Četvrtfinale
129

Tok utakmice, produžetaka i penala: Hrvatska - Brazil 1:1 (4:2)

K. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Svjetsko prvenstvo u Kataru nastavilo se utakmicama četvrtfinala, a u prvom okršaju u ovoj fazi sastali su se Hrvatska i Brazil. Tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Tok penala:

Četvrta serija: Oršić pogađa, Hrvatsku jedan gol dijeli od polufinala. Marquinhos šutira za Brazil. Promašaj! Hrvatska je u polufinalu! (4:2)

Treća serija: Modrić pogađa i u trećoj seriji! Pedro siguran za Brazil, drama se nastavlja (3:2)

Druga serija: Majer pogađa za Hrvatsku! Casemiro je siguran (2:1)

Prva serija: Vlašić pogađa za Hrvatsku! Livaković brani penal Rodrygu! (1:0)

Kraj! Penali će odlučiti pobjednika!

120+2' - Šansa za Brazil! Nakon ubačaja iz slobodnog udarca, šutirao je Casemiro, ali fantastični Livaković još jednom brani.

120' - Igrat će se još dvije minute sudijske nadoknade.

119' - Brazil pokušava doći do drugog gola i eventualne pobjede nakon 120 minuta.

Hrvatska - Brazil 1:1 (Petković 117')

117' - Goooooooooool! Petković pogađa za 1:1. Kakva drama! Oršić je fantastično probio po lijevoj strani, vratio povratnu loptu za Petkovića, a napadač Dinama uz dosta sreće, nakon što je lopta pogodila jednog igrača u bloku, pogađa za 1:1. Nakon toga, skinuo je dres i euforično proslavio gol.

115' - Brazilci su s loptom došli kod kaznenog prostora i tu je pokušavaju zadržati što je duže moguće. Uz to, koriste i svoju prefinjenu tehniku kako bi loptu "sakrili" na što je moguće bolji način.

113' - Perišić je bio lijevo s loptom, pokušao je proći pored Antonyja, ali je ga nogometaš Manchester Uniteda odlično pročitao i zaustavio njegovu namjeru.

111' - Lovren je centrirao, bio je Budimir tu u šansi, ali nije uspio šutirati prema golu i na kraju je sudija Oliver svirao prekršaj u napadu.

109' - Uzeli su Hrvati posjed lopte i nema sumnje da će dati sve od sebe da dođu do pogotka. Dalić je ubacio i Budimira u igru, gurnuo je sve karte u napad.

106' - Počeo je drugi produžetak.

Prvi produžetak

105+3' - Pokušali su odmah Hrvati, Juranović je probio po lijevoj strani, ali na kraju nije bilo pravog udarca prema golu Alissona.

Hrvatska - Brazil 0:1 (Neymar 105+1')

105+1' - Gooooooooooooool! Brazil vodi, strijelac je Neymar! Nakon fantastične akcije, Neymar je izašao sam ispred Livakovića, zaobišao ga, a nakon toga loptu poslao pod prečku za zasluženo vodstvo Brazilaca.

Trenutak kada je Neymar prošao pored golmana Livakovića, a nakon toga doveo Brazil u vodstvo od 1:0 (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada je Neymar prošao pored golmana Livakovića, a nakon toga doveo Brazil u vodstvo od 1:0 (Foto: EPA-EFE)

Tragičan trenutak da Hrvatska primi gol, do kraja prvog produžetka je ostalo manje od 15 sekundi.

105' - Igrat će se još jedna minuta sudijske nadoknade u prvom produžetku.

105' - Danilo je pokušao iz velike udaljenosti, ali se obrukao i nabio loptu visoko preko gola. Čini se da ni u prvom produžetku nećemo vidjeti pogodak.

103' - Velika šansa za Hrvatsku! Petković je fenomenalno izbacio dva igrača Brazila, dodao do Brozovića, ali njegov udarac odlazi preko gola. Dribling Petkovića će sigurno biti u TV špicama u budućnosti, genijalno je to izveo.

101' - Thiago Silva je ubacio, Pedro atraktivno škaricama pokušava, ali je to također bio vrlo lagan zadatak za Livakovića.

