Nogomet
0

Sušić uoči okupljanja: Lulić će doći zadnji, Džeko od 18. maja na pripremama za SP

Anadolija
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Okupljanjem nogometnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine sutra će zvanično početi pripreme za njihov prvi, historijski nastup na velikom takmičenju, Svjetskom prvenstvu, koje će se održati u Brazilu od 12. juna do 13. jula ove godine. Ipak, bh. ekspedicija za operaciju Mundijal bit će kompletirana tek naredne sedmice, rekao je za Anadoliju Safet Sušić, selektor nogometne reprezentacije BiH.

"Posljednji na pripreme reprezentacije doći će Senad Lulić. Njemu prvenstvo u Italiji završava ovog vikenda, a onda sam mu dozvolio da ostane još dva, tri dana kako bi završio neke formalnosti. Lulić će nam se pridružiti 21. maja", istakao je Sušić.

Kompletni u Gradačac

"Lulićeve formalnosti" mogle bi biti odlična vijest za bh. nogomet. Ranije se spominjalo da će nogometaš Lazija po okončanju sezonu potpisati ugovor sa slavnim Juventusom, što nikada nije demantirao ni sam reprezentativac BiH.

O tome Sušić nije želio govoriti, ali je u razgovoru za Anadoliju pojasnio kada će ostali reprezentativci doći na pripreme za SP.

"Dakle, kako sam rekao, sa Lulićevim dolaskom u Sarajevo bit ćemo kompletni, odnosno na pripremama će biti svih 24 igrača koje sam pozvao na put u Brazil. Konkretno, kompletni putujemo na test utakmicu sa mladom reprezentacijom BiH, koju ćemo 22. maja odigrati u Gradačcu".

Edin Džeko, šampion Engleske sa Manchester Cityjem saigračima iz reprezentacije trebao bi se pridružiti 18. maja.

"Džeko je otišao sa Cityjem u Dubaji na tradicionalnu utakmicu koju njegov tima tamo igra, te smo se dogovorili da na pripreme reprezentacije dođe sa malim zakašnjenjem. Miralem Pjanić i Vedad Ibišević već su u BiH i sutra ih očekujem na okupljanju. Otprilike sutra navečer u hotel bi trebalo doći 15 igrača.

U narednim danima i ostali će doći i neće biti nikakvih problema", kazao je Sušić.

Na pripremama Sušić očekuje i Mensura Mujdža, koji je duži period bio povrijeđen i nada se da će biti spreman za SP.  

"Reuf Karabeg, doktor reprezentacije, u stalnom je kontaktu sa Mujdžom. Rekao mi je da je Mujdža dobro i da dolazi na vrijeme na okupljanje", pričao je Sušić.

Na SP u Brazilu BiH će igrati u grupi F, u kojoj će za protivnike imati Argentinu (15. juna u Rio de Janeiru), Nigeriju (21. juna u Cuiabi) i Iran (25. juna u Salvadoru).

Jedan otpada za Mundija

l

Pripreme za SP trebala bi obaviti 24 reprezentativca BiH, a njih 23. Sušić će 3. juna prijaviti za nastup na Mundijalu.

Među odabranima su: Asmir Begović, Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić - golmani; Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Muhamed Bešić, Sead Kolašinac, Mensur Mujdža, Ognjen Vranješ, Ervin Zukanović, Toni Šunjić, Zvjezdan Misimović,  Avdija Vršajević, Tino-Sven Sušić, Miralem Pjanić, Senijad Ibričić, Sejad Salihović, Senad Lulić, Haris Medunjanin, Izet Hajrović, Anel Hadžić, Edin Višća, Vedad Ibišević i Edin Džeko.

Osim susreta sa mladom reprezentacijom u Gradačcu, A tim BiH do nastupa na SP odmjerit će snage i s Obalom Slonovače 30. maja u St. Louisu, te Meksikom 3. juna u Chicagu.

Posljednju provjeru imat će u Brazilu kada će se 9. juna sastati sa mladim timom Santosa.