Pod pritiskom
17

Šveđani najavili otkaz selektoru ukoliko se ne plasira na Evropsko prvenstvo

E. K.
Andersson pod pritiskom (Foto: EPA)
Andersson pod pritiskom (Foto: EPA)
Selektor nogometne reprezentacije Švedske Janne Andersson napustiće klupu ove skandinavske reprezentacije ukoliko se ne uspiju plasirati na Euro 2024. godine u Njemačkoj, potvrdio je tamošnji Savez.

Ovaj 61-godišnji stručnjak je na klupi Švedske od 2016. godine se nalazi u nezavidnoj situaciji s obzirom na loš start kvalifikacija za gore pomenuto takmičenje budući da je skupio svega šest bodova nakon pet odigranih utakmica i trenutno se nalazi na trećem mjestu grupe F.

U septembru su doživjeli ubjedljiv domaći poraz od Austrije, bilo je 3:1 nakon čega su mediji u ovoj zemlji krenuli sa kritikama iskusnog stratega.

"Jedina stvar o kojoj razmišljam jeste plasiranje na Euro, ali nakon poraza od Austrije, upitna je moja budućnost na klupi reprezentacije i zato želimo sve da sada razjasnimo", rekao je Andersson i dodao:

"I dalje mislim da ćemo se kvalifikovati na Euro, uradićemo sve da ostvarimo taj cilj. Imamo tri utakmice do kraja jeseni i nadam se da ćemo se na kraju radovati".

Predsjednik Saveza Fredrik Reinfeldt je potvrdio da ukoliko Šveđani ne ostvare plasman na Evropsko prvenstvo, Andersson će napustiti klupu Saveza.

"Dobro je da smo to razjasnili, sada je svima jasno da ukoliko se ne plasiramo na Euro, promijenićemo selektora", kazao je Reinfeldt.

Šveđani će 16. oktobra igrati protiv Belgije u gostima nakon čega ih sljedećeg mjeseca očekuju utakmice protiv Azerbejdžana i Estonije.