Konferencijska liga
33

Tok utakmice: Dinamo - Željezničar 1:2

K. H.
Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba
Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba
Nogometaši Dinamo Minska i Željezničara igrali su uzvratni meč 1. pretkola Konferencijske lige, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog susreta.
Kraj utakmice

90+5' - Korner za Željezničar. Još jako malo vremena je ostalo, Plavi su pred prolaskom u narednu fazu.

90+4' - Još 120 sekundi dijeli Željezničar od prolaska u 2. pretkolo.

90+2' - Velika šansa za Željezničar! Amoah je sjajno odigrao dupli pas sa Haračićem, izašao je sam ispred gola Dinama, ali je šutirao pored gola.

90' - Igrat će se još pet minute sudijske nadoknade.

90' - Gasal i Haračić na terenu umjesto Krpića i Bibera. Svim silama Dinamo pokušava, ali za sada su pred ispadanjem.

87' - Sjajna šansa za Dinamo! Šutirao je Sedko, ali Mulalić sjajno brani.

87' - Dobro stoje igrači Željezničara u odbrani, a u svakom trenutku pokušavaju što je moguće duže zadržati loptu u svom posjedu.

85' - Šansa za Dinamo! Imali su dobru situaciju u kaznenom prostoru, ali je udarac Sedka s nekih 15-16 metara otišao visoko preko gola.

84' - Kosorić je dobio žuti karton.

82' - Dobro se Željezničar brani u ovim trenucima, vidi se da su odlično pripremljeni na igru Dinama.

80' - Ovo je rezultat koji vodi Željezničar u 2. pretkolo!

Dinamo - Željezničar 1:2 (Krpić 78')

78' - Gooooooooooooooooool! Krpić pogađa za 2:1 i donosi novo vodstvo Željezničaru! Bila je to prelijepa akcija po lijevoj strani, Amoah je dodao do Jašarevića, on dodaje za Krpića kojem nije bilo teško da pošalje loptu u praznu mrežu. Zaista sjajna akcija igrača Nermina Bašića.

75' - Pokušaj domaćih igrača iz slobodnog udarca, ali od svega samo korner. Ovo je sedmi ubačaj iz ugla za Dinamo.

71' - Velika šansa za Dinamo! Jedan domaći igrač je izašao sam ispred golmana Mulalića, ali je on odlično reagovao i odbranio. Rustemović, koji je danas bio najlošiji igrač Plavih, je izašao, a na terenu je Ovčina.

70' - Pritisak Dinama u ovim trenucima, brani se Željezničar.

66' - Vidi se nervoza u odbrani Željezničara, sada su loše vratili loptu do golmana Mulalića, ali je on sve pratio, bio dovoljno brz i ispred igrača Dinama izbacio loptu u aut.

64' - Ako ovaj rezultat ostane do kraja regularnih 90 minuta, igrat će se produžeci.

Dinamo - Željezničar 1:1 (Sedko 63')

63' - Goooooooooool! Sedko pogađa za poravnanje! Mulalić je bio na toj lopti, malo mu je nedostajalo da je odbrani, ali na kraju nije uspio.

61' - Penal za Dinamo! Golman Mulalić je jako loše intervenisao i udario igrača Dinama, a sudija iz Slovačke pokazao na bijelu tačku.

58' - Opasan napad Željezničara po lijevoj strani, Jašarević je na kraju katastrofalno ubacio loptu iz jako dobre pozicije.

56' - Opet se igra na sredini terena i bez većih opasnosti.

52' - Imali su domaći sada jedan ubačaj iz kornera, ali je Krpić na kraju očistio i izbacio loptu.

51' - Velika šansa za Željezničar! Amoah je izašao sam ispred gola Dinama, ali mu je domaći golman odbrani ovaj pokušaj!

51' - Bakhar je još jednom šutirao, ali na sreću igrača Željezničara, loše je to bilo i ravno u Mulalića. Bolji Dinamo znatno na početku drugog poluvremena.

49' - Bakhar je šutirao, lopta ide pored gola Željezničara. Loš je ovo bio pokušaj domaćih igrača.

47' - Šansa za Dinamo, Svirepa je šutirao s distance, lopta od bloka ide malo pored gola Mulalića. Kosorić je bio u bloku i skrenuo loptu van okvira gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli domaći nogometaši.

Prvo poluvrijeme

45' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade.

Dinamo - Željezničar 0:1 (Sachivko autogol 43')

44' - Gooooooooooooool! Željo vodi sa 1:0! Jašarević je sjajno probio po lijevoj strani, ubacio prema Amoahu, a ispred igrača Želje je bio Sachivko koji nespretno šalje loptu u svoju mrežu.

43' - Dobro se Željezničar drži, Dinamo nije imao nijednu ozbiljnu šansu.

41' - Amoah je dobio žuti karton, treći zapisani igrač Željezničara nakon Drine i Rustemovića.

40' - Nakon prvog, domaći tim će imati i novi korner. Ni nakon ovog, nije bilo opasnosti po gol Mulalića.

39' - Prvi korner za Dinamo, iako je sudija možda mogao svirati i prekršaj nad igračem Željezničara. Njihov prvi korner na ovom meču.

38' - Bolji je Željezničar, mora se to reći, a jedan pogodak bi sigurno dao dodatni vjetar u leđa.

36' - I novi korner za Željezničar, Mekić je ubacio ovaj put, ali opet čisti odbrana domaćeg tima. Bio je to peti korner za Plave.

35' - Novi ubačaj iz ugla, opet je bila gužva, ali na kraju je golman DInama uhvatio loptu.

