100 mečeva u Premiershipu
11

The Special One na tronu: Guardiola propustio šansu da sruši Mourinhov rekord

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rekord po broju osvojenih bodova u prvih 100 mečeva Premiershipa ostaje u vlasništvu Josea Mourinha nakon što je Pep Guardiola sinoć sa svojim Manchester Cityjem poražen od Newcastlea u gostima (2:1).

Guardiola je sinoć vodio svoj 100. meč u Premiershipu i imao je šansu nadmašiti Mourinha po broju pobjeda u prvih 100 mečeva te se izjednačiti s njim po broju osvojenih bodova. Ipak, Rafa Benitez ga je spriječio u tome.

Mourinho je nakon 100 mečeva imao nevjerovatan učinak od 73 pobjede, 18 remija i samo devet poraza, a taj učinak ostvario je kao trener Chelseaja. U prevedenom, Mourinho je u tim mečevima skupio 237 bodova.

Guardiola je ostvario učinak od 73 pobjede, 15 remija i 12 poraza, odnosno skupio je 234 boda tako da je The Special One ostao na tronu.

Ovaj dvojac je ujedno i najbolji kada se gleda učinak trenera u prvih 100 mečeva Premiershipa.

Kada se pogleda broj osvojenih trofeja u prve tri sezone, Mourinho je s Chelseajem osvojio šest titula (dva Premiershipa, FA Cup, dva Liga kupa, Community Shield), dok je Guardiola za sada na tri trofeja, a još uvijek nije gotova treća sezona u kojoj je City aktivan u sva četiri takmičenja (Premiership, FA Cup, Liga kup, Liga prvaka) s tim da je borba za titulu Premiershipa sve teža nakon poraz od Newcastlea.