Nogomet
9

Sven-Goran Eriksson: Bio sam menadžer Manchester Uniteda

Klix.ba
Sven-Goran Eriksson
Sven-Goran Eriksson
Švedski stručnjak Sven-Goran Eriksson tvrdi da je potpisao ugovor s Manchester Unitedom 2002. godine kako bi zamijenio Alexa Fergusona, no, Škot se navodno predomislio u posljednjem trenutku i ostao na klupi Crvenih vragova.

U svojoj novoj autobiografiji Eriksson tvrdi da je imao potpisan ugovor s Unitedom.

"Znao sam da će biti teško sve ostvariti. Imao sam ugovor s Engleskom do Svjetskog prvenstva 2006. godine i bio bih mnogo kritikovan ukoliko bih ga prekršio. No, dobio sam priliku voditi Manchester United i potpisao sam ugovor s ovim timom. Bio sam novi menadžer Manchester Uniteda", napisao je Eriksson. Na klupu nikad nije sjeo jer se Ferguson predomislio i zadržao svoju funkciju.

Osim toga, on tvrdi da ga je Ferguson pokušao prevariti u vezi s zdravstvenim stanjem napadača Waynea Rooneyja na SP-u. Rooney se oporavljao od povrede uoči prvenstva na kojem je i zaigrao, a onda je u četvrtfinalu protiv Portugala dobio crveni karton, a Engleska je na kraju poražena.

"Ljekar engleske reprezentacije Leif Sward i ja smo se sreli sa Fergusonom i Unitedovim ljekarom u trening centru. Ferguson je rekao da Rooney ne može igrati na SP. Doktor je donio snimke koji su pokazali da Rooneyjeva metatarzalna kost neće zarasti na vrijeme. Kada je doktor završio, Leif ga je upitao da li će nastaviti s lažima. On je bio specijalist za takve povrede. Žao mi je što nisam snimio izraz Fergusonovog lica kada mu je Leif rekao da će Rooney biti spreman za SP. Kada je Leif završio, rekao sam Fergusonu da ću pozvati Rooneyja", napisao je Eriksson u svojoj autobiografiji.