99' - Rodrygo je ubacio s lijeve strane, lopta je išla prema Paqueti, ali nogometaš West Hama nije uspio stići do nje, zahvatiti je i uputiti prema golu Livakovića.

Livaković je u ekipi Hrvatske prvo ime u ovom susretu, sjajno je branio, posebno u drugom poluvremenu (Foto: EPA-EFE)
Livaković je u ekipi Hrvatske prvo ime u ovom susretu, sjajno je branio, posebno u drugom poluvremenu (Foto: EPA-EFE)

97' - Nema šansi u produžecima, oba tima vrlo oprezno stoje na terenu zbog velikog uloga koji je trenutno u igri.

92' - Imali su Brazilci šansu nakon kornera, ali napadač Pedro, koji je ranije ušao u igru, nije najbolje zahvatio loptu glavom.

91' - Počeo je prvi produžetak.

Produžeci

Hrvatska - Brazil 0:0

90+4' - Anthony je šutirao, ali je to za danas vrlo raspoloženog Livakovića bio lagan zadatak.

90+4' - Čini se da u regularnih 90 minuta nećemo vidjeti gol i da će produžeci, eventualno penali odlučiti putnika u polufinale.

90+1' - Rodrygo je ubacio iz kornera, ali Perišić izbija s prve stative.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

90' - Napada Brazil, pokušavaju doći do gola u finišu meča, ali Hrvatska se dobro brani.

86' - Nova šansa za Brazil! Militao je došao skroz do kaznenog prostora, šutirao je, ali lopta uz blok odlazi pored gola.

85' - Sve manje vremena da u regularnih 90 minuta vidimo pogodak. Podsjećamo, ako rezultat bude 0:0, igraju se produžeci, a nakon 120 minuta i penali.

80' - Livaković opet brani! Neymar je primio loptu na drugoj stativi, vratio je povratnu loptu do Paquete, no njegov prizemni udarac uhvatio je sigurni Livaković!

Golman Livaković čudesnim odbranama čuva Hrvatsku u igri (Foto: EPA-EFE)
Golman Livaković čudesnim odbranama čuva Hrvatsku u igri (Foto: EPA-EFE)

76' - I još jednom, sjajni Livaković! Neymar je opet izašao sam pred golmana Hrvatske, ali mu je čuvar mreže Dinama još jednom odbranio. Kakva partija, uz Juranovića definitivno najbolji igrač kod Vatrenih!

68' - Casemiro je dobio žuti karton nakon što je oštro zaustavio Kramarića.

Igra se vrlo borbeno s obje strane i s minimalnim brojem grešaka (Foto: EPA-EFE)
Igra se vrlo borbeno s obje strane i s minimalnim brojem grešaka (Foto: EPA-EFE)

66' - Velika šansa za Brazil! Paqueta je izašao sam ispred Livakovića, ali je opet golman Dinama čudesno odbranio u sačuvao svoju mrežu. U nastavku akcije nastala je gužva u petercu Hrvatske, ali je Kovačić izbacio loptu. Pritisak Brazila i puno bolja igra u nastavku.

62' - Uspjeli su Hrvati opet smiriti tempo igre, preuzeti kontrolu nad loptom i usporiti Brazilce.

55' - Velika šansa za Brazil! Neymar je izašao sam ispred Livakovića s lijeve strane, šutirao je, ali golman Vatrenih fantastično zaustavlja.

Neymar je imao veliku šansu u 55. minuti, ali je Livaković spasio Hrvate sjajnom odbranom (Foto: EPA-EFE)
Neymar je imao veliku šansu u 55. minuti, ali je Livaković spasio Hrvate sjajnom odbranom (Foto: EPA-EFE)

53' - Opasan napad Hrvatske. Opet je Juranović iznio loptu po desnoj strani, dodao do Kramarića koji je pronašao Perišića na drugoj strani, ali centaršut igrača Tottenhama nije pronašao Pašalića u sredini. Bio je ovo opasan napad Vatrenih.

51' - Lovren je glavom pokušao nakon centaršuta iz kornera, lopta se u nastavku napada odbila do Kramarića, ali je on bio u nedozvoljenoj poziciji.

50' - Oslobodila se Hrvatska pritiska na početku drugog poluvremena, a sada je Juranović izborio korner.

