Nogomet
0

Švedska i Danska u četvrtfinalu EP-a

Sarajevo-X
Reprezentacije Danske i Švedske plasirali su se u četvrtfinale 12. evropskog nogometnog prvenstva u Portugalu, jer su sinoć u utakmici trećeg, posljednjeg kola u grupi C odigrali neriješeno, rezultatom 2:2. Italija i Bugarska idu kući.

Utakmica je završena rezultatom koji se u posljednje vrijeme najviše spominjao, a koji je odgovarao i jednoj i drugoj ekipi, bez obzira na ishod utakmice Italija-Bugarska.

Tako su obje reprezentacije sa sjevera Evrope izborile nastup u četvrtfinalu Eura 2004, dok će Italija ponovno, kao i prije dvije godine, na SP u Japanu, kući ranije nego što je to planirala.

Inicijativu su na početku utakmice imali Danci kojima je prvi pogodak bio mnogo potrebniji. On se dogodio u 28. minuti kada je Jon Dahl Tomasson lob udarcem s 20. metara svladao švedskog golmana Isakssona.

Na početku drugog poluvremena danski golman Sorensen u svom je kaznenom prostoru srušio Henrika Larssona koji je sam precizno izveo udarac s bijele tačke.

U 66. Danci su postigli toliko željeni drugi pogodak koji im je i u slučaju neodlučenog rezultata garantovao četvrtfinale. U gužvi nakon kornera lopta se sretno odbila Tomassonu koji je s 10. metara pospremio u mrežu.

U 89. minuti do tada sigurni Sorensen ispustio je jednu naizgled laganu loptu, prvi je do nje pored dva danska braniča stigao Matthias Jonson i postavio konačni rezultat koji je odgovarao objema timovima.

STADION: Bessa XXI, Porto (GLEDATELJA: 30.000)

SUDAC: Markus Merk (Njemačka)

Danska Sorensen, Helveg, Laursen, Henriksen, N. Jensen (od 46. Berglund), Gravesen, D. Jensen (od 65. Poulsen), Tomasson, Gronkjaer, Sand, Jorgensen (od 57. Rommedahl) Izbornik: Morten Olsen.

Švedska Isaksson, Nilsson, Mellberg, Jakobsson, Edman, Andersson (od 81. Allback), Mjällby, Källström (od 72. Wilhelmsson), Jonson, Ljungberg, Ibrahimovic, Larsson.

USPRKOS POBJEDI TALIJANI SE NISU PLASIRALI U ČETVRTFINALE

GUIMARAES (NINA) - U utakmici trećeg, posljednjeg kola C grupe 12. nogometnog prvenstva Evrope sinoć je u Guimaraesu reprezentacija Italije savladala nacionalni tim Bugarske rezultatom 2:1.

Unatoč pobjedi Talijani se nisu uspjeli plasirati u četvrtfinale. Naime, pored Italije po pet bodova su skupile i Danska i Švedska, ali su Italijani otpali zbog slabije gol-razlike.

Iako se očekivalo da će Talijan krenuti ofenzivno prvo poluvrijeme proteklo u ravnopravnoj igri, da bi u samoj završnici do pogotka stigli Bugari. Materazzi je u kaznenom prostoru srušio Berbatova te je sudac Ivanov pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač bio je Martin Petrov.

U nastavku susreta Italija je uspjela već u 48. minuti pogotkom Simonea Perrotte uspjela izjednačiti rezultat.

Antonio Cassano je u četvrtoj minuti sučeva dodatka uspio donijeti pobjedu svojoj momčadi, ali ta tri boda nisu bila dovoljna da Italija uđe u četvrtfinale.

Guimaraes. Stadion don Afonso Henriques. Gledatelja: 16.000. Sudac: Valentin Ivanov (Rusija). Strijelci: 0:1 - M. Petrov (45- 11m), 1:1 - Perrotta (48), 2:1 - Cassano (90).