Edin Džeko za Sarajevo-x.com
0

"Svejedno mi je što Ronaldo ne igra, naš cilj je Afrika"

Razgovarao: Edin Isanović
Edin Džeko na pripremnoj utakmici protiv Vinodola (Foto: Cropix)
Edin Džeko na pripremnoj utakmici protiv Vinodola (Foto: Cropix)
Od Edina Džeke navijači BiH očekuju golove na stadionu Luz u Lisabonu. Prvi je strijelac reprezentacije, teško rješiva enigma za protivničku odbranu. Zadivljujuća je njegova lakoća postiznja golova. Prva je zvijezda bh. izabrane vrste.

U sudaru sa Portugalom slijedi sportski rat, korektan, ali žestok. Sa napadačem Wolfsburga razgovarali smo poslije utakmice u Novom Vinodolskom protiv lokalnog kluba NK Vinodol koji je okončan pobjedom „zmajeva“ od 5-0.

„Odigrali smo jednu laganu utakmicu u kojoj je selektor isprobao nekoliko solucija. Naravno, nismo igrali punom snagom, a u drugom dijelu je nastupao kombinovani sastav. Moram podvući da imamo vrhunske uslove za rad. Ispostavilo se da je dobro što smo došli u Novi Vinodolski na pripreme. Sigurno je da bi u BiH bili pod mnogo većim pritiskom“, kaže Džeko za naš portal.

Sa Portugalom će biti teško?

Apsolutno. Očekuje nas teška utakmica, kako u Lisabonu, tako i u Zenici. Nedvojbeno, Portugalci su favoriti. Ipak, mi imamo jak motiv. No, naš najjači adut je kolektiv. Zna se ko šta radi, kompakte su nam linije. Možemo biti jako opasni sa igračima koji će se ubacivati iz drugog plana. Svi reprezentativci koji budu igrali moraju biti u optimalnom izdanju. To je recept kako se može eliminisati suparnik. Sa puno samopouzdanja ulazimo u utakmicu. Naš cilj se zna, odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Ronaldo definitivno ne igra?

Meni je svejedno. Oni imaju veliki izbor igrača i sigurno je da će igrač koji bude u udarnoj postavi biti silno motiviran da se dokaže.

Statistika koju su pripremili kolege iz Sport Centra pokazuje da ste u kvalifikacijama bili korisniji od najskupljeg nogometaša svijeta?

Čuo sam za to, drago mi je. Potpuno zadovoljstvo imat ću ako BiH ode na jug Afrike, a Ronaldo i Portugal ostanu kod kuće.

Navijači će opet pružiti veliku podršku!

Fantastični su. Svi reprezentativci su svjesni da ćemo imati ogromnu podršku sa tribina. Svaka im čast. Nadam se da ćemo na kraju zajedno slaviti.