Nogomet
0

Šveđani na čelu fair play liste UEFA

FENA
Nogometni savez Švedske dobio je pravo na još jednog predstavnika u Kupu UEFA naredne sezone, nakon što je ova država sezonu završila na prvom mestu fair -play rang liste UEFA.

Evropska krovna nogometna organizacija svake godine stimulira svoje članice na sportsko i pristojno ponašanje svih nogometnih faktora, od igrača i trenera do sudaca i navijača.

Za najbolje države u bodovanju fair playa UEFA je osigurala tri mjesta u prvom krugu kvalifikacija za drugo najjače klupsko evropsko takmičenje - Ligu UEFA.

Prva tri mjesta ove sezone pripala su Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, a kriterije su ispunile još Njemačka, Estonija, Vels, Švicarska, Slovačka, Engleska i Francuska.

Kubovi iz tih zemalja naći će se u bubnju uoči finalne večeri Lige UEFA (15. maja u Glasgowu), kada će se doznati imena ekipe koje će zbog fair playa ući u prvi krug kvalifikacija.

UEFA je bodovanje u sezoni 2006/2007. provodila od 1. juna 2006. do 30. aprila 2007. godine, a nagrađeni klubovi ulaze u bubanj za euro-sezonu 2007/2008.