34' - Sada je igrači Željezničara zaprijetili iz kornera. Krpić je vratio loptu prema Drini, ali su domaći nogometaši nekako izbacili loptu u novi korner, ovaj put s lijeve strane.

33' - Galić je ubjedljivo najaktivniji igrač Željezničara u ovom meču, a sada je izborio i treći korner za Plave.

29' - Drina je dobio žuti karton nakon što je zaustavio jedan kontranapad domaćeg tima.

28' - Mekić je šutirao s distance, ali lopta ide daleko od gola.

27' - Pao je malo tempo igre. Igra se većinom na sredini terena i bez previše opasnosti pred jednim i drugim golom.

23' - Cocalić je izašao iz igre, a na terenu je Dubačkić.

22' - Cocalić je ostao ležati na zemlji, čini se da je došlo do povrede najiskusnijeg igrača Željezničara. Žali se na povredu prepone, a izgledno je da će napustiti igru, barem ako je suditi po reakciji doktora.

19' - Prvi pokušaj Dinama. Probao je Bykov, ali lopta ide daleko od gola.

15' - Šansa za Željezničar! Galić je ubacio, Krpić glavom pokušava, ali lopta od bloka ide u korner. Drugi ubačaj iz ugla za Plave. Rustemović je ubacio još jednom, ali nije to bilo dobro.

11' - Bez prilika u prvih 10 minuta, a izdvajamo tek jednu zanimljivu situaciju s početka utakmice u kaznenom prostoru Dinama, nakon koje je Željezničar imao ubačaj iz kornera.

7' - Dinamo je preuzeo loptu u posljednje dvije-tri minute, ali bez opasnosti po gol Plavih. Sve je to na centru i daleko od gola Željezničara.

3' - Novi opasan napad Plavih, Galić je ubacio za Krpića, ali u posljednji trenutak je istrčao golman Dinama i uhvatio loptu.

2' - Rustemović je loše centrirao, lopta mu se vratila na nogu, ali ni iz drugog pokušaja nije uspio pronaći nikog od saigrača u bijelom dresu.

1' - Prvi opasan napad Željezničara, ali od svega na kraju samo korner za Plave. Jašarević je ubacio s lijeve strane, a Galić na drugoj stativi izborio korner.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli nogometaši Željezničara.

18:55 - Igrači izlaze na teren, sve je spremno za početak utakmice.

18:50 - Glavni sudija meča je Michal Ocenáš iz Slovačke, a pomagat će mu sunarodnjaci Peter Bednar i Tomáš Vorel. Četvrti sudija je Peter Kralović.

18:45 - Kako je trener Željezničara najavio utakmicu:

"Moramo biti maksimalni u utakmici koja nam mnogo znači i da usrećimo naše navijače. Šta možemo sutra, veoma je teško reći. Neutralni teren, bez publike, nenogometna utakmica. Podsjeća me na korona-doba. Mi smo pripremljeni dobro, izvukli smo pouke iz prve utakmice i spremni smo na njihove dvije formacije.

I mi smo pripremili neke alternative u igri i sutra ne idemo sa bijelom zastavom, ne idemo se braniti, pokušat ćemo u 90 minuta slaviti. Ostavit ćemo srce na terenu za naše navijače koji su nas na sjajan način ispratili iz Sarajeva. S tim emocijama ćemo sutra nastupiti i dati sve od sebe", poručio je trener Nermin Bašić.

18:43 - Ono što može biti problem i jednima i drugima, jeste velika sparina i 28 stepeni, koliko je trenutno u glavnom azerbejdžanskom gradu iako mrak polako počinje padati. U Bakuu je, podsjetimo, dva sata više u odnosu na vrijeme u Sarajevu.

18:40 - Prvi meč na Grbavici završen je rezultatom 2:2 i tu je Željezničar pokazao da se može nositi s protivnikom koji ima bolji evropski renome posljednjih nekoliko godina.

18:35 - Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Bakua, teren stadiona Azersun Arena izgleda sjajno uoči početka utakmice.

18:30 - Poznati sastavi:

Sastav Dinama izgleda ovako: Lapoukhov, Orinho, Sachivko, Politevich, Svirepa, Rylach, Selyava, Bykov, Bakić, Bakhar i Morozov.

Na klupi domaćeg tima su: Makavchik, Shpakovski, Kholadau, Shvetsov, Demchenko, Khvaschinski, Nikiforenko, Putilo, Sedko, Vukulich i Begunov.

I Dinamo je danas promijenio formaciju, pa će tako, umjesto one 3-5-2 s Grbavice, igrati u formaciji 4-4-2.

Za Željezničar od prve minute igraju: Mulalić, Drina, Kosorić, Cocalić, Jašarević, Galić, Mekić, Biber, Rustemović, Amoah i Krpić.

Na klupi Željezničara su: Muftić, Musić, Haračić, Gasal, Štilić, Drljo, Beća, Dubačkić i Ovčina.

Trener Nermin Bašić je napravio velike promjene u odnosu na prvi duel na Grbavici, te će njegova ekipa večeras na Azersun Areni u Bakuu istrčati u drugačijoj formaciji. Za razliku od prvog susreta kada su Plavi počeli susret u formaciji 4-2-3-1, večeras će zaigrati u 3-5-2.

18:30 - Današnji meč igra se pred praznim tribinama, s obzirom da Dinamo zbog podrške Bjelorusije ruskog agresiji na Ukrajinu ne može igrati utakmice na svom stadionu.

18:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos uzvratnog meča 1. pretkola Konferencijske lige između Dinamo Minska i Željezničara. Utakmica se igra na stadionu Azersun Arena u azerbejdžanskom Bakuu.