Nogomet
17

Tinejdžer Rashford raspametio Old Trafford i nokautirao Arsenal, Tottenham bolji od Swanseaja

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Povrede koje potresaju Old Trafford rodile su novog junaka - Marcusa Rashforda. Ovaj 18-godišnji napadač je sa dva gola i asistencijom donio pobjedu Manchester Unitedu nad Arsenalom (3:2) u derbiju 27. kola Premiershipa.

Manchester United u ovom meču nije mogao računati na Rooneya, Martiala, Fellainija, Valenciju, Darmiana, Jonesa, Younga, Schweinsteigera... Kod Arsenala nedostajali su Santi Cazorla, Wilshere i Rosicky. Jasno, Topnici su na papiru bili u prednosti, ali nedostatak igračkog kadra Manchester United je pretvorio u prednost.

U odsustvu Rooneya i Martiala koji su svojim asistencijama i golovima učestvovali u 11 od posljednjih 12 golova Crvenih đavola u Premiershipu, u napadu je mjesto zauzeo Marcus Rashford kojem je ovo bio debitantski nastup za United u ligi. Prvi nastup za United upisao je prethodnog četvrtka u pobjedi nad Midtjyllandom (5:1) u revanšu Evropske lige gdje je postigao dva pogotka. Ostavio je nešto i za Arsenal...

No, krenimo redom. Arsenal je u sedmoj minuti zaprijetio preko Monreala nakon čega je uslijedio mirniji period igre ispred golova De Gee i Cecha, A onda je Rashford u 29. minuti nakon loše reakcije odbrane Arsenala poslije centaršuta Varele matirao Cecha i izazvao erupciju oduševljenja na Old Traffordu. Samo tri minute kasnije Lingaard centrira, a Rashford ponovo pogađa i United je imao 2:0.

Do kraja poluvremena Arsneal je smanjio na 2:1 preko Welbecka koji je pogodio glavom nakon centaršuta Ozila iz slobodnog udarca.

Drugo poluvrijeme nije donijelo mnogo šansi na početku, a novi gol je stigao u 65. minuti kada je junak Uniteda Rashford asistirao Herreri koji je sa nekih 18 metara savladao Cecha. Ponovo je Arsenal reagovao brzo i preko Ozila smanjio na, ispostavit će se, konačnih 3:2 u 69. minuti.

Tottenham je nakon preokreta stigao do velike pobjede protiv Swanseaja (2:1). Paloschi je pogodio u 19. minuti za slavlje gostiju. Činilo se da će i Tottenham poput Arsenala kiksati, ali uslijedio je preokret u posljednjih 20 minuta meča. Chadli je pogodio u 70. minuti, a tri boda Pijetlovima donio je Rose u 77. minuti.

Ovom pobjedom Tottenham ima 54 boda, tri boda više od trećeplasiranog Arsenala i dva boda manje od lidera Leicestera. Da, Leicester i Tottenham su nakon 27. kola prve dvije ekipe velikog Premiershipa.

Rezultati 27. kola Premiershipa:

West Ham - Sunderland 1:0 Leicester - Norwich (1:0) Southampton - Chelsea (1:2) Stoke - Aston Villa (2:1) Watford - Bournemouth (0:0) WBA - Crystal Palace 3:2 Manchester United - Arsenal 3:2

Tottenham - Swansea 2:1

Tabela: