i novu erupciju oduševljenja na Koševu. Bio je to fenomenalan centaršut Muse i lijepa završnica veznjaka Sarajeva.

78' - Raste nervoza na tribinama, domaći navijači žele pobjedu svojih izabranika.

78' - Varešanović je u igri umjesto Kyeremeha.

73' - Izmjena i u ekipi Širokog Brijega: Barišić i Lukić ulaze, a teren napuštaju Lovrić i Radić.

71' - Ziljkić je šutirao, ali bio je to blag udarac za odlično raspoloženog gostujućeg golmana.

70' - Šansa za Sarajevo! Mustafić je šutirao iz velike udaljenosti, a lopta odlazi malo pored gola. Izmjene u domaćem timu, Mustafić i Radović izlaze, a Jelić Balta i Džafić su na terenu.

68' - Šansa za Sarajevo! Kyeremeha je šutirao sa deset metara s desne strane, no golman Širokog je bio dobro postavljen i odbranio je njegov pokušaj.

66' - Pokušavaju i gosti, konkretno Ćavar koji je pokušao iznenaditi golmana Sarajeva, no nije bio precizan.

65' - Sada je žuti karton dobio i gostujući igrač Lovrić, koji je treći nogometaš koji je dobio javnu opomenu.

62' - Radović je dobio žuti karton, a navijači Sarajeva su to odmah iskoristili kako bi počeli s vrijeđanjem sudije Gigovića.

59' - Velika šansa za Sarajevo! Renan Oliveira nakon centaršuta Šerbečića umalo postiže gol, ali Josipović fenomenalnom paradom iz samih rašlji spašava drugi gol Bordo tima. Tom intervencijom se malo i povrijedio, no čini se da će moći nastaviti meč.

58' - Pritisak Sarajeva, sada je Ziljkić probao, blokira to odbrana Širokog, zatim i udarac Vrančić također blokiraju gostujući igrači.

54' -Šansa za Sarajevo! Ziljkić je šutirao s lijeve strane, ali brani golman Širokog Brijega. Aktivan i vrlo dobar meč gledamo od prve minute, zaista možemo biti zadovoljni onim što vidimo na koševskom travnjaku.

51' - Prvi opasan napad Širokog u drugom poluvremenu, Pejić je probio po desnoj strani, ubacio prizemno, ali Martinović je izbacio u korner.

50' - Radović je pokušao sam završiti jednu akciju Bordo tima, ali je jako loše šutirao desnom nogom.

49' - Pritisak Sarajeva, veliki broj centaršuteva u kazneni prostor Širokog, ali se brane gosti.

47' - Velika šansa za Sarajevo! Mustafić šutira, lopta na putu prema golu pogađa Musu i odlazi u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli nogometaši Bordo tima. Čirjak u igri umjesto Ramića, tako da je Varešanović odmah napravio jednu promjenu.

Prvo poluvrijeme

45' - Martinović je pokušao glavom, no nema opasnosti po gol gostiju.

42' - Sada Mustafić iz dobre situacije s nekih 10-ak metara šutira visoko preko gola, a prije toga lijepo mu je prsima loptu spustio Oliveira.

41' - Šansa za Široki Brijeg! Valinčić je šutirao iz voleja, ali pored gola Bordo tima.

38' - Velika šansa za Sarajevo! Ziljkić je sjajno ubacio s lijeve strane, Renana s nekoliko metara glavom šutira, ali pogađa prečku. Lopta se odbila direktno na liniju i mnogi navijači su tražili gol, ali je Gigović samo pustio da se igra nastavi.

35' - Skandiranje navijača Sarajeva sudiji Gigoviću, vjerovatno nezadovoljni odlukama ovog arbitra iz Bosanske Gradiške.

34' - Radić je dobio žuti karton i propustit će sljedeću utakmicu protiv Posušja. Srušio je Radovića, a Gigović mu je bez previše razmišljanja pokazao javnu opomenu.

29' - Pritisak Sarajeva, u kratkom periodu imali su tri centaršuta, ali je sve to izbacila odbrana Širokog Brijega.

25' - S tribina odjekuje: "Vedran Puljić" i "Istina za Vedrana". Puljić (24) je ubijen hicem iz pištolja 4. oktobra 2009. godine tokom nereda u Širokom Brijegu uoči susreta istoimene domaće ekipe i Sarajeva.

Iako se prvobitno vjerovalo da je stradao od oštrog predmeta, obdukcija je pokazala da se radi o hicu iz pištolja. Za to djelo do danas niko nije odgovarao.

Sarajevo - Široki Brijeg 1:1 (Radić 23')

23' -Gooooooooooooool! Široki se vraća i stiže do 1:1. Nakon akcije po desnoj strani i centaršuta Valinčića na prvu stativu, na pravom mjestu bio je Radić koji loptu šalje u mrežu Sarajeva. Ovo je njegov prvi pogodak u ovoj sezoni, iako je odigrao 16 utakmica.

19' - Šansa na jednoj, a odmah i na drugoj strani. Radić je šutirao, ali ravno u golmana Sarajeva koji to lagano zaustavlja.

19' - I upravo tako! Munjevita kontra Sarajeva, Renan Oliveira je fantastično pobjegao Musi, s desne strane izašao je sam ispred Josipovića, ali je izgubio snagu i golman Širokog mu je odbranio udarac.