48' - Nova velika šansa za Brazil! Sjajno su kombinovali Vinicius i Neymar, ovaj drugi šutira, odbrana Hrvatske blokira, no lopta se uz dosta sreće odbila na nogu Viniciusu, ali je Livaković odbranio.

U nastavku napada, lopta je u ruku pogodila Juranovića i Brazil sada traži penal! Ipak, ranije u tom napadu je bila nedozvoljena pozicija pa su Hrvati imali mnogo sreće, jer bi sudija Oliver izgledno pokazao na bijelu tačku.

47' - Najbolja šansa na utakmici! Vinicus je probio po desnoj strani, ubacio, jedan hrvatski igrač je zahvatio loptu i poslao je prema svom golu, ali je Livaković odbranio!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli nogometaši Brazila.

Prvo poluvrijeme

Poluvrijeme bez pogodaka, Hrvatska se odlično pokazala u prvom dijelu (Foto: EPA-EFE)
Poluvrijeme bez pogodaka, Hrvatska se odlično pokazala u prvom dijelu (Foto: EPA-EFE)

45' - U prvom poluvremenu će se igrati još jedna minuta sudijske nadoknade.

42' - Neymar je šutirao iz slobodnog udarca direktno prema golu Hrvatske, ali je to Livaković odbranio. Lopta je na putu prema mreži zakačila jednog igrača, ali nije prevarila golmana Vatrenih.

41' - Neymar je krenuo u soloprodor, zaustavili su ga Hrvati, no nakon toga su izgubili loptu i napravljen je prekršaj u opasnoj zoni nad Viniciusom.

37' - Dobro su Hrvati iznijeli loptu, Brozović je došao skroz do kaznenog prostora, ali je na kraju izgubio loptu i poslao je u gol-aut.

35' - Opet jedan period igre u kojem je Hrvatska imala potpuni posjed lopte, svi Brazilci su bili na svojoj polovini i nakon tri-četiri minute su došli do lopte.

Hrvati se nisu uplašili Brazila, u prvom poluvremenu dominiraju terenom (Foto: EPA-EFE)
Hrvati se nisu uplašili Brazila, u prvom poluvremenu dominiraju terenom (Foto: EPA-EFE)

31' - Prvi žuti karton za Hrvate. Brozović je srušio Vinicusa, a sudija Oliver mu je pokazao javnu opomenu.

30' - Juranović je još jednom sjajno iznio loptu sa svoje polovine, na kraju je lopta došla do Perišića, ali njegov udarac odlazi visoko preko gola.

28' - Nešto oštriji prekršaj nad Raphinhom na sredini terena, ali Oliver nije pokazao žuti karton Kovačiću.

26' - Modrić je ubacio iz slobodnog udarca, ali je to bilo lagano za "prvu stativu" Brazila i propala je ova dobra situacija za Vatrene.

25' - Juranović je odlično probio po desnoj strani, Danilo ga je žestoko udario i to je čak bilo na ivici crvenog kartona, no sudija Oliver je samo pokazao žuti. Mogla je ovo biti velika šansa za Vatrene da Juranović nije zaustavljen.

23' - Casemiro je probao s distance, ali blokira to odbrana Hrvatske i izbija u korner. Raphinha je ubacio, no čiste to Hrvati bez problema.

20' - Sjajna akcija Viniciusa i Richarlisona, na kraju Gvardiol blokira udarac koji bi možda završio u mreži. Nakon toga, šutirao je i Neymar, no bio je to lagan zadatak za Livakovića.

19' - Kramarić je probao udarcem s distance, ali je to odbrana Brazila blokirala. Odlično Vatreni stoje na početku meča.

17' - Neymar se vraća čak do svoje odbrane kako bi primio loptu, do sada nije uradio ništa vrijedno pomena.

Hrvati na početku utakmice bolji u posjedu lopte (Foto: EPA-EFE)
Hrvati na početku utakmice bolji u posjedu lopte (Foto: EPA-EFE)

14' - Perišić je dribao Militaoa na lijevoj strani i izborio je prvi korner za Hrvatsku. Modrić je ubacio, ali Richarlison reaguje i izbija loptu. Nakon toga, Brazilci su ubrzo izgubili loptu, tačnije Modrić je oduzeo Casemiru, ali nije uspio uraditi ništa više.

