Potvrda iz FIFA-e
2

Tehnologija na gol-liniji testira se u utakmici Engleske i Belgije

Totalsport
Iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA) potvrdili su kako će tehnologija na gol-liniji biti testirana po prvi put na međunarodnom nivou u pripremnoj utakmici za Euro između Engleske i Belgije na Wembleyju 2. juna.

Nakon što je prethodno britanska tvrtka "Hawk-Eye" (Oko sokolovo) sistem nadzora isprobavala u amaterskom finalu kupa između Eastleigha i Tottona na engleskoj južnoj obali ranije ovog mjeseca, sada će to biti učinjeno pred svjetskim auditorijem.

FIFA trenutno testira dva sistema nadzora gol-linije, a drugi je onaj njemačke firme "GoalRef" koji je nedavno korišten na dvije utakmice danskog prvenstva.

Iz krovnog tijela svjetskog nogometa također su dodali da u slučaju spora oko prelaska lopte preko gol-linije u utakmici Engleske i Belgije suci neće koristiti pomoć tehnologije. Umjesto toga, sistem će pomno promatrati uposlenici iz FIFA-e i Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB).

Odluku o uvođenju gol-tehnologije u nogomet IFAB će donijeti na svom zasjedanju drugog jula. FIFA-in Izvršni odbor potom će, u slučaju pozitivnog rješenja, verificirati IFAB-ov zaključak.