Broji poraze
7

Thierry Henry sve više osjeća težinu trenerskog posla, njegov Monaco nastavlja tonuti

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Thierry Henry (41) je kao igrač osvojio sve što se osvojiti moglo, a na početku svoje samostalne trenerske karijere bilježi teške poraze i sve više osjeća težinu trenerskog posla. Na klupi Monaca ovog vikenda upisao je svoj osmi poraz u 13 mečeva.

Henry je kao igrač osvajao prvenstva u Engleskoj i Španiji noseći dresove Arsenala i Barcelone. Osvajao je i Ligu prvaka, bio prvak svijeta i Evrope sa Francuskom.

Svoju trenersku karijeru počeo je u Arsenalovim omladinskim kategorijama, a uz posao analitičara na raznim poznatim sportskim televizijama, počeo je raditi i kao asistent Robertu Martinezu na klupi reprezentacije Belgije s kojom je prošlog ljeta osvojio treće mjesto na Mundijalu u Rusiji.

Prvi samostalni trenerski posao na velikom nivou Henry je dobio u Monacu početkom oktobra kada je zamijenio Leonarda Jarima. Monaco je već tada bio u ozbiljnoj krizi, a ona još uvijek ne prestaje i Henry se suočava s velikim problemima.

U 13 utakmica na klupi Monaca Henry je upisao samo tri pobjede, dva remija i čak osam poraza. Njegov tim postigao je mizernih devet golova, a primio čak 23.

U posljednjem kolu Ligue 1 Monaco je poražen od posljednjeplasiranog Guingampa kao domaćin rezultatom 2:0 čime je ostao na pretposljednjem mjestu tabele sa svega 13 bodova iz 18 utakmica.

U grupnoj fazi Lige prvaka Monaco je zauzeo posljednje mjesto u grupi iza Borussije Dortmund, Atletico Madrida i Club Bruggea što je samo još jedan pokazatelj u kolikoj se krizi klub nalazi.