13' - Prvi opasan napad Hrvatske! Juranović je odlično iznio loptu sa svoje polovine, dodao je do Pašalića na desnoj strani, on je odmah centrirao, ali Perišić nije najbolje zahvatio loptu.

9' - Perišić je ubacio s lijeve strane, tražio je Vlašića na drugoj stativi, ali je poslao loptu daleko od njega. Hrvati još uvijek bez udarca prema golu.

7' - Hrvati na početku utakmice znatno više u posjedu lopte, dok Brazil, barem za sada, šansu čeka iz kontranapada.

5' - Prvi udarac na meču! Vinicius je ostao sam na lijevoj strani, centrirao je, odbrana Hrvatske to blokira, a nakon što mu se vratila lopta, šutirao je u dalji ugao golmana Livakovića, no čuvar mreže Dinama je to zaustavio bez problema.

3' - Na početku se igra vrlo oprezno i isključivo na sredini terena. Imali su Hrvati jedan centaršut, ali je to lagano očistila odbrana Brazila.

1' - Počela je utakmica! S centra su krenuli nogometaši Hrvatske. Ostanite uz Klix.ba i zajedno s nama pratite prvi četvrtfinalni duel.

15:57 - Sve je spremno za početak utakmice. Pobjednik ovog duela, podsjećamo, igrat će protiv boljeg iz meča između Argentine i Nizozemske, koji se igra večeras od 20 sati.

15:52 - Igrači izlaze na teren, slijedi intoniranje himni, a nakon toga i početak utakmice.

15:50 - Glavni sudija meča je Michael Oliver iz Engleske, a pomagat će mu sunarodnjaci Stuart Burt i Gary Beswick. Četvrti sudija je Mustapha Ghorbal.
Glavni sudija meča je Michael Oliver iz Engleske (Foto: EPA-EFE)
Glavni sudija meča je Michael Oliver iz Engleske (Foto: EPA-EFE)

15:40 - Nogometaši Brazila u fantastičnoj atmosferi su stigli na stadion i nema sumnje da s velikim nestrpljenjem očekuju početak utakmice.

Njihov nogometni savez je objavio snimak koji prikazuje kako se u autobusu odlično zabavljaju i uz pjesmu i ples se "zagrijavaju" prije utakmice.

15:30 - Aktuelni viceprvak svijeta je u osmini finala nakon penala eliminisao Japan, no sada im predstoji mnogo teži zadatak - duel protiv prvog favorita za titulu koji je demonstrirao silu u osmini finala protiv Južne Koreje.

Na kladionicama je Brazil veliki favorit i Hrvatskoj će trebati pravo čudo da uđe među četiri najbolje selekcije svijeta.

15:30 - Poznati su sastavi za današnji meč:

Brazilski selektor Tite nije iznenadio i s očekivanih 11 igrača prvi će započeti današnji meč:

Brazil (4-2-3-1): Alisson, Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Danilo; Casemiro, Paqueta, Raphinha, Neymar, Vinicius Junior i Richarlison.

Početni sastav Brazila za meč protiv Hrvatske (Foto: BBC/Twitter)
Početni sastav Brazila za meč protiv Hrvatske (Foto: BBC/Twitter)

Selektor Hrvata, Zlatko Dalić, s druge strane je iznenadio sastavom. U prvih 11 na desnom krilu igrat će Mario Pašalić, a kao centralni napadač će igrati Andrej Kramarić.

Dalić je, nakon utakmice u prvom kolu u kojem je Kramarić također igrao u vrhu napadu, u narednim mečevima koristio "klasičnu devetu", dok je sada promijenio taj stil.

Hrvatska (4-3-3): Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Brozović, Kovačić, Modrić, Pašalić, Kramarić i Perišić.

Početni sastav Hrvatske za meč protiv Brazila (Foto: BBC/Twitter)
Početni sastav Hrvatske za meč protiv Brazila (Foto: BBC/Twitter)

15:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru između selekcija Hrvatske i Brazila. Meč se igra na stadionu Education City u Al Rayyanu s početkom u 16 sati.