Za neke je već gotovo
12

Svjetsko prvenstvo igra se tek za tri godine, a 10 reprezentacija već je ispalo iz borbe

D. P.
Detalj s utakmice Guama i Singapura (Foto: Nogometni savez Singapura)
Detalj s utakmice Guama i Singapura (Foto: Nogometni savez Singapura)
Još uvijek nam nije stiglo Evropsko prvenstvo 2024. godine niti znamo učesnike tog takmičenja, a već su poznata imena prvih reprezentacija koja nećemo gledati na Svjetskom prvenstvu 2026. godine.

Naredno Svjetsko prvenstvo igrat će se 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. Bit će to historijski turnir jer će se prvi put na Mundijalu naći 48 reprezentacija, za razliku od uobičajenog broja od 32 selekcije.

To znači da će selekcije imati veći postotak šansi da se nađu na Svjetskom prvenstvu za koje su kvalifikacije na određenim kontinentima već počele. Takav je slučaj u Južnoj Americi, ali i Aziji gdje su se neke reprezentacije već oprostile od takmičenja.

Takav je slučaj u Aziji. Tu je počela preliminarna runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, a tu neslavnu "čast" da postane prva reprezentacija koja se oprostila od kvalifikacija imao je Guam.

Guam je porazom od Singapura ostao bez šansi da se nađe na narednom Mundijalu, a tu selekciju je pratilo još devet država u nastavku programa kvalifikacija.

Nakon Guama, iz kvalifikacija su ispale Mongolija, Kambodža, Šri Lanka, Istočni Timor, Makau, Maldivi, Butan, Laos i Brunej.

Kada je u pitanju reprezentacija Bosne i Hercegovine, ona će učestvovati u UEFA-inim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine za koje još uvijek nemamo grupe i koje počinju u martu 2025. godine. Završit će se u martu 2026. godine.