Uzvratni meč
144

Švicarska sačuvala prednost iz prve utakmice i plasirala se na Svjetsko prvenstvo

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometna reprezentacija Švicarske remijem protiv Sjeverne Irske u uzvratnom meču baraža za Svjetsko prvenstvo izborila je plasman na smotru najboljih sljedeće godine u Rusiji, a konačni rezultat na kraju meča bio je 0:0.

Podsjećamo, Švicarska je u prvom meču pogotkom Rodrigueza s bijele tačke u 58. minuti osigurala minimalnu pobjedu protiv Sjeverne Irske pred uzvratni meč, a to će se na kraju ispostaviti kao dovoljno za plasman u Rusiju.

Gosti su bolje otvorili meč i već u četvrtoj minuti imali šansu preko Brunta, ali Sommer je odbranio njegov udarac, da bi na drugoj strani Shaqiri bio u odličnoj prilici no nije uspio postići pogodak.

Reprezentacija Sjeverne Irske u drugom poluvremenu ofanzivnijom igrom pokušala je anulirati prednost Švicarske iz prvog meča, ali je takvim pristupom igri samo otvorila puno prostora domaćim koji su iz kontranapada propustili nekoliko odličnih prilika da ranije završe ovaj meč i na kraju upišu pobjedu.

Treba napomenuti da je teren u Baselu bio u veoma lošem stanju te da su i jedna i druga ekipa imale puno problema s kontrolom lopte.

Švicarska je u grupnoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo završila kao drugoplasirana u grupi B iza Portugala, a oni su u deset odigranih utakmica upisali devet pobjeda i jedan poraz te je njihov odlazak na Svjetsko prvenstvo i više nego zaslužen.