Liga nacija
28

Švedska pobijedila Hrvatsku i zakomplikovala borbu za opstanak među elitom

N. K.
Slavlje švedskih nogometaša (Foto: EPA-EFE)
Slavlje švedskih nogometaša (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Švedske pobijedila je u Solni u okviru 5. kola Lige nacija selekciju Hrvatske rezultatom 2:1 te su tako upisali prvu pobjedu i prve bodove u grupi 3.

Švedska je bolje otvorila meč i imala tri velike prilike preko Kuluševskog i Forsberga u dva navrata, dok je Hrvatska zaprijetila tek preko Perišića kojem Olsen sjajno odbranio.

Ponovo su Šveđani imali šansu nakon udarca Bengtssona, a onda u 36. minuti dolaze do zasluženog vodstva. Sjajni Kuluševski je efektno zabio za vodstvo domaćina. Lustig mu je s desne strane dodao, a Kuluševski driblingom u trku u prazno poslao Kovačića pa ljevicom zabio u Livakovićevu malu mrežu.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Šveđani su udvostručili vodstvo. Larsson je centrirao iz kornera, hrvatskih defanzivaca nema nigdje pa Danielsson dolijeće na peterac i lako glavom zakucava za poduplanje prednosti domaćina.

I u nastavku je Švedska bila bolja pa je tako Ekdal s pet metara poslao loptu iznad gola, a malo kasnije je Perišić spasio gol nakon udarca Berga.

Osam minuta prije kraja meča Hrvatska je postigla izuzetno važan pogodak za konačni rasplet stanja u grupi. Perišić je pucao glavom, a lopta se od Danielssonovog ramena odbija u suprotnu stranu i tako na krivoj nozi hvata švedskog golmana Olsena. Lopta mu završava u mreži. Do kraja meča nije bilo promjena pa je ostalo konačnih 2:1.

Hrvatska je ostala na trećem mjestu grupe 3 s tim da sad i Švedska ima tri boda. I međusobni omjer je identičan pa će putnik u niži rang biti poznat nakon posljednjeg 6. kola Lige nacija u kojem Hrvatska igra s Portugalom, a Švedska s Francuskom.

Rezultati i strijelci:

Švedska – Hrvatska 2:1 (Kuluševski 36', Danielson 45+2' – Danielson 82' ag) Portugal – Francuska 0:1 (Kante 54')

Tabela:

Rezultati i strijelci:

Njemačka – Ukrajina 3:1 (Sane 23', Werner 33', 64' – Yaremchuk 12') Švicarska – Španija 1:1 (Freuler 26' – Moreno 89')

Tabela: