Nogomet
0

Tajlanđanin kupio Manchester City

FENA
Nakon Manchester Uniteda, Chelsea, Liverpoola, Aston Ville, Portsmoutha, Fulhama i West Hama, Manchester City je osmi klub iz elitnog društva engleskog nogometa koji je završio u stranim rukama.

Čelnici Cityja prihvatili su ponudu bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre da za 120,65 miliona eura kupi većinski paket dionica. Bio je to treći i napokon uspješan pokušaj 57-godišnjeg Shinawatra, koji sada živi u Londonu, da kupi premijerligaški klub.

Manchester City je osnovan 1894. godine, a dva puta je bio prvak Engleske - 1938. i 1968. godine te je osvojio engleski FA Cup četiri puta, a bio je i pobjednik Kupa kupova 1970. godine.

"Oduševljen sam što je Upravni odbor prihvatio moju ponudu i ostvarila mi se želja da kupim engleski klub", istaknuo je Shinawatra, koji je najavio kako će ekipu u novoj sezoni voditi bivši engleski selektor, Šveđanin Sven-Goran Eriksson.

Samo nekoliko sati nakon saopćenja čelnika Cityja u Tajlandu je objavljeno kako je državni tužitelj podnio prijavu protiv Shinawatre zbog korupcije u vezi s prodajom državnog zemljišta.