Mnogi ih napuste
74

Švicarci mijenjaju politiku: Ne želimo praviti gotove igrače za BiH, Hrvatsku i Albaniju

Klix.ba
Alex Miescher (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Alex Miescher (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar Nogometnog saveza Švicarske Alex Miescher kazao je da dvojna državljanstva predstavljaju veliki problem za njihovu reprezentaciju i da će u budućnosti smanjiti praksu puštanja gotovih igrača da igraju za druge zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

On je rekao da su dvojna državljanstva problem u mnogim sferama života, ne samo u nogometu, a još jednom je spomenuo problem sa Xhakom i Shaqirijem iz meča sa Srbijom za koji je rekao da nije imao političku pozadinu.

"Nisu samo dvojna državljanstva problem u nogometu, već u svim sferama života. Postoje socijalne razlike i pitam se može li Švicarska da postavi granice i kreterije. Zbog slavlja Xhake i Shaqirija bilo je mnogo rasprava unutar našeg saveza, a njihove geste nisu bile političke provokacije već samo emocionalna reakcija povezana s historijom porodice", kazao je Miescher.

Miescher je nakon toga rekao da će Švicarska prestati s praksom pravljenja igrača za druge reprezentacije.

"Slušamo mnoga obećanja, a kada igrač napuni 21 godinu, on odluči igrati za drugu državu jer ima više šanse za međunarodne nastupe. Smatram da je to šokantno jer nemamo nikakav utjecaj. Vjerujemo da će se Švicarska plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo u Kataru, a tamo bi mogle igrati i Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska ili neka afrička zemlja. Mnogima od njih smo napravili gotove igrače i to je praksa s kojom ćemo prestati", završio je on, dodavši kako takvi igrači uzimaju mjesto drugim.

Prema prvim komentarima s društvenih mreža, vjeruje se da je Miescher indirektno prozvao Izeta Hajrovića, Ivana Rakitića i Taulanta Xhaku.