Nogomet
185

Suze i pjesma: Chapecoense odigrao prvi meč nakon avionske nesreće

Klix.ba
(Foto: EPA)
Hiljade Brazilaca došlo je na stadion Chapecoensea kako bi gledali prvu njihovu utakmicu dva mjeseca nakon avionske nesreće u Kolumbiji u kojoj je poginulo 19 njihovih igrača.

Riječ je o dobrotvornom meču koji je bio izrazito emotivan. Chapecoense su igrali protiv brazilskog prvaka Palmeiras, a trojica preživjelih igrača su držala trofej Copa Sudamericana koji su dobili nakon tragedije.

Odbrambeni igrač Helio Neto koji je preživio skoro 10 sati zarobljen ispod trupa aviona, podigao je trofej u čast preminulim saigračima nakon što je se ove dane proveo na fizikalnoj terapiji i u fitness sali kako bi mu ruka ponovo bila funkcionalna. Uz njega je bio golman Jackson Follmann kojem je dio noge amputiran i Alan Ruschel.

Sva trojica su plakala tokom ceremonije, kao i porodice igrača, prijatelji, a rasplakali su se i fanovi. Porodicama žrtava su dodijeljene medalje koje bi njihovi voljeni primili da su živi. U 71. minuti meča fanovi su pjevali "Vamos, Vamos Chape" u čast poginulima.

Podsjetimo, u avionskoj nesreći poginula je 71 osoba, a preživjelo ih je samo šest. Tim je bio na putu ka kolumbijskom gradu Medellin gdje su trebali igrati posljednji meč finala za Copa Sudamericana.

"Nevjerovatno je da su uspjeli ponovo formirati cijeli tim i odbor kluba za tako kratko vrijeme. Trebat će vremena dok ljudi steknu povjerenje u nove igrače, ali će ih podržavati svim srcem", rekao je bivši igrač Chapecoensea Janca.

Prijateljska utakmica završena je rezultatom 2:2.