Osmina finala
0

Tok utakmice: Francuska - Švicarska 3:3 (penali 4:5)

E. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
U terminu od 21 sat igrala se utakmica osmine finala Evropskog prvenstva u nogometu. Na Nacionalnoj areni u Bukureštu sastali su se Francuska i Švicarska, a tekstualni prijenos meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj susreta: Francuska - Švicarska 3:3 (penali 4:5)

5. serija: Mehmedi pogađa! 5:4 za Švicarsku! Mbappe je tragičar! Sommer je odbranio njegov udarac! švicarska je pobijedila sa 5:4 i prošla u četvrtfinale!

4. serija: Vargas uz dosta sreće pogađa! Lloris je pročitao njegovu namjeru, dotakao loptu ali je ona ipak ušla u gol! 4:3! Kimpembe pogađa same rašlje! 4:4!

3. serija: Akanji pogađa u stilu Fernandesa za 3:2! Thuram šutira i pogađa! 3:3!

2. serija: Schär je siguran! 2:1!

Giroud uzvraća istom mjerom! 2:2!

1. serija: Gavranović izvodi prvi penal za Švicarsku i pogađa! 1:0 za Švicarsku!

Pogba će prvi šutirati za Francuze. Pogba pogađa za 1:1!

Kraj drugog produžetka. Francuska - Švicarska 3:3. Pobjednika će odlučiti penali!

119' - Velika prilika za Francusku! Kimpembe je ubacio loptu, Giroud šutira glavom u svom stilu, a Sommer hvata loptu!

115' - Ušli smo u sami finiš meča. Sve smo bliži prvim penalima na ovogodišnjem Euru.

114' - Sada su Fancuzi ponovo imali opasan napad, no završnica je bila loša. Giroud je pogodio svog saigrača i lopta je otišla u gol-aut.

111' - Velika prilika za Francusku! Pogba je sjajno uposlio Mbappea koji izlazi sam pred Sommera, ali iskosa sa lijeve strane šutira pored gola!

109' - Novi sjajan prodor Comana po lijevoj strani, odigrao je povratni pas za Mbappea koji šutira lijevom nogom sa ivice kaznenog prostora, lopta odlazi metar pored gola.

106' - Počeo je drugi produžetak. Hoćemo li vidjeti gol u preostalih 15 minuta ili će meč biti riješen na penale?

Kraj prvog produžetka. Francuska - Švicarska 3:3.

105' - Igrat će se još jedna minuta sudijske nadoknade.

98' - Velika prilikaa za Švicarsku! Mbabu je prošao po desnoj strani i ubacio u peterac, a Varane u posljednji trenutak izbija loptu ispred Gavranovića!

95' - Velika prilika za Francusku! Coman je prošao po lijevoj strani, odigrao povratnu loptu za Pavarda koji šutira, a Sommer vrhovima prstiju odbija loptu u korner!

93' - Nakon kornera za Švicarsku šutirao je Mehmedi, Lloris bez problema hvata loptu.

91' - Prvi produžetak je počeo. Francuzi su krenuli sa centra.

Kraj 90 minuta. Francuska - Švicarska 3:3.

90+4' - Prečka! Sissoko je ubacio sa desne strane, Coman je šutirao snažno i uzdrmao okvir gola!

90+1' - Igrat će se četiri minute nadoknade.

90' - GOOOL!!! Švicarska je izjednačila!!! Mario Gavranović!!! Sada je Gavranović pogodio za 3:3! Sjajan dribling napadača zagrebačkog Dinama na vrhu kaznenog prostora i precizan udarac u sami ugao Llorisovog gola! A sve je počelo od bespotrebno izgubljene lopte Pogbe na sredini terena...

90' - Ulazimo u posljednju minutu regularnog dijela meča. Čeka se koliko će sudija Rapallini još dati ekipama minuta da provedu na terenu.

88' - Sada i Petković baca sve karte u napad. Napadač Mehmedi je ušao u igru u finišu umjesto tragičara Rodrigueza.

85' - Gavranović je postigao pogodak, no on je opravdano poništen zbog ofsajda.

81' - GOOOL!!! Švicarska je smanjila!!! Haris Seferović!!! Rezervista Mbabu je ubacio sa desne strane, a Seferović glavom pogađa za 3:2! Mogu li Švicarci napraviti čudo kao danas Hrvatska i u posljednjim minutama izboriti produžetke?

75' - GOOOL!!! Francuska stiže do trećeg pogotka!!! Paul Pogba!!! Primio je loptu na 25 metara i potom postigao golčinu u same rašlje za 3:1! Čini se da je pitanje pobjednika riješeno...

69' - Umalo da vidimo još jedan komičan autogol na Euru. Varane je poslao dugu loptu naprijed, Widmer je htio vratiti svom golmanu, no Sommer je napustio svoj gol i lopta je prošla pored njega. Srećom po Švicarce, i pored gola.

