Nakon analize podataka
0

Tanov klub traži 120 miliona eura odštete zbog tragične smrti napadača, tvrde da su zbog toga ispali

H. H.
Sala je poginuo u avionskoj nesreći 21. januara 2019. godine (Foto: EPA-EFE)
Sala je poginuo u avionskoj nesreći 21. januara 2019. godine (Foto: EPA-EFE)
Prema pisanju L'Equipea Cardiff City od Nantesa traži nevjerovatnu odštetu od 120 miliona eura zbog smrti Emiliana Sale u avionskoj nesreći 2019. godine.

U posljednjoj dionici dugotrajne pravne bitke između dva kluba oko tragične smrti argentinskog napadača, L'Equipe izvještava da Cardiff želi odštetu od Nantesa za ispadanje iz Premiershipa.

Sala je poginuo u avionskoj nesreći 21. januara 2019. godine, a putovao je iz Nantesa u Cardiff kako bi kompletirao transfer. Let je organizovao njegov agent Willie McKay u ime Nantesa, tako da Cardiff za nesreću smatra odgovornim francuski klub.

Cardiff će danas ispostaviti fakturu od 120 miliona eura Trgovačkom sudu u Nantesu, brojku zasnovanu na analizi podataka koja kaže da su imali 54,2 posto šanse da izbjegnu ispadanje sa Salom u sastavu.

Velški klub je angažovao stručnjake koji su izračunali očekivane golove i osvojene bodove da je Sala igrao za njih u drugoj polovini sezone.

Iako se ne zna sa sigurnošću da li bi Salini golovi zadržali Cardiff u Premier ligi, on je u prosjeku postizao gol svake tri utakmice za Nantes u francuskoj ligi i očekivalo se da će imati dobar učinak i u Engleskoj.

Vlasnik Cardiffa Vincent Tan ranije je rekao da neće odustati od borbe za obeštećenje, a sada traže ogromnu odštetu tvrdeći da su tu sumu izgubili od TV prava, oglašavanja i sponzorstava, jer su ispali u Championship.

S druge strane, Nantes je pokrenuo protivtužbu, za koju L'Equipe kaže da se zasniva na "moralnoj šteti", i traže da Cardiff bude kažnjen.

Inače, Salin transfer iz Nantesa u Cardiff bio je vrijedan 15 miliiona eura, a u cjelosti je isplaćen tek odlukom Arbitražnog suda za sport i FIFA-e, koji su utvrdili da je već bio realizovan u trenutku smrti argentinskog igrača.