Moguć angažman
8

Talijanski savez započeo pregovore s Ancelottijem

Piše: D. B.
Carlo Ancelotti (Foto: EPA-EFE)
Carlo Ancelotti (Foto: EPA-EFE)
Talijanski nogometni savez FIGC je započeo pregovore s nogometnim stručnjakom Carlom Ancelottijem koji je u užem izboru kandidata za selektora reprezentacije Italije.

Premium Sport javlja da predsjednik FIGC-a Carlo Tavecchio smatra da bi Ancelotti imao isti utjecaj na reprezentaciju kao i bivši selektor Antonio Conte u vrijeme ispadanja iz grupne faze SP-a prije tri godine.

Pedesetosmogodišnji Ancelotti je trenutno bez posla nakon što je u septembru dobio otkaz u Bayernu, a ukoliko dobije posao, vodit će Italiju u prijateljskim utakmicama protiv Engleske i Argentine u martu naredne godine.

Ancelotti je odigrao 26 utakmica za Italiju, a kao trener je osvajao titule s Milanom, Chelseajem, PSG-om, Real Madridom i Bayernom. Također, trostruki je osvajač Lige prvaka.

Uprkos početku pregovora, FIGC mora riješiti situaciju s trenutnim selektorom Gian Pierom Venturom. Sastanak će biti održan danas, a Ventura će napustiti reprezentaciju. Još uvijek nije jasno da li će dati ostavku, dobiti otkaz ili postići sporazumni raskid ugovora.

Premium Sport piše da predsjednik Tavecchio ne namjerava napustiti savez, a svoju snagu bazira na rezultatima mladih selekcija koji su postignuti od njegovog dolaska 2014. godine, stabilnom budžetu i porezu koji se primijenjuje u Seriji A ove sezone.