Olimpijske igre
1

Thiago Silva, Hulk i Marcelo u brazilskoj olimpijskoj reprezentaciji

Totalsport
Thiago Silva (Foto: Arhiv/AFP)
Thiago Silva (Foto: Arhiv/AFP)
Igrač Milana Thiago Silva (27 godina) Portov napadač Hulk (25) i igrač Real Madrida Marcelo (24) trojica su igrača starijih od 23 godine na popisu selektor Brazila Mana Menezesa za Olimpijske igre u Londonu.

Brazil na Igre u London putuje u najjačem mogućem sastavu. Uz spomenute zvijezde, tu su i one mlađe od 23 godine, kao što su Neymar, Paulo Henrique Ganso, Leandro Damiao, Lucas, Oscar ili Alexandre Pato.

Među onima koji se nisu našli na popisu su Chelseajev igrač David Luiz, Barcelonin desnki bek Daniel Alves ili Espanyolov napadač Philippe Coutinho, dok su Kaka, Robinho i Ronaldinho još ranije otpali iz kombinacija za London.

"Hulk je uvršten zbog dobrih nastupa u zadnjim prijateljskim utakmicama. On će značajno osnažiti našu ekipu, važno nam je njegovo iskustvo u važnim utakmicama. On je igrač koji može odlučiti utakmicu", objasnio je uvrštenje Portovog napadača selektor Mano Menezes.

Olimpijski turnir je jedino važnije nogometno takmičenje koje Brazil nikada u historiji nije osvojio. Brazilci su bili srebrni 1984. i 1988. godine, odnosno brončani 1996. i na prošlim Igrama u Pekingu 2008. godine, na kojima je trijumfirala Argentina predvođena Lionelom Messijem.

Brazil u Evropu putuje 16. jula. Prije Igara će odigrati prijateljsku utakmicu protiv domaćina Velike Britanije.

Prvu utakmicu na Igrama će Brazil odigrati 26. jula u Cardiffu protiv Egipta. Nakon toga će 29. jula odigrati drugu utakmicu u C skupini, protiv Bjelorusije na Old Traffordu, a nakon toga i protiv Novog Zelanda u Newcastleu 1. augusta.

Brazilska reprezentacija za Olimpijske igre:

golmani: Rafael (Santos), Neto (Fiorentina).

odbrambeni igrači: Alex Sandro (FC Porto), Marcelo (Real Madrid), Danilo (FC Porto), Rafael (Manchester United), Bruno Uvini (Sao Paulo), Juan (Inter Milan), Thiago Silva (AC Milan).

vezni igrači: Romulo (Spartak Moscow), Sandro (Tottenham), Paulo Henrique Ganso (Santos), Oscar (Internacional), Lucas (Sao Paulo).

napadači: Alexandre Pato (AC Milan), Hulk (FC Porto), Leandro Damiao (Internacional), Neymar (Santos)