Kvalifikacije za Euro
0

Tok utakmice: Lihtenštajn - BiH 0:2

D. P.
Zmajevi igraju odlično (Foto: Klix.ba)
Utakmicom Lihtenštajna i Bosne i Hercegovine večeras su nastavljene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a duel ste mogli uživo pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice! Sigurna pobjeda BiH rezultatom 2:0.

90+6' - Odjekuje "Savez napolje" s tribina. S takvom pjesmom sa svih tribina bit će očigledno i završena utakmica.

90+3' - Kakva šansa! Jedan od stopera Lihtenštajna izbacio je loptu s gol-linije nakon pokušaja Bilbije.

90+2' - Demirovićev dobar pokušaj, ali nema gola.

90' - Devet minuta nadoknade.

87' - Završen je meč za Džeku, a u igri je Bilbija. Također, šansu da debituje dobio je i Renato Gojković na poziciji stopera.

83' - Još jedan zicer za Džeku! Nižu se šansa za šansom za kapitena BiH, ali gola nema. Ovoga puta iz peterca glavom šutira direktno u golmana domaćeg tima.

80' - Još jedna odlična šansa za Džeku, ali je njegov volej iz okreta izblokiran i lopta je otišla u korner.

79' - Kako je izlgedao prekid i protest protiv Nogometnog saveza BiH, koji će sigurno odjeknuti nogometnom Evropom, pogledajte u našem umetnutom prilogu u nastavku:

78' - Prekid je očigledno "uspavao" i jedne i druge igrače pa u ovim trenucima nema nikakve igre. Ipak, to odgovara našoj reprezentaciji koja ima sigurno vodstvo.

74' - Dobra šansa za Džeku. Okrenuo se u petercu i lijevom nogom šutirao, ali Buchel ponovo izlazi kao pobjednik iz duela s kapitenom BiH.

70' - Rahmanović u još jednoj šansi nakon dodavanja Kolašinca, ali lopta završava na gornjem dijelu mreže.

65' - Stopostotna šansa za Džeku, golman je nakon njegovog udarca glavom izbacio loptu s gol-linije. Provjerio je to i VAR, ali lopta nije prešla liniju.

63' - Utakmica je nastavljena po treći put. Vjerovatno bi svaki naredni prekid značio i definitivni kraj utakmice.

60' - Edin Džeko je kao kapiten stigao pred navijače i zamolio ih da prestanu s bakljadom i protestom protiv Nogometnog saveza BiH, ali su mu oni žestoko odgovorili i nastale su nesuglasice.

58' - Novi prekid utakmice, stigao je i delegat. Baklje i dalje upadaju na teren.

56' - Utakmica je nastavljena nakon namjerno izazvanog prekida.

50' - "Savez napolje" odjekuje stadionom u Vaduzu, BH Fanaticosi bakljadom izazvali namjerni prekid.

50' - Lopta u potpunosti u posjedu naših nogometaša na startu drugog poluvremena. Nema nikakve brige za naš gol.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme u Vaduzu, imamo vodstvo rezultatom 2:0.

45+6' - Pjanić izvodi slobodan udarac gotovo na liniji kaznenog prostora.

45+2' - Džeko u sjajnoj šansi, ali je loše šutirao s vrha šesnaesterca. Lopta odlazi pored gola.

45' - Sedam minuta nadoknade zbog povreda i prekida.

41' - GOOOOOL! Stevanović ovoga puta pogađa i gol je priznat. Podsjetimo, istom igraču VAR je poništio gol prije desetak minuta, ali ovoga puta nije bilo ofsajda i BiH ima dva pogotka prednosti.

35' - Nova dobra šansa za BiH! Demirovića je pogodila lopta u petercu nakon ubačaja Kolašinca s lijeve strane te je otišla pored gola domaćina.

34' - Dedić nakon kornera šutira s distance, ali pravo u ruke domaćeg golmana.

33' - Stopostotna šansa za Rahmanovića. Dobio je loptu u petercu na lijevu nogu, ali je šutirao direktno u golmana Buchlera. Ostaje 1:0 za Zmajeve.

31' - Utakmica je konačno nastavljena nakon teške povrede Wolfingera.

29' - Mnogo prekida u prvom poluvremenu, bit će velika nadoknada. Gotovo nikako se nije igralo u prvom dijelu utakmice.

26' - Još jedan prekid utakmice, ovoga puta pomoć se ukazuje jednom domaćem nogometašu.

20' - Poništen gol! Stevanović je pogodio, ali je VAR to poništio. Bila je to sjajna akcija Zmajeva, Rahmanović je gurnuo loptu za Stevanovića, a ofanzivac Servettea pogodio, no poništen je nakon VAR provjere.

15' - Još jedna dobra prilika za BiH! Džeko je šutirao u gužvi iz okreta, ali lopta odlazi pored stative gola Lihtenštajna. Dobar početak BiH!

13' - GOOOOL! Zmajevi vode. Džeko je izašao sam pred golmana domaćeg tima, nakon izblokiranog šuta, lopta je došla do Rahmanovića koji pogađa za 0:1.

9' - Iako je BiH napala od starta, prvu šansu je upravo sada imao Lihtenštajn. Wolfinger je šutirao iskosa s desne strane, ali udarac odlazi pored gola.

5' - Nakon četiri minute, meč je nastavljen. BiH je odmah preuzela inicijativu.

2' - Nakon prvog kornera za BiH, odmah je prekinuta utakmica. Navijači naše selekcije napravili su bakljadu i prekinuli utakmicu.

