Nogomet
0

Talijanski prvoligaši spremni oformiti vlastitu ligu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posljednje dvije sezone talijanski nogometni prvoligaši više nisu konkurentni, u pravom smislu riječi, kolegama iz engleske ili, pak, španske lige.

Jedan od razloga kojeg su mnogi vlasnici i čelnici klubova pronalazili za opći pad kvalitete Juventusa, Intera, Milana, Rome, ali i ostalih ligaša, jest dijeljenje sve dobiti s drugoligaškim klubovima.

Adriano Galliani, dopredsjednik Milana, je već mjesecima najglasniji oko izlaska prvoligaša iz te zajednice, te stvaranje vlastite lige, koja bi bila preslika engleskog Premiershipa.

S tim u svrhu je u četvrtak održan sastanak talijanskih nogometnih prvoligaša, na kojem nisu prisustvovali jedino predstavnici Leccea. Složno su donijeli odluku o početku formiranja zasebne lige koja bi se zvala "Lega Serie A" (nešto slično kao i prva košarkaška talijanska liga).

Već duže vrijeme traje svađa prvoligaša i drugoligaša (Serie A i Serie B) zbog raspodjele financijskih dobara, posebno onoga koje dolazi kao zarada od televizijskih prijenosa. Isto tako, prvoligaši su u posljednje vrijeme imalu praksu stalnog smanjenja slanja jednog dijela svojih prihoda drugoligašima.