Počinje nova sezona Premijer lige
0

Susret Širokog Brijega i Željezničara derbi 1. kola

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Nakon što su naši predstavnici u evropskim takmičenjima nažalost završili svoje nastupe, ovog vikenda počinje nova sezona nogometne Premijer lige BiH. Titulu prvaka će braniti banjalučki Borac, a naslov osvajača Kupa BiH sarajevski Željezničar.

Krajem juna je Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine usvojio kalendar takmičenja za narednu sezonu. Kalendarom je utvrđeno da takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2011/2012. počinje u subotu 6. augusta. Završetak polusezone planiran je 27. novembra 2011. godine. Proljetni dio takmičenja počinje 3. marta., a posljednje kolo na rasporedu je 30. maja 2012. godine.

Derbi prvog kola se igra na Pecari, gdje domaći Široki Brijeg dočekuje ekipu Željezničara. Aktuelni prvak BiH, Borac iz Banje Luke, odbranu titule će započeti kod novopečenog premijerligaša, ekipe Kozare iz Bosanske Gradiške.

Drugoplasirana ekipa iz prvenstva odigranog protekle sezone, FK Sarajevo, svoju će utakmicu 1. kola Premijer lige odigrati u nedjelju na stadionu Asim Ferhatović Hase, gdje će ugostiti tuzlansku Slobodu. Termin odigravanja ove utakmice je pomjeren sa subote na nedjelju zbog nastupa "bordo" ekipe u 3. pretkolu Evropske lige.

Osvajač Kupa BiH i trećeplasirana ekipa protekle sezone, FK Željezničar, u derbiju 1. kola nove sezone će u nedjelju gostovati na Pecari kod ekipe Širokog Brijega. U "plavom" taboru se nadaju da visok poraz u 3. pretkolu Evropske lige od izraelskog Maccabija rezultatom 6:0, neće utjecati negativno na atmosferu u ekipi.

Osim pomenutih susreta, zanimljivo bi moglo biti i u Vrapčićima, gdje mostarski Velež dočekuje ekipu Čelika iz Zenice. "Rođeni" su odradili dobre pripreme za novu sezonu, te su po mnogima velika prijetnja već standardnim favoritima za osvajanje titule prvaka BiH.

Ove sezone su u Premijer ligu iz nižih rangova takmičenja ušli Kozara i GOŠK, dok su najjači rang takmičenja napustili Budućnost iz Banovića i Drina iz Zvornika.

Raspored susreta prvog kola Premijer lige, sezona 2011/2012.

Subota:

Velež - Čelik (sudija: Vladimir Dominković - Orašje) Kozara - Borac (Tomislav Čuić - Tomislavgrad) Leotar - Zvijezda (Rusmir Mrković - Sarajevo) Rudar - Olimpic (Edin Golać - Banovići) Travnik - Zrinjski (Predrag Stankić - Bijeljina)

Nedjelja:

Slavija - GOŠK (Emir Alečković - Sarajevo) Sarajevo - Sloboda (Dragan Skakić - B. Gradiška) Široki Brijeg - Željezničar (Danijel Pajić - Bijeljina)

Susreti počinju u 17.30 sati, izuzev meča u Sarajevu (18.00) i Širokom Brijegu (21.00).