Protiv Urugvaja
808

Suze su prošlost: Salah u rođendanskoj i bajramskoj atmosferi slavi povratak na teren

Klix.ba
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Reprezentativac Egipta i trenutno jedan od najboljih nogometaša svijeta Mohamed Salah opravio se od povrede ramena koju je zadobio u finalnom meču Lige prvaka protiv Real Madrida i spreman je za prvi susret na Svjetskom prvenstvu koji će njegova ekipa igrati protiv Urugvaja.

Salah iza sebe ima fantastičnu sezonu s Liverpoolom u kojoj je postigao 44 pogotka, čak 32 u Premiershipu, a s Redsima je stigao do finala Lige prvaka i završio je kao trećeplasirani u Engleskoj.

Nakon povrede koju je doživio u finalu najelitnijeg klupskog nogometnog takmičenja na svijetu, Salah je u suzama napustio teren, a njegova povreda zabrinula je milione Egipčana koji u njegovom liku vide nacionalnog heroja.

Koliko je Salah važna osoba za sve Egipčane, najbolje se moglo vidjeti u prethodnim sedmicama kada je gotovo čitava jedna država pratila oporavak najboljeg nogometaša Egipta, a na dan prve utakmice Svjetskog prvenstva, Salah bi potpuno zdrav trebao zaigrati protiv Urugvaja.

Iako igranje nogometa zahtjeva konstantno unošenje vode, energije i kalorija, Salah je prepostio gotovo čitav mjesec Ramazan, a na dan prve utakmice koju će odigrati nakon povrede, on će pored vlastitog rođendana motivaciju pronaći i u prvom danu Bajrama, praznika koji slave muslimani širom svijeta.

Salah je ubjedljivo najbolji igrač reprezetnacije Egipta, a pogotkom s bijele tačke donio je Egipčanima plasman na Mudnijal gdje će u grupi A pored domaćina Rusije igrati s Urugvajom i Saudijskom Arabijom.

Na prvi dan Bajrama, ali i svoj rođendan, teške i previše tužne suze s finala Lige prvaka Salah će imati priliku pretvoriti u osmijeh. S fantastičnom sezonom kakvu ima iza sebe, a nakon poraza od nezaustavljivog Real Madrida, bolji povratak na teren nije mogao zamisliti.