Anketa portala Sarajevo-x.com
0

Sušić: Mancini mi nije jasan; Jović: Džeko treba ići iz Cityja

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
U posljednje vrijeme Edin Džeko nezasluženo dobija sve manju minutažu u dresu Manchetser Cityja. O trenutnoj Džekinoj situaciji razgovarali smo sa nogometnim stručnjacima, selektorima i trenerima. Svi misle kako Edin treba dobijati veću minutažu i sačekati sa odlukom o eventualnom odlasku sa Otoka.
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
Ako je suditi prema posljednjoj statistici Castrol Rankingsa, Edin Džeko je peti najkorisniji nogometaš na svijetu. Iza napadača bh. reprezenatcije su ostali Cristiano Ronaldo, David Villa ili Arjen Robben. Od maja prošle godine, Džekina forma konstantno raste. Džeko je do sada igrao u 24 utakmice (10 puta ulazio kao zamjena) i postigao 13 golova, dok je u kupu u 11 utakmica zabio četiri gola. Ove sezone, Edin je upisao i šest asistencija. Mnogi treneri se slažu kako je ovo impresivna statistika. Međutim, Roberto Mancini sve češće Džeku uvodi u igru sa klupe u posljednjim minutama utakmice. Otočki mediji uveliko su se raspisali o tome kako će Džeko naljeto napustiti Premiership i preseliti u neku drugu ligu.

"Prema mom mišljenju bi trebao otići iz Cityja. Ne bi mu bio problem naći klub pošto je definitivno u nemilosti Mancinija, ja mislim da je to nezasluženo. Džeko je sazrio kao profesionalac i ako je pod pritiskom, treba ga pustiti na miru", kazao je Dragan Jović, trener FK Sarajeva u anketi za portal Sarajevo-x.com Ne treba prebrzo donositi odluke

Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH, smatra kako trenutna situacija u Cityju nije dobra ni za Edina ni za reprzentaciju.

"Poznavajući njega i znajući koliko voli igrati, znam da mu to izuzetno teško pada. Strah me da ne izgubi strpljenje. Znam da bi ga mnogi drugi klubovi željeli imati u svojoj ekipi. Ukoliko ova situacija potraje do kraja sezone, postoji mogućnost da ode", kaže selektor reprezentacije BiH za naš portal te nastavlja:

"Edin je pametan momak, ima dobre savjetnike i menadžere oko sebe. Znam da mu nije nimalo lako, ali ne treba donositi prebrze odluke. Čak i kada dobro odigra, kada da gol, trener ga u sljedećoj utakmici stavi na klupu. Nije mi jasan Mancini, nikako. Ne može cijelu sezonu tražiti pravu formaciju. Ovo što se dešava je posljedica toga", dodaje Sušić.

Edin Džeko i Safet Sušić (Foto: AFP)
Edin Džeko i Safet Sušić (Foto: AFP)
Ambasador bh. sporta pri Komitetu za normalizaciju Nogometnog saveza BiH, bivši kapiten nogometne reprezentacije Jugoslavije i nekadašnji selektor našeg državnog tima Faruk Hadžibegić smatra kako je Džeko zaslužio da bude u prvoj postavi

"Kada je prelazio u drugi klub, volio bih da je otišao u Bayern. Prema mojoj procjeni, Edin je napravio svoje mjesto u Njemačkoj i trebao je ostati tamo. S druge strane, ne znam da li sam objektivan ili subjektivan, mislim da bi trebao igrati u Cityju bez obzira na igrački kadar koji je veoma kvalitetan. On u svom interesu, a onda u interesu bh. nogometa, treba da donese odluku da bude u klubu gdje će sigurno imati najveću moguću minutažu, po cijenu da je to i slabiji klub", kaže Hadžibegić

Krivac je Roberto Mancini

Na naš upit da li Džeko treba razmišljati o odlasku sa Otoka, Hadžibegić kaže kako ne treba žuriti sa takvom odlukom.

"On je došao na nivo velikih igrača i sasvim je normalno da se veliki klubovi javljaju. Juventus je veliko ime i ogroman klub. Ali, za mene je uslov da igra. Ne treba žuriti, vjerovatno će biti i drugih ponuda", dodao je Hadžibegić.

Selektor nogometne olimpijsko-mediteranske reprezentacije BiH Husref Musemić glavnog krivca vidi u italijanu Robertu Manciniju.

"Većina trenera velikih klubova vrše rotaciju. Očigledno je da Mancini nije pogodio sa Džekom kad ga treba odmoriti. Sjećamo se utakmice sa Tottenhamom u kojoj je Džeko dao četiri gola. U narednom kolu, odmarao je Edina. Italijan nikako nije pogodio sa rotacijom kada je riječ o našem reprezentativcu", kaže Musemić te dodaje kako bh. napadač ima izuzetnu statistiku ove sezone.

"Očigledno je da Mancini ima više povjerenja u Balotellija, koji nije moj tip igrača. Ne volim takve igrače".

Za Džeku je bitno da igra

Nogometni stručnjak Abdulah Ibraković je nedavno boravio u Manchesteru i bio gost Edina Džeke.

"On je pametan i inteligentan momak i ja vjerum da zna šta će uraditi. Njegov san je da nacionalnu zastavu pronosa nakon što osvoji Premiership", kaže Ibraković.

Džeko je peti najkorisniji igrač u pet najboljih nogometnih liga Evrope
Džeko je peti najkorisniji igrač u pet najboljih nogometnih liga Evrope
Selektor mlade nogometne reprezentacije BiH i trener Kozare Vlado Jagodić kaže kako je Edin Džeko jedan od najboljih napadača na svijetu i misli kako će on znati šta mu je činiti dalje.

"Znam da u City nije otišao radi novca nego je otišao radi izazova prvog mjesta u Premiershipu. Međutim, u Cityju se dešavaju neke čudne stvari. Prvo sa Carlosom Tevezom pa evo sada i sa Džekom. Izgubili su prvo mjesto i mislim da će Džeko biti pametan u svojim odlukama za naredni period. U ovom trenutku veoma je bitno da on igra. On nije igrač koji je u zalasku karijere pa da mu bude svejedno, dobro unovčiti noge i gotovo. On je igrač koji ima izuzetno malo godina za svoj trenutni kvalitet i posjeduje učinak koji je napravio", kaže Jagodić te dodaje kako nije simpatizer Roberta Mancinija i njegovog načina rada.

"Šta će se dešavati dalje, ja ne znam. Poznavajući njega, napravit će pravi potez. Edinu nije u interesu ostati u Cityju i igrati sve manje i manje", dodaje Jagodić.

I sam Edin Džeko se oglasio na svojoj zvaničnoj web stranici.

"Sada sam trenutno samo koncentrisan na utakmice. Ništa me drugo ne zanima, a o svemu ostalom možemo razgovarati nakon završene sezone u kojoj nam je cilj osvojiti naslov prvaka Englske, ali i Evropsku ligu", riječi su Edina Džeke.