Polufinale Eura
0

Tok utakmice: Češka - Danska 1:2

N. K.
Detalj s utakmice u Bakuu
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Češke i Danske danas od 18 sati u Bakuu igrali četvrtfinale Evropskog prvenstva (1:2), a tekstualni prijenos utakmice mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

90+6' - Gotova je utakmica! Danska je u polufinalu Eura! Sasvim zaslužen prolaz Danske koja će se za mjesto u finalu boriti protiv boljeg iz meča između Engleske i Ukrajine.

90' - Igrat će se još šest minuta sudijskog vremena.

87' - Česi pokušavaju u finišu utakmice izvesti još neki ozbiljan napad. Međutim, Danci se fantastično brane.

82' - Ponovo su Česi imali dosta sreće nakon nove velike prilike za Maehlea. Međutim, Vaclik je ponovo fantastično odbranio njegov udarac i ostavio Čehe u igri.

78' - U jeku napada Češke, uzvratili su Danci. Poulsen je odlično šutirao s ivice šesnaesterca, ali je Vaclik ponovo dobro intervenisao.

72' - Kreće Češka žestoko, a sada su imali veliku priliku. Do lopte je došao Jankto koji je snažno šutirao, ali je loptu u korner odbio Kjaer.

60' - Nešto mirniji period utakmice. Izmjene i kod Danaca, Dolberg i Damsgaard su izašli, a na terenu su Poulsen i Norgaard.

49' - GOOOOOL! Češka smanjuje na 2:1! Schick je strijelac. Česi su odlično ušli u drugi dio utakmice i redali šanse. Coufal je lijepo pronašao Schicka kojem je potrebno samo malo da realizira priliku. Slijedi nam drama u nastavku meča.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Krmenčik i Jantko su ušli kod Češke umjesto Holeša i Masopusta.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme!Danska na odmor ide uz odličan rezultat. Odradila je više od pola posla i na pragu je plasmana u polufinale Evropskog prvenstva.

42' - GOOOOOL! Danska je udvostručila vodstvo! Dolberg je strijelac. Maehle je sjajno probio po boku i uputio idealan centaršut vanjskom nogom za Dolberga koji takve prilike ne propušta. Fantastično igraju Danci!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

38' - Ponovo dobra šansa za Dansku koja je još jednom izvela odličan kontranapad. Damsgaard je uputio snažan udarac, ali Vaclik je bio dobro postavljen i spasio je svoju ekipu.

32' - Nakon serije odličnih prilika na obje strane, sada se utakmici primirila. Česi pokušavaju probiti izuzetno čvrstu dansku odbranu kako bi došli do izjednačenja, ali im za sada to ne uspijeva.

22' - Kakva šansa za Češku. Schmeichel je pogriješio pri dodavanju lopte pa je ubrzo Holeš izašao sam ispred danskog golmana koji je ipak dobro odbranio njegov udarac te se iskupio za prethodni kiks.

17' - Nova velika prilika za Dansku. I ponovo Delaney. Kalas je promašio loptu, ona je iznenadila Delaneya pa je nije dobro zahvatio. Dosta sreće za Čehe u ovoj situaciji.

13' - Dvije opasne situacije za obje selekcije. Prvo je Schick lijepo probio po boku, šutirao, ali je njegov udarac bio izblokiran. Već u narednom napadu, Damsgaard je pobjegao čuvarima, ali je Vaclik uspio intervenisati u situaciji jedan na jedan. Bila je to odlična prilika za Dansku.

5' - GOOOOOL! Danska je već povela! Delaney je postigao pogodak nakon ubačaja iz kornera. Sjajna reakcija veznjaka danskog tima, ali i očajno postavljena odbrana Češke. Kakav početak utakmice.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

1' - Počela je utakmica u Bakuu! Glavni sudija je Björn Kuipers iz Nizozemske.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

17:55

"Tokom motivacijskog govora neću podsjećati igrače na 2004. godinu. Postoji mnogo motivacije koju mogu podijeliti s igračima, ali to neće biti sjećanje na utakmicu iz 2004. godine", rekao je selektor Češke Jaroslav Šilhavy.

17:50

"Jedna od mojih najvećih inspiracija je Johan Cruyff koji je govorio da nogomet ne možeš igrati sa strahom. Ne znači to da samo napadaš bez razmišljanja o odbrani. To znači da ne možeš igrati najbolje ako si uplašen. U našem srcu će biti Eriksen. On je još uvijek srce ekipe i s tim srcem i bez straha ponovo ćemo pritisnuti dugme te dati sve od sebe", rekao je selektor Danske Kasper Hjulmand u najavi meča.

17:45

Danska će treći put u historiji učestvovati u četvrtfinalu Eura. Njihova sreća se transformisala otkako je Eriksen kolabirao nakon srčanog zastoja u uvodnom meču grupe protiv Finske. Taj susret je razumljivo završio porazom, a Danci su potom nesretno izgubili od Belgije 2:1. Potom su u velikom stilu savladali Rusiju sa 4:1 i Vels sa 4:0 te su favoriti da stignu do polufinala gdje će ih čekati Engleska ili Ukrajina.

17:40

Češka je u osmini finala savladala favorizovanu Nizozemsku 2:0, dok je Danska rutinski pobijedila Vels s 4:0. Inače, ovo je treći duel ovih reprezentacija na evropskim prvenstvima, a Češka je pobijedila u oba prethodna - u grupama Eura 2000. godine bilo je 2:0, dok je četiri godine kasnije u četvrtfinalu bilo 3:0.

17:35

Stigli su i sastavi za prvi meč današnjeg programa. Selektor Češke Jaroslav Šilhavy igrat će u formaciji 4-2-3-1, a u startnoj postavi su: Vaclik; Coufal, Čelustka, Kalas, Boril; Holeš, Souček; Masopust, Barak, Ševčik i Schick.

Sastav Češke (Foto: Twitter)
Sastav Češke (Foto: Twitter)

Ni selektor Danske Kasper Hjulmand nije imao problema sa sastavom osim što ne može računati na Christiana Eriksena koji je završio turnir zbog dobro poznatih srčanih problema. Danska će igrati u formaciji 3-4-3, a od prve minute na terenu će biti: Schmeichel; Christensen, Kjaer, Vestergaard; Stryger, Hojbjerg, Delaney, Maehle; Braithwaite, Dolberg i Damsgaard.

Sastav Danske (Foto: Twitter)
Sastav Danske (Foto: Twitter)

17:30

Poštovani čitatelji, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice između Češke i Danske nakon kojeg ćemo dobiti još jednog polufinalistu Evropskog prvenstva. Susret ovog četvrtfinala igra se u Bakuu, a počinje u 18 sati.