Baraž za Euro 2024
18

Tok utakmice: BiH - Ukrajina 1:2

D. P.
Sretno, Zmajevi! (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Ukrajine na Bilinom Polju u Zenici odigrale su duel polufinala baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a duel ste mogli pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice!

90+5' - Pokušaj centaršuta odlazi u gol-aut. Nismo izvršili nikakav pritisak u nadoknadi.

90' - Osam minuta nadoknade i nade da Zmajevi dođu do poravnanja.

89' - Raspali smo se bez Ahmedhodžića i Dedića nakon što su izašli zbog povreda. Kovačević i Ćivić nisu ih na dostojan način zamijenili.

88' - Nevjerovatno! Primili smo dva gola u samo tri minute i Ukrajinci su na pragu finala. Dovbik je pogodio glavom

85' - GOL! Ukrajinci su poravnali na pet minuta prije kraja. Ispala je naša odbrana po desnoj strani, Konoplja je ubacio, a Jaremčuk pogađa našu mrežu.

83' - Nevjerovatna prilika za Zmajeve da sve riješimo. Lucidni Pjanić je iz slobodnog udarca gurnuo Demirovića, ali on u situaciji "jedan na jedan" pogađa golmana Lunina. Velika šteta.

82' - I druga povreda u našem timu. Ahmedhodžić se povrijedio, a u igri je Kovačević. Ušao je i Pjanić umjesto Hajradinovića.

80' - Opasan, opasan potez Dovbika koji je tokom udarca zamalo napucao u glavu Hadžikadunića. Srećom prošao je naš stoper bez povreda.

77' - Mudrik šutira sviše od 20 metara, a Šehić odbija loptu što dalje od gola.

77' - Sead Kolašinac je ukrao "živu loptu" Ukrajincima na snagu i izazvao oduševljenje publike u Zenici. Navijači skandiraju njegovo ime.

73' - Dug i opasan napad Ukrajinaca, ali smo se nakon velike borbe uspjeli odbraniti. Srećom, nije bilo šuta iz nekoliko solidnih pozicija za Ukrajince iz šesnaesterca.

71' - Ono što trenutno gledamo definitivno nam ide u prilog. Ukrajinci kontrolišu loptu, ali ne mogu prići našem golu zbog sjajne postavke u odbrani. Još uvijek nisu imali niti jednu šansu dosad.

68' - Definitivno je Matvijenku pripisan autogol. U toj gužvi ukrajinski denfanzivac je smjestio loptu u svoju mrežu.

66' - Jedan od dosadašnjih junaka Amar Dedić je povrijeđen i uz velike ovacije izlazi s terena, a ulazi Eldar Ćivić.

62' - Bravo, momci! Imamo sve sada u svojim rukama i treba utakmicu privesti kraju.

59' - Bila je to duga akcija po desnoj strani, Dedić se namjestio i ubacio, a loptu je u svoju mrežu poslao Matvijenko. Na UEFA-i je zasad pripisan gol Dediću, ali to je najmanje važno u ovim trenucima.

57' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Zmajevi vode! Na kraju je Dedićev ubačaj u svoju mrežu ubacio jedan od igrača Ukrajine.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

53' - Naši gosti su znatno ofanzivnije ušli u drugo poluvrijeme i sada će izvesti drugi korner u nastavku.

50' - Ukrajinci nešto više kontrolišu loptu na startu drugog poluvremena.

48' - Hadžikadunić spašava Zmajeve nakon sjajnog duplog pasa Ukrajinaca nakon čega bi Mudrik izašao sam pred Šehića. Uklizao je naš stoper i izbacio u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Samo nastavite hrabro, Zmajevi!

Poluvrijeme u Zenici bez golova! Definitivno možemo žaliti jer smo u posljednjih sedam minuta imali tri odlične šanse.

44' - Sada šansa i za Dedića. Namjestio se na lijevu nogu na vrhu šesnaesterca, ali šutirao pored gola. Odlična igra Zmajeva u finišu prvog dijela.

42' - Interesantan rezultat dolazi nam iz drugog polufinala. Island je preokrenuo i vodi protiv Izraela rezultatom 2:1, a upravo pobjednik iz tog meča igrat će protiv BiH ili Ukrajine.

39' - Nova stopostotna prilika za Zmajeve. Demirović gura Džeku samog pred golmana Ukrajine iskosa s lijeve strane, ali kapiten BiH šutira visoko preko gola. Sada imamo za čime da žalimo.

37' - Najbolja šansa na utakmici! Ahmedhodžić glavom šutira nakon kornera, ali je Konoplia izbacio skoro s gol-linije. Kakva šteta!

36' - Dobra akcija Zmajeva po lijevoj strani, ali Hajradinović nije uspio primiti nešto snažniju povratnu loptu. Bit će korner za BiH.

34' - Demirović je izborio faul u opasnoj zoni.

32' - Nema puno uzbuđenja u ovim trenucima, a to nam više odgovara. Smirili smo najopasnija oružja Ukrajinaca.

27' - Nevjerovatna odluka sudije Zwayera. Gazibegović je oboren na vrhu šesnaesterca, a umjesto faula u opasnoj zoni, dobio je žuti karton zbog navodnog simuliranja. Odluka sudije razbjesnila je Bilino Polje, a iz nekoliko uglova moglo se vidjeti da je kontakt bio evidentan.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

24' - Hadžikadunić reaguje nakon ubačaja s desne strane za Ukrajince. Bit će korner za goste.

21' - Konoplia je šutirao s distance, ali daleko od gola. Zatvorili smo prilaze svom golu u ranoj fazi utakmice i to nas može radovati.