Bakljada za prekid utakmice na startu (Foto: Klix.ba) (Foto: Klix.ba)
Bakljada za prekid utakmice na startu (Foto: Klix.ba) (Foto: Klix.ba)

1' - Počeo je meč, sretno Zmajevi!

20:42 - Igrači su izašli na teren i uslijedit će himne dvije reprezentacije.

20:38 - Tribine su prepune bh. navijača i očekuje se pjesma tokom svih 90 minuta. Samo će BiH, kako se čini, večeras imati podršku s tribina, pošto je domaćih navijača na klupi jako malo.

20:33 - Poljska sudijska ekipa dijelit će pravdu na večerašnjoj utakmici predvođena glavnim arbitrom Damianom Sylwestrzakom. Pomagat će mu Adam Kupsik i Adam Karasewicz, a četvrti arbitar je Pawel Malec. Naravno, igra se uz korištenje VAR tehnologije.

20:25 - Selektor Lihtenštajna Konrad Fünfstück se nada kako će njegova ekipa pružiti dobar nogomet, a svi u Lihtenštajnu potajno priželjkuju i da će stići do prvog boda u ovim kvalifikacijama.

"Naš cilj je jasan. Bosna i Hercegovina nas sigurno neće olako shvatiti nakon naše dobre igre prije mjesec dana, a mi im se moramo suprotstaviti od početka", rekao je Fünfstück.

20:18 - Selektor Milošević je istakao kako nije imao mnogo vremena da drastično mijenja taktiku, ali da se nada da će se već večeras vidjeti pomaci u igri Zmajeva.

"Vrlo mali period smo imali da im objasnimo neke stvari, trudili smo da što manji broj novih stvari donesemo te da to bude u što manjim crtama, u principu neke stvari sa kojim su se oni ranije suočavali. Ništa novo, samo drugačije prepakovano. Moramo dati maksimum i shvatiti ovu utakmicu ozbiljno. Mart je najbitniji, koji su protivnici najbitniji, to ne znamo, ali moramo dati maksimum, probati da budemo najbolji što možemo do marta", rekao je Milošević te dodao:

"Očekujem bolji Lihtenštajn u odnosu na utakmicu u Zenici, svaka ekipa koju ja znam igra bolje kući", dodao je naš selektor.

20:12 Milošević, koji je nedavno naslijedio Mehu Kodru na klupi naše reprezentacije, već u debiju na selektorskoj poziciji države u kojoj je rođen prije 50 godina ima mnogo problema oko sastavljanja ekipe, prvenstveno u defanzivnom dijelu.

Anel Ahmedhodžić je odlučio ponovo ne doći na okupljanje Zmajeva, zbog povreda su otpali Rade Krunić, Adnan Kovačević i Benjamin Tahirović.

20:04 - Iako su nam šanse za plasman na Euro samo matematičke, meč je važan s mnogo aspekta. Kako je selektor Milošević rekao u intervjuu za Klix.ba, važno je pobijediti zbog "mira" u kući, povratka vjere unutar reprezentacije, uigravanja za baraž, ali i boljeg rankinga koji donosi povlašteniji položaj u narednim žrijebovima.

20:00 - Savo Milošević je pomalo iznenadio svojom prvom startnom postavom na klupi Zmajeva. Osim što je vratio Gojka Cimirota u reprezentaciju, ubacio ga je i u startnih 11, dok je šansu dobio i Amar Rahmanović.

Lihtenštajn: Buchel, Malin, Wieser, Hofer, Wolfinger, Luchinger, Sele, Buchel, Goppel, Luque i Salanović. Na klupi su: Ospelt, Foser, Schlegel, Marxer, Kindle, Meier, Netzer, Marco Marxer, Hasler, Haas i Beck.

BiH: Šehić, Kolašinac, Hadžikadunić, Barišić, Dedić, Cimirot, Pjanić, Rahmanović, Stevanović, Demirović i Džeko. Na klupi su: Vasilj, Pirić, Ćivić, Gazibegović, Menalo, Prevljak, Varešanović, Bilbija, Gojković, Ziljkić, Hadžiahmetović i Hamulić.

20:00 - Atmosfera na ulicama Vaduza je prava navijačka tokom cijelog dana. Prvi fanovi reprezentacije BiH počeli su se okupljati već oko 15 sati, a onda su počele stizati i organizovane navijačke grupe.

BH Fanaticosima su se pridružili Manijaci, Red Army i Fukare te napravili vatrenu atmosferu u Vaduzu.

20:00 - Situacija u grupi je sljedeća. BiH je ostala samo na matematičkim šansama za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije pošto nam drugo mjesto bježi sedam bodova četiri kola do kraja.

Situacija bi mogla izgledati malo ljepše nakon večerašnjeg kola ukoliko Slovaci izgube od Portugala, a BiH savlada Lihtenštajn, no i tada bi Slovačka bila gotovo pa sigurna na Euru.

Detalj uoči početka utakmice (Foto: Klix.ba.) (Foto: Klix.ba)
Detalj uoči početka utakmice (Foto: Klix.ba.) (Foto: Klix.ba)

20:00 - Duel u Vaduzu je i debi za novog selektora reprezentacije BiH Savu Miloševića. Kako Zmajevi nisu slavili ni protiv koga u gostima više od 700 dana i skoro dvije pune godine, gostovanje Lihtenštajnu je idealna prilika da se to promijeni, ali i da se krene uspješno s novim selektorom.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice sedmog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između reprezentacija Lihtenštajna i Bosne i Hercegovine. Susret na Rheinpark stadionu igra se od 20:45.