59' - GOOOL!!! Francuska je povela!!! Karim Benzema!!! Griezmann je izašao sam na Sommera iskosa sa lijeve strane i šutirao, golman Švicarske je kratko odbio loptu do Benzeme koji je glavom šalje u prazan gol za 2:1!

57' - GOOOL!!! Francuska je izjednačila!!! Karim Benzema!!! Mbappe ga je sjajnu uposlio, a on rutinski ljevicom matira Sommera!

56' - Velika prilika za Francusku! Sada je Pogba odradio večći dio posla, ostavio loptu lijevo za Mbappea koji gađa suprotan ugao, ali lopta ide tik pored stative!

55' - Lloris brani penal! Golman Francuske je pročitao Rodriguezovu namjeru, bacio se u svoju desnu stranu i sjajno odbranio!

53' - Penal je! Rodriguez će ga izvesti...

52' - Švicarci traže penal nakon što je Varane srušio Zubera, sudija gleda VAR snimak...

50' - Velika prilika za Švicarsku! Embolo je sjajno probio po desnoj strani, odigrao oštar pas u peterac, ali je Pavard intervenisao u posljednji trenutak ispred Seferovića i spasio čist pogodak!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Deschamps je zamijenio svog najgoreg igrača Lengleta i u igru ubacio krilnog napadača Comana. Dakle, napadač je zamijenio štopera, te je jasna namjera selektora Francuske u drugom poluvremenu.

Kraj prvog poluvremena. Francuska - Švicarska 0:1.

45+1' - Igrat će se još dvije minute sudijske nadoknade.

45' - Ulazimo u posljednju minutu prvog poluvremena.

40' - Švicarci sada pokušavaju "stati na loptu". Izveli su još jedan korner, no bezuspješno.

35' - Francuzi pokušavaju svim silama stići do poravnanja prije poluvremena, ali se Švicarci sjajno brane.

29' - Sada je Rabiot poslao "bombu" sa 25 metara, ali je lopta otišla tik pored stative!

26' - Slobodnjak sa 23 metra je izveo Mbappe, no samo u živi zid. Lopta mu se vratila, a on potom šutira daleko pored gola.

22' - Velika prilika za Francusku! Sjajna akcija po lijevoj strani, Rabiot oštro ubacuje loptu kroz peterac, a Sommer sjajno vrhovima prstiju skreće loptu koju bi Benzema sasvim sigurno ubacio u gol!

16' - Zuber je ovom asistencijom postao rekorder evropskih prvenstava.

15' - GOOOL!!! Švicarska vodi!!! Haris Seferović!!! Zuber je ubacio sa lijeve strane, Seferović je u skoku nadvisio Lengleta i pogodio glavom za 1:0!

14' - Za sada je Mbappe najzapaženiji na terenu. Stalno se otkriva i pokušava driblinzima stvoriti višak, no za sada ga Švicarci dobro čuvaju.

10' - Švicarci su, baš kao i Francuzi izveli dva kornera, no ništa značajno se nije desilo nakon njih.

6' - Nova dva opasna napada Francuza, Benzema i Pogba su bili u kaznenom prostoru, no Švicarci su se uspjeli odbraniti.

2' - Svjetski prvaci su napali od prve minute i već imali priliku nakon kornera kada je Varane šutirao glavom preko gola.

1' - Susret je počeo. Prvi sa centra su krenuli Švicarci.

20:55 - U toku je intoniranje himni, susret će uskoro početi.

20:53 - S druge strane Švicarci su osvojili treće mjesto u grupi A. Pobijedili su Tursku (3:1), remizirali sa Velsom (1:1) i izgubili od Italije (3:0).

20:52 - Francuska je u osminu finala došla kao prvoplasirana selekcija iz grupe F. Francuzi su pobijedili Njemačku (1:0), te remizirali sa Mađarskom (1:1) i Portugalom (2:2) i na taj način osvojili "grupu smrti".

20:50 - Ranije danas u terminu od 18 sati sastali su se Španija i Hrvatska. U dramatičnom meču Španci su slavili nakon produžetaka rezultatom 5:3 i u četvrtfinalu će igrati upravo protiv pobjednika večerašnjeg duela.

20:47 - Selektor Švicarske Vladimir Petković se odlučio za ove igrače: Sommer, Rodriguez, Akanji, Elvedi, Zuber, Widmer, Xhaka, Freuler, Shaqiri, Embolo i Seferović.

20:46 - Sastav Francuske na ovom meču izgleda ovako: Lloris, Kimpembe, Varane, Lenglet, Pavard, Rabiot, Pogba, Kante, Griezmann, Mbappe i Benzema.
20:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice osmine finala Evropskog prvenstva između selekcija Francuske i Švicarske.