Nogomet
0

Svećenik suspendiran jer je služio misu za "oranje"

Totalsport
Harlemski biskup Jozef Punt suspendirao je holandskog katoličkog svećenika Paula Vlaara na neodređeno vrijeme jer je ovaj u svojoj župnoj crkvi služio misu za holandske nogometaše.

Njegove i molitve njegovih župljana iz sela Obdama, smještenog sjeverno od Amsterdama, uoči finalne utakmice Svjetskog prvenstva ostale su neuslišene jer su Holanđani izgubili od Španaca 1-0. Razočaranje za atipičnog duhovnika dodatno se pojačalo kada je saznao, u četvrtak navečer, da je suspendiran jer "nije poštivao svetu prirodu euharistijske službe".

Prije finala SP-a Vlaar je organizirao euharistijsko slavlje odjeven u narančasti plašt. Tokom službe Božje čak se vladao poput golmana zaustavivši loptu koju je uzduž prolaza prema njemu nogom uputio jedan od župljana.

Misa je, kako je naveo nadležni biskup, prouzročila gnjev među katolicima u Holandiji i ostatku svijeta. Stoga je naredio Vlaaru "razdoblje misaonosti" suspendiravši ga s dužnosti do daljnjega.

U petak novinari nisu mogli doći do izjave popularnog svećenika koji svojim neuobičajenim ponašanjem puni crkvu. Novinarima se zato obratio dopredsjednik Župne zajednice Obdama Win Bijman rekavši da su vjernici "šokirani i razočarani" zbog suspenzije omiljenog župnika.

"Ljudi ne razumiji biskupovu odluku. Svi ovdje podržavaju svećenika Paula i ne vidimo što smo toliko loše učinili da je zaslužio ovakvu kaznu. U redu, možda smo otišli malo predaleko u navijačkoj euforiji, ali naš župnik ima osobnost kojom takav entuzijazam koristi da bi ljude privukao na misu. Crkve su posvuda prazne, a naša je uvijek dupkom puna", rekao je Bijman.