Najubojitiji "Švicarac"
124

Švicarci svog selektora nazvali "gluhim" nakon što je Haris Tabaković pojačao Zmajeve

D. P.
Tabaković je najubojitiji "Švicarac" trenutno (Foto: Hertha BSC/Twitter)
Tabaković je najubojitiji "Švicarac" trenutno (Foto: Hertha BSC/Twitter)
Odluka Harisa Tabakovića da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odjeknula je u Švicarskoj, gdje je ovaj ubojiti napadač stekao nogometno znanje i igrao za omladinske selekcije.

Najbolji igrač i strijelac Herthe (12 golova u isto toliko utakmica ove sezone) dobio je poziv Save Miloševića za naredno okupljanje Zmajeva. Tabaković je u medijima i ranije istupao riječima da želi igrati za BiH, a sada će se to i ostvariti, kada je njegova forma na vrhuncu.

Mnogi švicarski mediji žale za njim i navode da je to najubojitiji igrač trenutno koji je mogao igrati za ovu zemlju. Istovremeno, švicarski Sport krivicu je prebacio na selektora ove reprezentacije Murata Yakina.

"Yakin je preskočio Tabakovića na spisku i BiH je to iskoristila", navodi Sport i okreće se problemu švicarskog sporta, a to su igrači s dvojnim državljanstvom koji u svakom trenutku mogu odabrati zemlju svog porijekla:

"Kao što je poznato, u Švicarskoj ima mnogo dvojnih državljana koji mogu igrati za drugu reprezentaciju. Ideja da se nekoga angažuje za Švicarsku reprezentaciju tako pada na gluhe uši Murata Yakina. Nedavno je rekao da će svaki reprezentativac morati da se u potpunosti identificira s njom kako bi dobio poziv", navodi se u tekstu jednog od najpopularnijih švicarskih medija.

Istovremeno, portal SRF navodi da "ukoliko selektor Milošević iskoristi Tabakovića u jednoj od naredne dvije utakmice Zmajeva, neće više nikada moći da zaigra za Švicarsku".

Portal Nau navodi da "uprkos tome što je postigao 12 golova u isto toliko utakmica, nije mu dozvoljeno da zaigra za Švicarsku".