Nogomet
13

Švicarska srušila evropskog prvaka, sedam golova na meču Bugarske i Luksemburga

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Utakmicama u grupama A i B nastavljeno je 1. kolo kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji.

U fokusu interesovanja bilo je nekoliko utakmica. Švicarska je u Baselu porazila aktuelne prvake Evrope Portugal rezultatom 2:0, dok je Švedska sa Holandijom odigrala 1:1. Na meču Bugarske i Luksemburga palo je sedam golova.

Grupa A

U derbiju grupe A snage su odmjerili Švedska i Holandija. Domaći su u prvih 45 minuta stvarali šanse, a uspjeli su to konkretizirati u 43. minuti kada je poentirao Berg za vodstvo od 1:0. U nastavku su bolje igrali gosti pa su u 67. minuti preko Sneijdera poravnali na 1:1. Ispostavilo se da je to bio konačan rezultat. Bugarskoj je na noge došao Luksemburg. Igrao se 16. minut kada je Rangelov donio domaćima vodstvo.

Minimalnom prednošću domaćih otišlo se na odmor. U nastavku su gosti bili opasniji, a u 60. minuti Joachim je poravnao. Isti igrač je dvije minute poslije donio prednost gostima. U 65. minuti bilo je 2:2. Gol za domaće postigao je Marcelinho. Popov u 81. minuti ponovo domaće dovodi u vodstvo. Potom za 3:3 pogađa Bohnert. No, u posljednjim trenucima meča pobjedu od 4:3 domaćima donosi Tonev.

Bjelorusiji je na megdan stigla Francuska. Nakon prvog poluvremena nije bilo pogodaka premda su gosti imali više od igre. U nastavku su Trikolori pokušavali postići gol, ali nisu uspjeli. Ostalo je nepopularnih 0:0.

Grupa B

Švicarskoj je na megdan stigao aktuelni evropski prvak Portugal. Izabranici Vladimira Petkovića ušli su u ovaj dvoboj bez previše respekta. Već u prvom poluvremenu vodili su 2:0. Embolo je pogodio u 23., a Mehmedi u 30. minuti meča. Asistent drugog gola bio je Haris Seferović. U nastavku su domaći čuvali stečenu prednost i osvojili su kompletan plijen.

Latvija je uspjela osvojiti tri boda na gostovanju kod Andore. Nakon prvih 45 minuta nije bilo golova. U nastavku Sabala pogađa u 48. minuti. To je bio konačan rezultat.

Mađarska se dosta mučila na gostovanju kod Farskih Otoka. Na kraju nisu uspjeli postići pogodak, ostalo je 0:0.