Nogomet
2

Švedske nogometašice na Algarve Cupu na dresovima nose motivacione poruke ženama

Klix.ba
Lisa Dahlkvist će na dresu nositi citat Zare Larsson
Lisa Dahlkvist će na dresu nositi citat Zare Larsson
Ženska nogometna reprezentacija Švedske nastupa na Algarve Cupu u Portugalu, a na današnjem meču nosit će neuobičajene dresove.

Šveđanke će danas od 16 sati igrati protiv reprezentacije Holandije, a na dresovima neće biti imena nekih od najboljih nogometašica svijeta - Schellin, Asllani, Dahlkvist, Segel, Fischer...

Umjesto njihovih prezimena, na leđima dresova pisat će tvitovi poznatih osoba kojima žene motivišu da rade veće stvari.

Vezna igračica Lisa Dahlkvist će na dresu nositi citat popularne švedske pjevačice Zare Larsson koji glasi "Vjeruj u sebe", Olivia Schough nosi citat tviterke pod imenom loglady99, a koji glasi "Koga god upoznaš vodi bitku u sebi o kojoj ništa ne znaš. Budi ljubazna. Uvijek".

Najbolja nogometašica Švedske i jedna od najboljih napadačica svijeta svih vremena Lotta Schelin, koja je postigla odlučujući gol u Zenici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, na svom dresu će nositi citat "Nikada je ne gledaj odozgo ukoliko joj ne pomažeš ustati".

Tu rečenicu je tvitao političar Gudrun Schyman, osnivač Stranke feminističke inicijative.

"Želimo prenijeti poruku podrške ženama da vjeruju da mogu ostvariti bilo šta u životu", poručila je Schelin.

Iz Nogometnog saveza Švedske su poručili da ova kampanja ima za cilj "inspirisati i motivirati žene da se zauzmu jedna za drugu i pokažu da ništa nije nemoguće".

Švedska je u prva dva kola zabilježila pobjedu nad Australijom (1:0) i remi s Kinom (0:0).