17' - Preuzeo je Široki sada kontrolu nad loptom, a nema sumnje da će to ostaviti mnogo prostora igračima Sarajeva za ubojite kontranapade, što je način igre s kojim su razbili Zrinjski u prošlom kolu.

14' - Sada je Kyeremeh pao i tražio penal, ali je sudija Gigović samo odmahnuo rukama.

13' - Odmah šansa i za Sarajevo na drugoj strani! Renan je dobio jednu loptu u situaciji jedan na jedan s golmanom Širokog, ali je u posljednji trenutak gostujuća odbrana to nekako izbacila.

12' - Prva šansa za Široki Brijeg! Nakon dobre akcije po desnoj strani, Radić je odigrao "povratnu" za Ćavara, no njegov udarac s nekih 18 metara brani golman Sarajeva.

10' - Nova šansa za Sarajevo! Kyeremeh je šutirao desnom nogom, ali je lopta nakon udarca s nekih 15-ak metara otišla malo pored gola. I ovu šansu Sarajevo je napravilo nakon odlične timske akcije.

5' - Kyeremeh je ubacio s desne strane, ali Renan kasni na loptu. Odlična igra Sarajeva na početku meča.

4' - Sarajevo i nakon ranog gola koji me je došlo u vodstvo kontroliše loptu. Na tribinama se nalazi blizu 5.000 navijača Sarajeva.

Sarajevo unatoč bojkotu ima veliku podršku navijača (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo unatoč bojkotu ima veliku podršku navijača (Foto: T. S./Klix.ba)

2' - Gol koji je postigao Renan digao je na noge gotovo 5.000 navijača, koji su večeras u velikom broju došli na Koševo kako bi, unatoč bojkotu Hordi zla, pružili podršku Sarajevu.

Sarajevo unatoč bojkotu ima veliku podršku navijača (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo unatoč bojkotu ima veliku podršku navijača (Foto: T. S./Klix.ba)

Sarajevo - Široki Brijeg 1:0 (Renan 2')

2' - Goooooooooooooool! Sarajevo vodi od 70 sekunde! Nakon sjajne akcije, lopta je došla do Renana Oliveire, a ovaj sjajni brazilski napadač desnom nogom pogađa dalji ugao gostujućeg gola za erupciju oduševljenja na Koševu. Ovo je njegov pet pogodak u Bordo dresu.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli nogometaši Široko Brijega.

20:29 - Sve je spremno za početak utakmice.

20:25 - Glavni sudija meča je Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške.

20:17 - Ulaz na stadion Koševo je besplatan, a iako je održan konstruktivan sastanak navijačke grupe Horde zla i predsjednika kluba Ismira Mirvića, nastavit će se bojkot najvatrenijih bordo navijača. Ipak, Bordo tim će imati podršku s drugih tribina koševskog stadiona.

20:15 - Eventualnom pobjedom Sarajevo bi sebi otvorilo vrata Evrope za narednu sezonu. Prvom pratitelju Širokom pobjeglo bi na četiri boda uz isto toliko utakmica do kraja, ali i petoplasiranom Željezničaru na šest bodova uz utakmicu više.

20:10 - Sarajevo u sjajnoj formi dočekuje rivala s Pecare. Bordo tim je u posljednjih šest kola ostvario pet pobjeda uz jedan remi, i to onaj sporni protiv Sloge kada je u posljednjim trenucima poništen gol Sarajeva za pobjedu na opće zaprepaštenje svih gledalaca.

S druge strane, Široki Brijeg je trijumfom protiv Veleža u prošlom kolu prekinuo niz od pet utakmica bez pobjede i ponovo se vratio u evropsku utrku.

20:00 - Još samo 15 bodova je u igri i ovo je jedan od posljednjih vozova za ekipe, kako u gornjem, tako i u donjem dijelu tabele da osvoje bodove koji im trebaju za ispunjenje ciljeva.

S takvom percepcijom teško da možemo imati bitniji duel za rasplet gornjeg doma tabele od onog kojeg danas igraju Sarajevo i Široki Brijeg. Dva dugogodišnja rivala nalaze se na trećem i četvrtom mjestu i njihov današnji okršaj bit će šansa da se osvoje bodovi zlata vrijedni u borbi za Evropu.

Tabela:

20:00 - Poznati su sastavi:

Za Sarajevo od prve minute igraju :Dizdarević, Musa, Šerbečić, Martinović, Radović, Vrančić, T. Ramić, Kyeremeh, Mustafić, Ziljkić i Oliveira.

Na klupi su: Šahinović, Trako, Jelić-Balta, Mulalić, Čataković, Varešanović, Tomašević, Džafić i Čirjak.

Široki Brijeg meč počinje u sastavu: Josipović, Pranjić, Mašić, Musa, Valinčić, Lovrić, Ćavar, Pejić, Vukoja, Radić i Vukoja.

Na klupi su: T.A. Tomić, Medić, Barišić, F. Medić, Bagarić, Vukelić, Lukić, Oliveira i Šuto.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice 29. kola nogometne Premijer lige BiH između FK Sarajevo i NK Široki Brijeg. Meč se igra na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu s početkom u 20:30 sati.