Drastična odluka
12

Švicarski prvoligaš Sion otpustio nogometaše zbog pandemije koronavirusa

F. Z.
Christian Constantin (Foto: AFP)
Christian Constantin (Foto: AFP)
Kontroverzni vlasnik švicarskog Siona Christian Constantin odlučio je otpustiti svoje najplaćenije nogometaše, javio je Blick.

Pajtim Kasami, Alex Song, Ermir Lenjani, Xavier Kouassi, Seydou Doumbia, Mickaël Facchinetti, Christian Zock i Birama Ndoye su nogometaši Siona koji su dobili otkaz.

Blick je javio kako je Sion predložio svojim nogometašima opciju da im se mjesečna plata smanji na 12.350 franaka i imali su priliku da odgovore do srijede u 12:00 sati.

Klub je dospio u finansijske probleme nakon što je prekinuto takmičenje u švicarskoj Superligi. Vlasnik je obrazložio da uslijed novonastale situacije ne može pružiti igračima priliku da obavljaju svoj posao, te da je njima zabranjeno da se bave svojim poslom.

Neki nogometaši su odbili, neki nisu bili sigurni šta napraviti bez konsultacije sa svojim predstavnicima, odgovor je izostao, a klub je prema tvrdnjama Blicka one koji se nisu složili, ili koji nisu odgovorili potom informisao da su dobili otkaz.

"U kratkom vremenskom periodu bilo je nemoguće dogovoriti uvjete, a niko iz kluba nije bio dostupan za konsultacije. To što je Sion uradio nije u redu", rekao je menadžer Johana Djouroua - Costa Bonato.

Igrači su se žalili Udruženju profesionalnih nogometaša švicarske Superlige, a oni su poslali pismo klubu i poručili kako se nadaju da će odluka biti povučena.