{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska: Evropskom nogometnom prvenstvu prijete ospice

S
29.2.2008. u 08:55
0
0
Švicarska: Evropskom nogometnom prvenstvu prijete ospice
0
Švicarska: Evropskom nogometnom prvenstvu prijete ospice
Ljubitelji nogometa, kao i igrači, trebali bi preduzeti preventivne mjere zbog epidemije ospica, prije dolaska u Švicarsku, gdje se u junu ove godine održava Evropsko nogometno prvenstvo, saopćile su u četvrtak švicarske vlasti.
Od ove visoko zarazne bolesti ove godine oboljelo je više od 420 osoba u Švicarskoj, koja je, zajedno sa Austrijom domaćin velikog nogometnog spektakla koji bi trebao privući stotine hiljada fanova i turista.

"Savjetujemo da se oni koji nisu još vakcinisani protiv ospica, uključujući i stanovništvo Švicarske, obavezno vakcinišu. Igrači bi također trebali provjeriti da li su ikada ranije vakcinisani protiv ove bolesti, te ako nisu da to što prije učine", izjavio je glasnogovornik Federalne službe javnog zdravstva u Švicarskoj, a prenio Associated Press.

Slučajevi ospica, koje su u Evropi ranije bile poznate kao bolesti koje napadaju djecu, postali su veoma rijetki u prethodnih nekoliko desetljeća zahvaljujući programu vakcinacije. Međutim, zbog straha od negativnih posljedica vakcinacije pojedini roditelji odbili su vakcinisati vlastitu djecu, što je, prema mišljenju švicarskih zvaničnika, prije dvije godine i izazvalo epidemiju. U 2007. godini ospicama je zaraženo čak 1.081 Švicaraca.

Doktor Peter Strebel iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je kako postoji rizik da se ova zarazna bolest raširi među hiljadama nogometnih navijača i igrača koji u junu dolaze u Švicarsku na Euro 2008.

Simptomi ospica podrazumijevaju visoku temperaturu, kašalj i crvene tačkice po tijelu. Stopa smrtnosti je veoma niska u zemljama u razvoju, ali veoma visoka u nerazvijenim zemljama sa lošim sistemom zdravstva.

Virus se širi veoma lako, putem kapljica koje se ispuštaju kašljanjem ili kihanjem, ali osoba postaje imuna kada je već zaražena virusom, i to naravno kroz vakcinaciju.

Švicarska, jedna od najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta, začudo ima veoma nisku stopu imunizacije, samo 86%. Francuska, Italija i Portugal, čiji će se timovi i hiljade fanova uputiti u Švicarsku također imaju nisku stopu imunizacije stanovništva, manje od 95%, koliko je nacionalna stopa imunizacije koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Iz Evropske nogometne asocijacije (UEFA), koja i organizuje 15. nogometno prvenstvo u Evropi, saopćeno je kako su zabrinuti zbog epidemije ospica zbog igrača i ostalih učesnika, te kako će u martu na sastanku u Beču razgovarati sa liječnicima o obaveznoj vakcinaciji ranjivih igrača i članova osoblja.

Real kaznio Diaru

29.02.2008. u 17:40
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: