{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetsko prvenstvo na iskušenju zbog ljudskih prava i politizacije

Klix.ba
14.6.2018. u 08:11
5
7
Svjetsko prvenstvo na iskušenju zbog ljudskih prava i politizacije
5
Svjetsko prvenstvo na iskušenju zbog ljudskih prava i politizacije
U Rusiji u četvrtak počinje globalna smotra nogometa na kojoj će snage odmjeriti 32 najbolje reprezentacije, ali posljednje dane pred otvaranje Svjetskog prvenstva zapadni mediji su iskoristili kako bi ukazali na probleme u vezi s ugrožavanjem ljudskih prava, kao i na moguću politizaciju ovog takmičenja radi popravljanja narušenog imidža Rusije u svijetu. ​
Washington post svoju priču o rasizmu počinje pričom o popularnom afričkom muzičaru Black Z-iju, za koga rasizam u Rusiji nije ništa lošiji nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Black Zi je čak napravio pjesmu za ruski nacionalni nogometni tim na Svjetskom prvenstvu, piše washingtonski dnevnik."Ali ne dijele svi ovaj ružičast pogled. Otvaranjem prvenstva utakmicom između Rusije i Saudijske Arabije, odmah iza ugla, rasizam pokazuje ružnu glavu,“ piše list.

WP navodi da je prvi put u 88-godišnjoj historiji, sudijama dato pravo da prekinu ili otkažu utakmicu ukoliko se pjevaju rasističke pjesme ili se neprimjereno navija.

Američki dnevnik prenosi stav ruske humanitarne organizacije "Sova" koja kaže da su Afrikanci treća po veličini etnička grupa koja je meta za rasiste u Rusiji, nakon ljudi iz bivših sovjetskih republika u Centralnoj Aziji i na Kavkazu.

"Iako zvanično nije zabranjeno da prisustvuju turniru, ruska policija je poznatim huliganima poručila da se nasilje neće tolerisati,“ stoji u tesktu i dodaje da će policajci iz sve 32 zemlje učesnice pomagati u sprovođenju zabrane točenja alkohola na besplatnim vozovima koji će prevoziti navijače sa jednog kraja Rusije na drugi.

"Na stadionima, gledaoci će moći kupiti najviše četiri piva tokom utakmice", kaže Oraz Durdiev, predstavnik Budweisera, sponzora Svjetskog prvenstva.

Ruski fudbal se nada postizanju golaFinancial Times se bavio uticajem Svjetskog prvenstva na domaću fudbalsku ligu i prenosi stavove kritičara koji smatraju da je 10,9 milijardi dolara utrošeno na Svjetsko prvenstvo zbog dugoročnog zanemarivanja ovog sporta.

"Današnji igrači odrastali su kada je fudbal bio u ruševinama. Nije bilo sistema i nije bilo načina da se razviju," rekao je Kiril Dementijev, komentator na državnoj televiziji i dodao da je to izgubljena generacija.

FT piše i da nedostatak novca ometa razvoj, kao i da su svi klubovi, osim pet profesionalnih, u vlasništvu pokrajinskih vlada ili državnih firmi koje su smanjile ulaganje tokom nedavne recesije.

"Oskudni budžeti znače da se timovi fokusiraju na to da ne ispadnu iz lige, a ne na razvoj talenta,“ piše u tekstu.

FT dodaje i da se ruski fudbalski zvaničnici nadaju da će stadioni napravljeni za Svjetsko prvenstvo pomoći da se oživi domaća liga.

"Jedna od promjena koju je Svjetsko prvenstvo već donijelo na ruske domaće utakmice je ozbiljna represija nad dobro poznatim grupama huligana,“ tvrdi list i precizira da je Rusija raspustila udruženje fudbalskih navijača, zabranila poznatom vođi navijača Aleksandru Špriginu da prisustvuje utakmicama i uhapsila desetine "ultrasa" zbog optužbi za "ekstremizam".

Svjetsko prvenstvo prilika za izvlačenje iz izolacije?Rijetko je Svjetsko prvenstvo bilo ovoliko ispolitizovano, ali Rusija je optimistična da će takmičenje obilježiti promjena njenog međunardonog položaja, navodi Independent.

Lokalni organizacioni komitet u subotu je predstavio i najnoviji promotivni video u kojem predsjednik Rusije Vladimir Putin poručuje:

"Za našu zemlju velika je radost i čast što smo dobrodošli u međunarodnoj fudbalskoj porodici ... otvorili smo našu zemlju i naša srca".

Bez sumnje, Putin se nada da svijet može za mjesec dana zaboraviti na politiku, dok će stvarnost vjerovatno biti drugačija, piše Independent.

"Hemijski napad na dvostrukog ruskog agenta i njegovu kćerku u Salisburyu; dokazi o dopingu; tvrdnje o hakovanju; huliganski napadi u Marselju; ratovi; zatvorenici koji štrajkuju glađu i nastavak suzbijanja unutrašnjih neslaganja - sve ovo ukazuje na to da bi Svjetsko prvenstvo u Rusiji moglo biti najpolitizovanije u historiji".

Zatim, postavlja se pitanje kako je Rusija ubijedila nogometni svijet u svoje sposobnosti da održi ovaj događaj. Independent podsjeća kako je još 2010. godine bivši britanski premijer David Cameron ukazivao na to da je ključnu ulogu u ovom slučaju odigrao mito.

FIFA-ina unutrašnja istraga o aferi nije pronašla čvrste dokaze o tajnom dogovaranju i podmićivanju. Ali, također je naglašeno da je ruska komisija "ustupila za preispitivanje samo ograničenu količinu dokumenata".

Rusija je zvanično potrošila 12 milijardi dolara za pripremu prvenstva. Prava cifra je vjerovatno nekoliko milijardi veća. Ali uprkos troškovima, niko u vladi se ne žali, kaže Ilja Šumanov, zamjenik direktora Transparency Internationala u Rusiji. Ovako veliki projekti su poput kiseonika u krvi za autoritarne režime, rekao je Šumanov.

Nakon perioda trajne izolacije, Kremlj smatra da može iskoristiti prvenstvo kako bi unaprijedio međunarodne odnose, rekao je nezavisni posmatrač Konstantin Gaaze.

"Oni vide Svjetsko prvenstvo kao dobru investiciju, način da poboljšaju poziciju Rusije. U svakom slučaju, stvari teško mogu postati mnogo gore", dodao je on.

Viši standardi za buduća prvenstvaNovi zahtjevi FIFA-e o ljudskim pravima u takmičenju i organizaciji Svjetskog prvenstva 2026. godine mogli bi da podignu standarde za buduće sportske događaje ako se u potpunosti sprovedu, saopćio je Human Rights Watch.

"Ono što je novo o procesu za 2026. godine jeste to što se prvi put od zemalja kandidata zahtjeva procjena rizika za ljudska prava i šta će učiniti kako bi ih riješili," rekla je Minky Worden, direktorica globalnih inicijativa pri HRW.

"Ozbiljno zabrinuta za ljudska prava u Rusiji i Kataru, FIFA treba da insistira na tome da se domaćin 2026. strogo pridržava osnovnih pravila o ljudskim pravima - ili da rizikuju da budu isključeni iz kvalifikacije za domaćina," dodala je.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji počinje u okruženju najgorem za ljudska prava u generaciji, piše HRW i navodi da su građevinski radnici koji su izgradili stadione svjetskog kupa suočeni sa eksploatacijom i opasnim uslovima, a ruski anti-LGBT "propagandni zakon" stvara klimu straha i diskriminacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: