Sjajan gest
125

Šveđani na gospodski način čestitali pobjedu Njemačkoj i pokazali šta znači fair-play

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Švedske doživjela je tužan poraz od Njemačke u meču drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva kada je Toni Kross u 95. minuti postigao pogodak iz slobodnog udarca. Nakon što su poslije meča bili nezadovoljni ponašanjem Nijemaca Šveđani su na kraju gospodski čestitali svom protivniku te pokazali najljepšu stranu sporta.

Podsjećamo, selektor Švedske Janne Andersson rekao je nakon meča da je razočaran ponašanjem reprezentativaca Njemačke koji su se nakon pobjedonosnog pogotka unosili u lice njegovim igračima.

Švedska je u prvom poluvremenu stigla u vodstvo, odmah na početku drugog poluvremena Nijemci su stigli do izjednačenja preko Reusa, a onda u 95. minuti Kross pogađa za 2:1 i ostavlja nadu aktuelnim prvacima svijeta da mogu osigurati plasman u sljedeću fazu. Da su kojim sluačajem remizirali sa Švedskom, Nijemci bi se vrlo vjerovatno oprostili od Mundijala.

"Čestitamo, Njemačka! Kroosov slobodni udarac je bio fantastičan. Veoma smo ponosni na naše Šveđane, borili su se kao lavovi. Mexico je sljedeći", napisali su Šveđani na Twitter profilu te su još jednom pokazali o kakvoj gospodi se radi. Cilj sporta, prije svega, jeste povezivanje i spajanje ljudi te razvijanje takmičarskog duha.

U posljednjem kolu Švedska će igrati protiv Meksika, dok će Njemačka igrati protiv Južne Koreje. U ovoj grupi još uvijek je sve otvoreno i svaka ekipa ima bar minimalne šanse da se plasira dalje.