20' - "Savez napolje", poruka je koja odjekuje sa svih tribina Bilinog Polja.

16' - Nastavlja se velika borba na terenu, a sada je Matvijenko dobio žuti karton zbog faula nad Demirovićem. Bit će slobodan udarac za našu selekciju.

14' - Sada manje zatišje na terenu.

11' - Cimirot ubacuje s desne strane, ali je Lunin siguran.

10' - Kolašinac je dobio žuti karton za prvi start danas, što nikako nije dobra stvar. Mnogo teži start je oprostio Ukrajincima na startu sudija Felix Zwayer.

8' - Dobra prilika za BiH! Hadžikadunić glavom nakon slobodnog udarca šutira pored gola.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

7' - Šansa za Zmajeve jer ćemo imati slobodan udarac s desne strane.

5' - Prva odlična akcija Zmajeva. Dupli pas na lijevoj strani, Gazibegović je centrirao, ali je njegov ubačaj izblokirao Zabarnji i osvojio loptu.

4' - Pritisak Zmajeva na startu. Slobodan udarac za naš tim nije donio šansu, ali je težište igre na polovini Ukrajine.

3' - Novi faul, ovoga puta nad Demirovićem. Žestoko su ušli Ukrajinci u duel.

2' - Žestok start Bražkova kojim je mogao povrijediti Hajradinovića već na samom startu. Nema kartona.

1' - Počeo je duel u Zenici. Sretno, Zmajevi!

20:43 - U toku je izvođenje himne BiH, a za to vrijeme "Jedna si jedina" odjekuje Zenicom. Zaista, sjajna podrška! S druge strane, himna Ukrajine je dočekana velikim aplauzima.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:41 - Nogometaši obje selekcije izašli su na teren. Ukrajinci su zamotani u svoje zastave tokom izvođenja himne.

20:38 - Čekamo izlazak Zmajeva na teren.

20:27 - Bliži se početak utakmice, a vrijeme je da se podsjetimo sudija. Glavni arbitar utakmice bit će iskusni Nijemac Felix Zwayer, a pomagat će mu Stefan Lupp i Marco Achmuller, dok je četvrti sudija Daniel Siebert. Svi su iz Njemačke, kao i ekipa VAR sudija. To su Bastian Dankert i Christian Dingert.

20:20 - Selektor Savo Milošević uvjeren je da Zmajevi imaju snage za plasman na Evropsko prvenstvo.

"Ja sam više puta ponovio, ali da ne vjerujem da možemo ostvariti rezultat, ne bih ni bio ovdje. Vjerujem da isto razmišljaju i momci i evo prvi Edin tu ne bi bio da ne vjeruje. Moramo biti svjesni da će biti jako težak zadatak i potrebno je da znamo šta trebamo uraditi da pobijedimo", rekao je Milošević.

20:11 - Iako je do početka utakmice ostalo još više od pola sata, stadion je već krcat i Bilino Polje će "gorjeti" tokom narednih sati.

20:07 - Kada je u pitanju sastav Zmajeva, Savo Milošević je možda malo i iznenadio stavivši Miralema Pjanića na klupu. S druge strane, Haris Hajradinović, koji je jedan od igrača u najboljoj formi sa 16 asistencija u Turskoj ove sezone, bit će starter na poziciji "desetke"

20:00 - Najvatreniji navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine BH Fanaticosi su u korteu krenuli ka stadionu Bilino Polje i napravili su fenomenalnu atmosferu na ulicama.

19:55 - Portal Klix.ba odradio je anketu među navijačima BiH ispred Bilinog Polja, a evidentno je da su svi optimistični. Najviše navijača očekuje pobjedu rezultatom 2:0.

19:45 - U pitanju je treći međusobni duel BiH i Ukrajine. U prva dva Ukrajina ima jednu pobjedu, dok je jedan duel završen neriješenim rezultatom, tako da je ovo idealna prilika za revanš u najbitnijem duelu ove dvije reprezentacije.

19:45 - Sve ulaznice, koje su bile puštene u prodaju, rasprodate su u rekordnom roku i očekuje se fantastična podrška za Zmajeve. Samo uz pomoć navijača naša reprezentacija može večeras izboriti pozitivan rezultat, a to je plasman u finale baraža.

19:45 - Poznati su sastavi za večerašnji duel. Savo Milošević je napravio nekoliko zanimljivih odluka uoči duela u Zenici.

BiH: Šehić, Dedić, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kolašinac, Gazibegović, Cimirot, Krunić, Hajradinović, Demirović i Džeko.

Na klupi su: Vasilj, Pirić, Ćivić, Bašić, Prevljak, Pjanić, Varešanović, Tabaković, Rahmanović, Huseinbašić, Kovačević i Mujakić.

Ukrajina: Lunin, Mikolenko, Matvijenko, Zabarnji, Konoplja, Mudrik, Zinčenko, Bražko, Zubkov, Sudakov i Dovbik.

Na klupi su: Buščan, Trubin, Mihajličenko, Talovierov, Sidorčuk, Šaparenko, Malinovski, Jaremčuk, Bondar, Vanat, Guculiak i Timčik.

19:45 - Zmajevi su baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo izborili zahvaljujući odličnim nastupima u Ligi nacija kod smijenjenog selektora Ivayla Peteva. Nakon toga uslijedile su katastrofalne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali smo imali sreće pa nam je preostao baraž.

19:45 - Večerašnji susret polufinala igra se na Bilinom Polju u Zenici, dok bi u slučaju eventualnog plasmana u finale, Zmajevi tu utakmicu igrali na Grbavici protiv boljeg iz duela Izraela i Islanda.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice polufinala baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Veliki duel za našu reprezentaciju počinje u 20:45.