S prijateljima
94

Švicarac traktorom stigao na Svjetsko prvenstvo u Rusiji

SRNA
(Foto: EPA-EFE)
Švicarac Beat Studer danas je, nakon 12 dana putovanja traktorom stigao u Kaljingrad, gdje će u petak gledati utakmicu nogometnih reprezentacija Švicarske i Srbije u okviru Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Studer i njegova dvojica prijatelja odlučili su i da njihovo putovanje bude humanitarno pa su do sada prikupili 20.000 švicarskih franaka za organizacije koje pomažu djecu.

Beat je crvenim traktorom proizvedenim 1964. godine stigao na parking stadiona u Kalinjingradu nakon što je od Lucerna prešao ukupno 2.000 kilometara.

Studer, koji je vlasnik muzeja traktora, doputovao je sa svoja dva prijatelja Wernerom Zimmermannom i Josefom Wyerom. Oni su došli na ideju da traktorom otputuju u Rusiju, neposredno nakon što se reprezentacija Švicarske kvalifikovala na nogometno takmičenje.

"Nismo imali problema, traktor nije zakazao tokom puta", izjavio je Wyer, koji je vozio kombi i predstavljao logističku podršku Studeru i Zimmermannu.

Trojica Švicaraca su svakog dana vozili po šest sati, a u Poljskoj ih je zaustavila policija kako bi Studer uradio alko-test, pod sumnjom da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola.

Reprezentacije Srbije i Švicarske odigraće sutra u Kalinjingradu utakmicu u okviru Grupe E sa početkom u 20:00 sati.