Liga nacija
15

Tok utakmice: Hrvatska - Španija 0:0 (4:5)

K. H.
Finale Lige nacija: Hrvatska - Španija (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Hrvatske i Španije u Nizozemskoj su igrali finale UEFA-ine Lige nacija, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog duela.
Penali:

1. serija: Vlašić je siguran za Hrvatsku. Joselu također siguran (1:1).

2. serija: Brozović pogađa, ali i Rodri za Španiju (2:2).

3. serija: Modrić pogađa, Merino također (3:3).

4. serija: Majer je promašio, odnosno golman Španije mu je odbranio. Asensio siguran, Španija je na korak od osvajanja (3:4).

5. serija: Perišić pogađa, Španci šutiraju za trofej. Laporte je pogodio prečku!

6. serija: Petković je promašio! Carvajal pogađa, Španija je pobijedila!

Kraj, penali će odlučiti pobjednika!

119' - Šansa za Hrvate, Kovačić je šutirao, ali ide to pored gola.

115' - Šansa za Španiju! Rodri je šutirao s distance, lopta pogađa Šutala u glavu, promijenila je smjer i prevarila Livakovića, ali je srećom po Hrvate otišla iznad prečke.

110' - Dobra šansa i za Hrvatsku sada! Nakon jednog napada, lopta se odbila do Vlašića, no njegov prizemni udarac s nekih 20 metara je odbranio Simon. Stanišić ulazi na teren umjesto Juranovića.

108' - Nova šansa za Španiju, ali sada znatno opasnija! Olmo je šutirao, a lopta je otišla malo pored gola Livakovića. Mnogo sreće za Hrvate u ovom trenutku.

107' - Šansa za Španiju, Asensio je bio u opasnoj situaciji, ali je mu lopta pobjegla.

106' - Počeo je drugi produžetak.

Prvi produžetak

105+2' - Brozović je šutirao, ali Simon brani. Još 15 minuta igre, a ako rezultat ostane 0:0, onda će penali odlučiti pobjednika ovog meča.

105' - Igrat će se još dvije minute sudijske nadoknade.

104' - Dobra šansa za Španiju! Asensio je probio po desnoj strani, šutirao, odbrana Hrvatske blokira loptu, no ona se odbija direktno na nogu Olmi. Ipak, bivši igrač Dinama je šutirao visoko preko gola, iako je imao usamljenog Joseula.

100' - Evo prve prilike! Majer je izašao sam ispred gola Španije, bio je u dobroj poziciji, no stigao ga je Nacho i sjajno izbacio loptu.

99' - Bez ijedne šanse u produžecima. Igra se vrlo oprezno i na sredini terena.

90' - Počeo je prvi produžetak.

Produžeci

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

90' - Šansa za Španiju! Asensio je desnom nogom šutirao, ali je lopta otišla pored gola.

90' - Čini se da ni nakon 90 minuta nećemo vidjeti pobjednika.

84' - Velika prilika za Španiju! Nesigurnost u odbrani Hrvatske, Fati je šutirao, ali Perišić na gol-liniji izbija loptu i spašava svoj tim.

81' - Prvi žuti karton večeras, Gavi je oborio Modrića i dobio javnu opomenu.

78' - Izmjene kod Španaca: Merino i Nacho ulaze umjesto Fabiana Ruiza i Le Normanda. Kod Hrvata: Vlašić na terenu umjesto Ivanušeca.

77' - Fati šutira, Hrvati blokiraju njegov pokušaj, a onda Asensio šalje loptu pored gola.

76' - Livaković je istrčao i izbacio loptu ispred Fatija, ona je došla direktno na nogu Ruizu, ali njegov lob pokušaj s lijeve strane je otišao iznad gola.

74' - Velika borba na sredini terena i za svaku loptu, jedan gol bi mogao odlučiti pobjednika. Podsjećamo, ako nakon 90 minuta ne bude pobjednika, igraju se produžeci.

66' - Odličan pokušaj Rodrija s distance, ali lopte ide pore gola. Izmjena i u Španiji, Fati i Joselu ulaze, Pino i Morata izlaze.

61' - Dalić pravi izmjenu u ekipi Hrvatske: Petković, heroj iz utakmice protiv Nizozemske, ulazi umjesto Pašalića.

