Velika čistka
27

Tahirović bi mogao ostati bez kluba, najavljene tektonske promjene u Ajaxu

N. K.
Benjamin Tahirović (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Tahirović (Foto: EPA-EFE)
Ajax doživljava tektonske promjene unutar kluba nakon što je nedavno objavljeno kako će novi glavni direktor biti Alex Kroes, a sve bi to moglo imati utjecaja i na reprezentativca Bosne i Hercegovine Benjamina Tahirovića.
Naime, bivši direktor Sven Mislintat je optužen za nekoliko kaznenih djela, ali Nizozemci ne očekuju da za to odgovara.

"Bio je dovoljno pametan da ne počini nikakva kaznena djela i prema izvorima iz kluba, zadatak koji je dao Nadzorni odbor nije obavljen dovoljno duboko da bi mapirao sve novčane transakcije iza njega", piše De Telegraaf.

Brza računica pokazuje da je Ajax prošlog ljeta potrošio čak 115 miliona eura na transfere pa bi navijači Ajaxa, kao i neki ljudi iz uprave, željeli da veliki dio Mislintatove kupovine ode što prije.

Problem su ugovori koji nekim igračima vrijede čak do 2028. godine, uz plate koje ne mogu dobiti nigdje za taj nivo nogometa.

Osim Tahirovića, na potragu za novim klubom mogli bi biti natjerani još Anton Gaaei, Josip Šutalo, Jakov Medić, Gaston Avila, Ethan Butera, Borna Sosa, Georges Mikautadze, Chuba Akpom i Carlos Forbs.

Nizozemski velikan bi tako mogao pretrpjeti i neke finansijske gubitke, pogotovo ako krene u raskid ugovora s određenim igračima.