Premiership
17

Svijet gleda prema Etihadu: Guardiola protiv Mourinha za krunu engleskog prvaka

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovo je već druga sezona u kojoj se očekivalo da se između Manchester Cityja i Manchester Uniteda, odnosno između Pepa Guardiole i Josea Mourinha odlučuje naslov prvaka Premiershipa. Prognoza za ovu sezonu je pogođena, ali promašen je kontekst, jer u igri za titulu nisu i City i United, nego samo City. Odavno je jasno da će Nebeskoplavi osvojiti trofej, samo je pitanje hoće li to učiniti danas protiv Crvenih đavola. Ili malo kasnije.

Manchester City i Manchester United se sastaju u 33. kolu Premiershipa, odnosno u svojim 32. mečevima ligaške sezone, jer jedno kolo je odgođeno, tako da je do kraja prvenstva ovim timovima ostalo još po sedam mečeva, a ne po šest iako se radi od 33. kolu.

Broj od sedam mečeva govori da je u igri 21 bod, ali City ima ogromnih 16 bodova viška u odnosu na drugoplasirani United i ukoliko danas slavi, ta će razlika iznositi 19 bodova, a do kraja će ostati šest kola. To bi bio, matematika je precizna, kraj što se tiče borbe za titulu.

Takav podatak dovoljno govori o tome kakvu sezonu iza sebe ima Manchester City, odnosno kakav je tim u svojoj drugoj sezoni na Etihadu napravio Pep Guardiola. City jeste uložio nogo kako bi sklopio igračku križaljku koja će mu donijeti trofej, ali količina dominacije u, po mnogima, najtežoj ligi na svijetu dovoljno govori o sjajnom poslu koji je uradio španski stručnjak.

Guardiola traga za rekordom koji je postavio Mourinho

Teoretski, City do kraja prvenstva može osvojiti 105 bodova (sada ima 84), a rekord Premiershipa iznosi 95 bodova. Uz to, City je do sada postigao 88 golova u 31 meču, što prosječno iznosi 2,8 golova po meču. Ukoliko zadrži taj prosjek, City može doći do cifre od 108 golova na kraju sezone, a rekord iznosi 103 gola.

Oba rekorda, i po broju bodova i po broju golova, postavio je Chelsea, a jedan od tih rekorda postavio je Jose Mourinho vodeći Plavce. Portugalac je u svojoj prvoj sezoni u Premiershipu 2004/05. s Chelseajem osvojio titulu prvaka skupivši 95 bodova. Upravo bi njegov najveći trenerski rival mogao srušiti taj rekord, a prije toga, danas, i osvojiti Premiership pobjedom protiv Mourinha.

Guardiolinu sezonu, kao i uvertiru za ovaj meč, barem što se tiče samo dojma, poprilično je poremetio ubjedljiv gostujući poraz od Liverpoola (3:0) protekle srijede u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka. Ostao je Guardiola, ukoliko se ne desi čudo u uzvratu, u prilici da traga za duplom, a ne trostrukom krunom u ovoj sezoni. Jer, Liga prvaka je skoro izgubljena za ovu sezonu, dok je osvojen Carabao Cup i uskoro će biti osvojen Premiership. Podsjećanja radi, City je eliminiran u FA Cupu od Wigana.

Mourinhova sezona može biti uljepšana ukoliko danas slavi, ali to ne bi popravilo generalan stav javnosti prema učinku Portugalca na klupi Uniteda u ovoj sezoni. Drugo mjesto u Premiershipu, osmina finala Lige prvaka i polufinale FA Cupa koje tek treba da se igra, jeste veliki pomak u odnosu na ono što je United navikao u erama Louisa Van Gaala i Davida Moyesa, ali kritičari smatraju da je United mogao i morao još bolje, posebno još ljepše. Naravno, pod "ljepše", smatra se napadački, jer Mourinhu se najviše zamjera na defanzivnom pristupu u važnijim utakmicama i povremenoj sterilnosti u utakmicama protiv slabijih protivnika.

City bez Aguera u 21. međusobnom okršaju Pepa i Josea

Cityju će danas nedostajati povrijeđeni Sergio Aguero koji nije igrao ni protiv Liverpoola, a neće biti ni odavno povrijeđenog Benjamina Mendyja.

United ne može računati samo na povrijeđenog golmana Sergija Romera. U tim se vraća oporavljeni, ali i nedovoljno spremni Daley Blind, dok su Phil Jones, Marcos Rojo i Ander Herrera potpuno spremni.

City već 27 ligaških utakmica (22 pobjede, pet remija) na domaćem terenu u nizu ne zna za poraz pri čemu je slavio u posljednjih 14 domaćih mečeva Premiserhipa u nizu.

Na drugoj strani, United je slavio u samo jednom od posljednjih 10 gostujućih mečeva protiv nekog od vodećih šest timova Premiershipa (tri remija, šest poraza) pri čemu je u osam tih mečeva ostajao bez postignutog gola.

Ovo će biti 21. međusobni okršaj Mourinha i Guardiole. Guardiola je upisao 10 pobjeda, a Mourinho samo četiri.

Utakmicu će prenositi rekordnih 28 medijskih kuća širom svijeta, a javnost u BiH meč može pratiti na Sport Klubu 1.

Tabela: