Ofanzivac Sarajeva
51

Tatar: Boravak u Hrvatskoj bio mi je životna škola, znao sam šta mogu ponuditi Sarajevu

Piše: O. T.
Benjamin Tatar proslavlja pogodak sa svojim saigračima. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Benjamin Tatar proslavlja pogodak sa svojim saigračima. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Benjamin Tatar nije dočekan s oduševljenjem na Koševu. Bio je to hrabar potez Sarajeva, jer momak koji je u maju proslavio 24. rođendan iza sebe je imao neuspješnu sezonu u 1. HNL-u i na njega su navijači Sarajeva uglavnom gledali kao na igrača koji nezasluženo uzima mjesto mlađim igračima voljenog kluba. Tatar se nije obazirao na to i nakon pet mjeseci boravka u klubu svima je promijenio mišljenje.

Time je ovaj krilni napadač u potpunosti opravdao povjerenje ljudi u klubu, koji su svjesni da su mogli biti na metama kritika da su promašili s takvim igračem iznad čijeg se imena od početka pojavila sumnja.

"Iskren da budem, kada sam dolazio u Sarajevo nisam obraćao pažnju na te stvari. Znao sam ko sam i šta sam, i ono najvažnije - šta mogu pružiti na terenu. Veoma sam sretan raspletom događaja, odnosno postignutim rezultatima na kraju polusezone", kazao je Tatar na početku razgovora za Klix.ba.

A rezultati su odlični, Sarajevo je nakon jesenjeg dijela prvenstva prvo na tabeli s pet bodova više od Zrinjskog, dok je Tatar u taj uspjeh "ugravirao" osam golova i sedam asistencija. Kada se uzme zbir golova i asistencija, samo Nemanja Bilbija (14 golova, tri asistencije) ima bolji učinak od Tatara u konkurenciji svih igrača Premijer lige BiH. Takva statistika dovoljno govori u učinku momka koji je nakon neuspješne epizode u Slaven Belupu kao slobodan igrač stigao na Koševo.

Naime, Tatar je u ljeto 2017. godine kao ponajbolji igrač 2. HNL iz Gorice stigao u Slaven Belupo. Ipak, sakupio je samo 13 nastupa za Slaven, pri čemu je samo četiri puta bio starter. Nije bilo lako nositi se u takvim okolnostima, ali Tatar je dokazao da te stvari nisu loše utjecale na njega.

Tatar je imao važeći ugovor s Bordo timom do 2020. godine, a ugovor je produžen do ljeta 2021. godine. (Foto: Klix.ba)
Tatar je imao važeći ugovor s Bordo timom do 2020. godine, a ugovor je produžen do ljeta 2021. godine. (Foto: Klix.ba)

"Moram priznati da je Prva HNL dosta gledanija od Premijer lige. Više je navijača, infrastruktura je bolja, tereni su dosta kvalitetniji, posebno sada nakon završetka Svjetskog prvenstva. Što se tiče minutaže, nije bilo lako. Nijedan igrač ne voli kada ne igra, ali jednostavno to je nešto sa čime se morate izboriti", govori Tatar koji je u Sarajevu nagrađen novim ugovorom do ljeta 2021. godine.

Tatar je u Hrvatskoj proveo pet i po godina, a ranije je nastupao za Radnik iz Hadžića. Tokom boravka u Hrvatskoj promijenio je četiri kluba (Cibalia, Novigrad, Gorica, Slaven Belupo), igrao treću, drugu i prvu ligu. Kraće rečeno, "ispekao zanat".

"Pet i po godina sam bio u Hrvatskoj i to je bio period u kojem sam prošao sve i svašta. Nastupao sam od treće do prve lige, a mislim da sam se na neki način afirmisao u drugoj ligi. Kada se osvrnem na taj period, smatram ga dobrom profesionalnom, ali i životnom školom. Stekao sam mnogo iskustva, upoznao mnogo dobrih prijatelja, a u sjećanju mi je ostalo mnogo pozitivnih stvari", prisjeća se naš sagovornik.

Njegov učinak, kao i učinak cijele ekipe Sarajeva je impresivan. Bordo tim je u 19 kola upisao 13 pobjeda, četiri remija i samo dva poraza, pri čemu je postigao čak 43 gola.

Benjamin Tatar je postigao osam golova i upisao sedam asistencija za Sarajevo. (Foto: Klix.ba)
Benjamin Tatar je postigao osam golova i upisao sedam asistencija za Sarajevo. (Foto: Klix.ba)

"Smatram da je fudbal koji mi igramo dinamičan i atraktivan. Protivnika napadamo tokom cijele utakmice. Vrhunska polusezona je iza nas, dali smo sve od sebe i to se odrazilo na rezultat. Ponosan sam na statistiku kompletne ekipe. Vođeni činjenicom da je fudbal timski sport, svaki pojedinac daje sve od sebe za pozitivan rezultat, odnosno za ta tri boda na kraju", opisuje Tatar.

Uprkos tome što Sarajevo ima širok kadar sačinjen od mnogo kvalitetnih igrača, Tatar ističe da je atmosfera u ekipi odlična, da je Sarajevo tim čvrstih karaktera.

"Kad su rezultati dobri, dobra je i atmosfera, sve je na svom mjestu. Važno je kako ekipa prevaziđe nezaslužene remije i poraze. Smatram da moji saigrači imaju čvrste karaktere, da imamo zajednički cilj i da je to naša najveća prednost", kazao je.

Na pitanje o kranjim dometima Sarajeva, Tatar je izbjegao prognozu. Na njemu, kao i na saigračima je da pričaju na terenu.

"Naše je da se bavimo nogometom, ne prognozama. Sve dok mi dajemo svoj maksimum na treninzima i utakmicama, uvažavamo mišljenja naših trenera i borimo se za isti cilj, rezultat neće izostati", kazao je za kraj razgovora Benjamin Tatar.