Sportski direktor Lazija
8

Tare: Vlada ne može prekinuti Seriju A, to nije njihovo polje, UEFA i FIFA su jasne

F. Z.
Igli Tare i Francesco Totti (Foto: EPA-EFE)
Igli Tare i Francesco Totti (Foto: EPA-EFE)
Sportski direktor Lazija Igli Tare rekao je kako Vlada Italije ne može u potpunosti prekinuti takmičenje u Seriji A i proglasiti aktuelnu sezonu nevažećom.

"Čuo sam da bi Vlada Italije ove sedmice mogla donijeti odluku o zabrani nastavka prvenstva. Međutim, to nije njihovo polje. FIFA i UEFA su poslale jasnu poruku i rekle kako se prvenstva moraju završiti. Možemo početi igrati u junu i završiti u augustu ili septembru. Možemo iskoristiti činjenicu da se Svjetsko prvenstvo 2022. godine igra na zimu i da su promjene u kalendaru svakako potrebne", rekao je Tare.

Lazio je nakon dugo vremena u igri za titulu prvaka Italije, vjerovatno prvi put nakon legendarne sezone 1999/2000. i čuvenog Juventusovog poraza u posljednjem kolu italijanske Serije A na gostovanju kod Perugije. Bila je to samo jedna u nizu kontroverznih nogometnih sezona u Seriji A, a završena je na kraju titulom Lazija, iako su navijači ove ekipe u duelu posljednjeg kola organizovali sahranu italijanskog nogometa, vjerujući da su pokradeni i da će titula u Torino.

Dvadeset godina kasnije Juventus i Lazio opet su lideri Serije A, a ovaj put završnica sezone neizvjesna je zbog pandemije koronavirusa. U ovoj ekipi ne žele govoriti o Scudettu, ali jasna je želja da se prvenstvo završi i u preostalih 12 kola pokuša doći do titule prvaka Italije.

"Jučer kada smo dobili vijest da možemo početi trenirati svi su slavili. Zbog toga što počinjemo ponovo", rekao je Tare.

Odluka će na kraju ipak vjerovatno biti na Vladi Italije. Mnogo toga trebalo bi biti poznatije u srijedu, kada će se premijer Italije Giuseppe Conte sastati s ministrom sporta Vincenzom Spadaforom kako bi razgovarali o mogućim opcijama za nastavak sezone.

Tabela: