Katar 2022
15

Tok utakmice: Brazil - Srbija 2:0

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Brazila i Srbije večeras su od 20:00 na Lusail Iconic stadionu igrali utakmicu prvog kola Svjetskog prvenstva, a tekstualni prijenos susreta mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

90+8' - Gotova je utakmica! Zaslužena pobjeda Brazila, a dvostruki strijelac bio je Richarlison.

87' - Posljednja izmjena u Brazilu. Martinelli je ušao u igru umjesto Raphinhe.

87' - Nova šansa za Brazil! Rodrygo je dobro pucao po golu. Međutim, lopta je prozujala nekoliko centimetara iznad prečke.

83' - Posljednja izmjena u Srbiji. Izašao je Mitrović, a ušao Maksimović.

83' - Žestok pritisak Brazila i nova šansa! Ipak, Milinković-Savić odlično brani snažan udarac Freda s ivice šesnaesterca.

81' - Nova velika prilika za Brazil! Casemiro je silovito pucao s ivice šesnaesterca, ali je Srbija imala sreću jer je lopta pogodila prečku.

79' - Tite je odlučio potpuno osvježiti ekipu. Sada su izašli Neymar i dvostruki strijelac Richarlison, a ušli su Antony i Gabriel Jesus.

76' - Dvostruka izmjena u Brazilu. Izlaze Paqueta i Vinicius Junior, a ulaze Fred i Rodrygo.

73' - GOOOOOL! Brazil je udvostručio vodstvo, a strijelac je opet Richarlison! Vinicius Junior je poslao loptu u šesnaesterac, a Richarlison je efektno polumakazicama uhvatio loptu i savladao nemoćnog golmana.

66' - Nova dvostruka izmjena u Srbiji. Izašli su Mladenović i Lukić, a ušli su Vlahović i Lazović.

64' - Ponovo žuti karton za Srbiju, ovaj put za Lukića zbog prigovora.

62' - GOOOOOL! Brazil vodi 1:0, a strijelac je Richarlison! Pogotku je prethodila sjajna intervencija Milinković-Savića nakon udarca Vinicius Juniora. Ipak, lopta se odbija do Richarlisona koji je lagano posprema u mrežu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

60' - Prva velika prilika na utakmici! Alex Sandro je zaprijetio golmanu dalekometnim šutem, ali je stativa sada spasila Srbiju.

57' - Dvostruka izmjena u Srbiji. Stojković je izveo Gudelja i Živkovića, a uveo je Ilića i Radonjića.

49' - Drugi žuti karton za Srbiju, a dobio ga je Gudelj nakon što je brutalno startovao nad Neymarom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45' - Gotovo prvo poluvrijeme u kojem nismo gotovo ništa zanimljivo vidjeli!

37' - Siromašno prvo poluvrijeme u kojem još nema niti jedne ozbiljne prilike. Brazil apsolutno dominira protiv večeras gotovo bezopasne Srbije.

27' - Brazil je bolji u prvoj trećini utakmice. Imaju veći posjed lopte i konstantno pokušavaju probiti defanzivne linije Srbije koja se ipak skoncentrisala na kontra napade.

17' - Nakon početnog pritiska Brazilaca, Srbija se potpuno vratila pa se uglavnom igra između dva šesnaesterca. Međutim, i dalje nisu uputili niti jedan šut ka Alissonu. Nema na utakmici još nijedna velika prilika.

7' - Imamo žuti karton već u šestoj minuti susreta. Pavlović je dobio javnu opomenu za svoj start i prilično je ljut s ovom odlukom sudije.

6' - Početak utakmice pripada Brazilu koji ima daleko veći posjed lopte. Međutim, još nemamo niti jedan šut ka golovima.

1' - Počela je utakmica u Lusailu!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

19:55 - Izvode se nacionalne himne i sve je spremno za početak utakmice. Današnji sudija je Iranac Alireza Faghani.

19:50 - Srbija i Brazil su i na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine u Rusiji odmjerili snage, a tada su Brazilci slavili rezultatom 2:0. Strijelci su bili Paulinho i Silva. Brazil je iz te grupe prošao u nokaut fazu kao prvoplasirali tim, dok se Srbija oprostila u grupama jer bolja od nje bila je Švicarska koja se također nalazi s ove dvije selekcije i na ovogodišnjem Mundijalu.

19:45 - Srbija je ove godine igrala Ligu nacija koju je počela loše porazom od Norveške, a onda je uslijedila sjajna serija. Dva puta su pobijedili Švedsku, pobijedili i remizirali sa Slovenijom te se revanširali Švedskoj za plasman u elitu Lige nacija. U pripremama za Mundijal odigrali su samo jedan susret u kojem su razbili Bahrein s 5:1.

19:40 - Brazil je posljednji poraz doživio u ljeto prošle godine kada su u finalu Copa Americe poraženi od Argentine. Nakon toga su bez problema prošli kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a u pripremama za Katar odigrali su četiri prijateljske utakmice gdje su redom pobijedili Južnu Koreju, Japan, Ganu i Tunis. Ukupno su 15 utakmica uzastopno neporaženi.

19:35 - Stigli su nam i sastavi. Brazilski selektor Tite odlučio se za formaciju s jednim defanzivnim veznim (Casemiro) i čak pet ofanzivaca. Od prve minute igrat će: Alisson, Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro, Casemiro, Paqueta, Neymar, Raphinha, Richarlison i Vinicius Junior.

Sastav Brazila (Foto: Twitter/CBF Futebol)
Sastav Brazila (Foto: Twitter/CBF Futebol)

S druge strane, Dragan Stojković se odlučio za formaciju 3-4-3. U prvoj postavi su tako: Milinković-Savić, Milenković, Veljković, Pavlović, Živković, Lukić, Gudelj, Mladenović, Tadić, Mitrović i Milinković-Savić.

Sastav Srbije (Foto: Twitter/Fudbalski savez Srbije)
Sastav Srbije (Foto: Twitter/Fudbalski savez Srbije)

19:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva između Brazila i Srbije. Utakmica koja se igra na Lusail Iconic stadionu u Lusailu počinje u 20:00 sati.