{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tehnologija u bh. nogometu: Video asistent nedokučiv, najbliži goal-line sistem

25.2.2018. u 11:35
61
87
Tehnologija u bh. nogometu: Video asistent nedokučiv, najbliži goal-line sistem
61
Tehnologija u bh. nogometu: Video asistent nedokučiv, najbliži goal-line sistem
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Komiteta za sudije i suđenje u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine Ibrahim Hasanbegović kazao je u razgovoru za Klix.ba da uvođenje VAR tehnologije na bh. terene trenutno izgleda nedokučivo, ali da iz NS BiH rade sve na unaprijeđenju i poboljšanju suđenja u našoj ligi. S tim u vezi, prva značajna promjena na bh. stadionima mogla bi biti uvođenje goal-line tehnologije.
Video assistant referees (VAR) je najnoviji sistem pomoći sudijama koji se prvi put počeo koristiti ove sezone u Italiji i Njemačkoj. Na Apeninima je u premijernoj, odnosno ovoj sezoni, viđen veliki broj sudijskih grešaka i pored korištenja VAR-a, a za razliku od Njemačke gdje dva videoasistenta putem monitora prate dešavanja na terenu i u komunikaciji su s glavnim sudijom, u Italiji isključivo glavni sudac bira kada mu je potrebna pomoć VAR-a i onda nakon dodatnog pregledavanja video snimka donosi konačnu odluku.

U Hrvatskoj je nakon derbija između Dinama i Hajduka također razmatrana ideja uvođenja novog sistema, ali osim pojednostavljenih oblika koji nisu dozvoljeni, teško da će ljubitelji HNL-a u narednim godinama imati priliku vidjeti VAR.

Pratimo evropske trendoveU Nogometnom savezu BiH također su razmišljali o takvoj ideji, ali uvođenje VAR tehnologije na samo jedan stadion košta blizu dva miliona dolara, što je iznos kojim bi svaki klub u BiH mogao uraditi rekonstrukciju kompletnog stadiona. Samim tim, jasno je zbog čega Hasanbegović smatra da je to nedokučivo.

"Mi smo prije šest mjeseci zagovarali uvođenje videotehnologije, a prema informacijama kojim raspolažemo, potrebno je blizu dva miliona dolara po jednom stadionu da se to provede. Obuka za korištenje videotehnologije traje jedan čitav seminar, a za sada smo najbliži uvođenju goal-line tehnologije. Ipak, ne možemo precizno kazati kada će se to desiti", kazao je za Klix.ba Ibrahim Hasanbegović, predsjednik Komiteta za sudije i suđenje.

Hasanbegović ističe da iz Nogometnog saveza BiH prate evropske trendove u mjeri u kojoj je to moguće, a napominje da je naša zemlja bila druga u Evropi koja je počela koristiti sistem s dodatnim sudijama iza gola.

"BiH je druga država u Evropi koja je uvela dodatne sudije iza gola. Pratimo te stvari i trendove, želimo pomoći sudijama da donesu najbolju odluku, ali uvođenje VAR-a trenutno izgleda nedokučivo. Smatram da treba ići korak po korak", nastavlja Hasanbegović.

Ne postoji jednostavni oblik VAR-aNogometni savez BiH, jasno, ne može izmišljati nova pravila ni samovoljno implementirati bilo kakvu vrstu videotehnologije. Za sve to potrebne su potvrde UEFA-e i FIFA-e, njihove provjere i testiranje pa tek onda odobrenje i puštanje u upotrebu.

"Mi smo već predlagali da uz sufinansiranje UEFA-e gledamo i pojedine odluke donosimo uz pomoć snimka s monitora, ali za takvo nešto potrebne su razne potvrde i odobrenja FIFA-e i UEFA-e. Mi ne možemo izmišljati nova pravila, takve stvari trebaju proći testiranja pa tek onda mogu stupiti na snagu. Ne izmišljamo toplu vodu, jer to nije dozvoljeno, ali tražimo svaki mogući način kako bismo unaprijedili suđenje u Premijer ligi BiH", završio je Hasanbegović.

Uvođenje goal-line tehnologije košta 260.000 dolara po jednom stadionu, a za svaku pojedinačnu utakmicu potrebni su troškovi od 3.900 dolara. Goal-line tehnologija prvi put je upotrijebljena na Kupu konfederacija 2013. godine, a iste godine FIFA je potvrdila da će se ovaj sistem koristiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: