Vjerovali ili ne
4

Teško je povjerovati, ali dogodilo se: 12 najvećih sudijskih grešaka u Španiji

DP
Foto: unsplash.com (Foto: EPA-EFE)
Foto: unsplash.com (Foto: EPA-EFE)
Neke greške nogometnih sudija u Španiji su zaista za kategoriju "vjerovali ili ne".

Djelitelji pravde napravili su nekoliko veoma značajnih grešaka u posljednjih nekoliko desetljeća, kako u Španiji, tako i širom Evrope, piše Marca.

Ovo je 12 najvećih grešaka u historiji La Lige.

1. Tenerife sprečava Real Madrid da osvoji dvije titule

Real Madridu je dva puta izmakla titula u Španiji jer nije uspio savladati Tenerife u posljednjoj utakmici u sezoni. Sudije Celino Gracia i Raul Garcia de Loza priznali su poslije utakmica da su pogriješili i uputili su izvinjenja.

Igranje rukom Cesara Gomesa u kaznenom prostoru koje nije sankcionirano, kao i dva prekršaja na Ivanu Zamoranu, odnosno poništen gol Fernanda Hierra još uvijek žive u sjećanjima navijača Reala.

2. "Simuliranja" Juanfrana na Bernabeu

Juanfranu su pokazana dva žuta kartona zbog "simuliranja" dok je u dresu Osasune igrao protiv Real Madrida na stadionu Santiago Bernabeu. Umjesto da bude nagrađen s dva čista penala, Juanfran je isključen.

3. Poništen Messijev gol pomaže Atleticu da osvoji La Ligu

Atletico je osvojio titulu u sezoni 2013./14. nakon remija s drugim pretendentom na tron - Barcelonom.

U utakmici koja je igrana na stadionu Camp Nou, gol Lea Messija bio je greškom poništen zbog ofsajda iako nije njegov igrač bio taj koji mu je "poslao" loptu.

4. Sergijeva golmanska intervencija koja nije sankcionisana

U El Clasicu koji je igran u sezoni 1999./2000., Sergi je bez ikakve dileme rukom intervenisao na gol liniji i tako spriječio napadača Reala da zatrese mrežu. Suci su, međutim, ostali nijemi. Nije dosuđen penal, niti je dodijeljen crveni karton nogometašu Barcelone.

5. "Ukradeni" out

U 93. minuti utakmice u kojoj je Valencija dočekala Valladolid , a pri rezultatu 1:1, Alejandro Hernandez je opravdano dosudio out za goste.

Međutim, kao da su gosti bili nezainteresovani uopće vratiti loptu u igru. To je zato učinio nogometaš Valencije, a iznenađujuće - igra je nastavljena i domaćini su desetak sekundi kasnije postigli pobjedonosni gol.

6. Rivaldov poništeni gol u 90. minuti El Clasica

Pri rezultatu 2:2 u posljednjoj minuti utakmice između Real Madrida i Barcelone u sezoni 2000./01., Rivaldo je postigao pobjedonosni gol koji je poništio sudac Xabier Losantos Omar.

7. Čuveni "penal" Gurucete u Kupu Španije

I dalje se pamti kao jedan od najvećih skandala u historiji španskog nogometa.

Barcelona je 1970. godine dočekala Real Madrid u Kupu Španije i trudila se nadoknaditi deficit od dva gola iz prve utakmice.

Međutim, sudac Jose Emilio Guruceta nagradio je goste iz Madrida penalom zbog prekršaja koji je očigledno načinjen izvan kaznenog prostora.

8. Marchenin penal nad Raulom

U utakmici između Real Madrida i Valencije, Raul je nagrađen penalom nakon blage intervencije Carlosa Marchene u kaznenom prostoru.

9. Tri poništena gola Realu protiv Atletica

Aktuelni direktor VAR-a Carlos Clos Gomez greškom je poništio ni manje ni više nego tri gola Real Madridu u derbiju protiv Atletica.

10. Ruka Aritza Aduriza

Athletic Bilbao je nagrađen penalom u utakmici protiv Real Sociedada zbog igranja rukom, iako je to u stvari bila ruka Aritza Aduriza, nogometaša Athletica.

11. Dan kada je Espanyol umalo zaigrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka

U pretposljednjem kolu sezone 2004./05., sudac Eduardo Iturralde poništio je gol Tonija Velamazana koji bi pomogao Espanyolu pobijediti Osasunu i domoći se mjesta koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

12.  Jedini gol Peree u dresu Atletica nije priznat

Luis Amaranto Perea odigrao je 314 utakmica u dresu Atletico Madrida i samo je jednom uspio zatresti mrežu protivnika i to, ni manje ni više, nego u gradskom derbiju protiv Reala.

Međutim, sudac Arturo Dauden je greškom ovaj gol poništio.