61' - Prilika za Hrvatsku. Pašalić je pucao glavom iz teške pozcije, ali je lopta otišla pored gola.

56' - Alba je centrirao s lijeve strane, Asensio glavom šutira iznad prečke. Prvi pokušaj Španaca u nastavku meča.

51' - Velika šansa za Hrvatsku! Juranović je šutirao nakon centaršuta Perišića s lijeve strane, Pašalić nije uspio zahvatiti loptu, a onda udarac Juranovića odlazi pored gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli igrači Španije.

Prvo poluvrijeme

44' - Sami finiš prvog poluvremena, čini se da ćemo na pauzu otići bez pogodaka.

39' - Modrić je ubacio, Perišić drugi put pokušava glavom, ali nakon sjajnog skoka nije uspio snažnije udariti loptu i Simon je to odbranio.

37' - Brozović je odlično probio po lijevoj strani i uputio oštro dodavanje kroz peterac Španije, ali niko od njegovih saigrača nije bio na pravom mjestu da loptu pospremi u gol.

31' - Dobar pokušaj Perišića glavom, ubacio se iz drugog plana i s nekih 15-ak metara probao, ali Simon brani.

26' - Odmah pritisak Španaca na drugoj strani, dugo su kružili oko kaznenog prostora Hrvata, na kraju je centaršut išao prema Morati, no Šutalo reaguje i izbacuje u korner. Nakon kratke kombinacije, Rodri je pokušao, ali lopta na putu prema golu pogađa Moratu i odlazi preko gola.

24' - Nova šansa za Hrvatsku! Pašalić je umalo došao do lopte nakon centaršuta Kramarića, ali u posljednji trenutak ga zaustavlja Le Normand.

23' - Velika šansa za Hrvatsku! Kramarić je sam izašao pred gol Španije, ali ga je Laport nekako u posljednji trenutak stigao i izbacio loptu. Nakon kornera, nije bilo opasnosti po gol Španaca.

12' - Velika šansa za Španiju! Gavi je šutirao nakon što je oduzeo loptu koju je Erlić pokušao dodati prema Brozoviću, Livaković je već bio savladan, ali lopta odlazi pored gola.

11' - Navijači Hrvatske su sada skandirali kapitenu Luki Modriću, simbolično u 10. minuti: "Luka, ostani, Luka ostani."

9' - Morata je bio u prvoj prilici, Livaković je odbranio, ali na kraju je španski napadač bio u nedozvoljenoj poziciji.

6' - Oprezno se igra na početku meča i za sada nismo vidjeli nijednu opasnu situaciju.

1' - Utakmica je počela. Ori se pjesma navijača Hrvatske na stadionu De Kuip.

20:40 - Sve je spremno za početak utakmice.

20:30 - Prema procjenama, Hrvati će večeras imati ogromnu podršku s tribina, a očekuje se dolazak 20.000 navijača.

20:22 - Obje selekcije izborile su finale u dramatičnim utakmicama. Hrvatska je nakon produžetaka rezultatom 4:2 nadigrala domaćina Final Foura, selekciju Nizozemske, dok je Španija golom u finišu regularnih 90 minuta izbacila Italiju.

20:15 - Nakon dvije bronzane na svjetskim prvenstvima (1998. i 2022. godine) te srebra na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, Hrvati danas imaju priliku osvojiti i prvo zlato u UEFA-inim i FIFA-inim takmičenjima.

20:15 - Poznati su sastavi

Za Hrvatsku od prve minute igraju: Livaković - Juranović, Erlić, Šutalo, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić i Ivanušec.

Na klupi su: Labrović, Ivušić, Stanišić, Barišić, Majer, Vlašić, Petković, Musa, Sosa, Beljo i Vida.

Za Španiju igraju: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Alba - Rodri, Ruiz - Asensio, Gavi, Pino i Morata

Na klupi su: Arrizabalaga, Raya, Carvajal, Nacho, Zubimendi, Merino, Canales, Fati, Fran Garcia, Rodrigo, Joselu i Olmo.

20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice finala UEFA-ine Lige nacija između Hrvatske i Španije. Meč se igra na stadionu De Kuip s početkom u 20:45 sati.