Susret za pamćenje
15

Taiwo o legendarnom golu Aguera: Pitali su me koliko sam novca dobio, da li sam potplaćen

F. Z.
Završnica engleskog Premiershipa 2012. godine jedna je od najuzbudljivijih završnica bilo kojeg sportskog i nogometnog takmičenja u historiji.

Cityju je u posljednjem kolu bila potrebna pobjeda protiv QPR-a na domaćem terenu kako bi postao prvak Engleske. Navijači gradskog rivala Manchester Uniteda već su slavili novu titulu kada je u 90. minuti na Etihadu gost imao prednost rezultatom 2:1. Onda su Edin Džeko i Sergio Aguero golovima u nadoknadi vremena donijeli Građanima titulu koju su toliko sanjali.

Nigerijski reprezentativac Taye Taiwo nije uspio zaustaviti Aguera u posljednjem napadu Cityja, a tada posuđeni nogometaš Milana prisjetio se šta su mu rekli na San Siru nakon povratka u Italiju.

"Kada sam se vratio u Milan trener i saigrači su se šalili sa mnom. Trener mi je rekao: 'Gdje je novac koji su ti ljudi dali, trebao si i meni dati malo.' Pitao sam koji novac i svi smo se smijali", kaže Taiwo i nastavlja:

"On mi je rekao: 'Zato što si tako snažan i talentovan, mogao si lako uzeti loptu od Aguera, možda su ti vlasnici Cityja dali novac, eto zato'. Tako smo se šalili o toj situaciji."

Taiwo kaže da je snimak te utakmice pogledao barem 100 puta.

"Mnogo puta sam je gledao, čak mislim i više od 100 puta. Ako ste gledali video sjećate se da sam bio na desnoj strani. Balotelli je bio tu i lopta ga je pogodila, a on je uspio gurnuti do Aguera. Kada je Aguero prihvatio loptu, nisam imao mnogo opcija. Da sam stao ispred njega jedan na jedan znam da ne bi išao na svoju slabiju stranu. Pokušao sam ispružiti nogu i blokirati ga, ali je udario loptu jako dobro", sjeća se Taiwo.