Na spisku Jahić, Bešić i Salihović
0

Sušić: Koševo je u gorem stanju od Bilinog Polja

Piše: Dalibor Bošnjak
Safet Sušić i Vlado Jagodić saopštili spiskove(Foto: Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić saopštio je spisak igrača koji će se suprotstaviti Portugalcima u utakmicama baraža za Euro 2012. godine. Nova imena na spisku su Sejad Salihović, Muhamed Bešić i Sanel Jahić.

Selektor Sušić pozvao je sljedeće igrače:

Golmani: Asmir Begović , Kenan Hasagić, Asmir Avdukić

Odbrana: Boris Pandža, Emir Spahić, Saša Papac, Sanel Jahić, Muhamed Bešić, Sejad Salihović, Adnan Mravac

Vezni red: Miralem Pjanić, Elvir Rahimić, Zvjezdan Misimović, Adnan Zahirović, Senad Lulić, Haris Medunjanin, Semir Štilić, Darko Maletić, Senijad Ibričić

Napad: Edin Džeko, Zlatan Muslimović, Ermin Zec i Vedad Ibišević.

Sušić je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je vidio stadione i smatra da je Koševo u gorem stanju od Bilinog Polja i da zbog toga nema razloga da se ne igra u Zenici. Zvanična odluka će biti poznata danas ili sutra. Selektor je rekao da su i igrači izrazili želju da igraju u Zenici.

Sušić je zvao i Salihovića za utakmice protiv Portugala. U razgovoru sa Ibiševićem selektor je informisan da Salihović trenira u normalnom ritmu, ali da neće konkurisati za sastav u predstajećem kolu Bundeslige, jer trener Hoffenheima očigledno ne smatra da je Sejad 100 posto spreman za igru. Sušić je dodao da će odlučiti o nastupu Salihovića za reprezentaciju nakon što se naši igrači okupe u Sarajevu.

Selektor je rekao i nekoliko rečenica o našem protivniku. Istakao je da prati Portugal jednako kao i naše igrače.

"Imaju izuzetno jaku ekipu, četiri-pet vrhunskih igrača. Mi također imamo odličnu ekipu, ali ako u mečeve uđemo pesimistično, onda nemamo šta tražiti", rekao je Sušić.

Naglasio je da je naša reprezentacija jaka, ali da će biti teško sastaviti odbranu.

"Moramo odigrati inteligentno da ne bismo zaradili još neki žuti karton. Druga utakmica je ključna. U narednim danima ću gledati snimke utakmica koje je Portugal igrao sa Danskom i Islandom", rekao je Sušić.

Selektor Sušić je rekao da se ne boji sudijskih grešaka koje bi mogle presuditi u utakmicama s Portugalom.

"Možda i možemo očekivati da će sudija 'naginjati' na stranu Portugalaca, posebno u drugom susretu. Naš je zadatak da izbjegavamo sve situacije iz kojih Portugalci mogu doći do gola. Ne smijemo praviti nepotrebne prekršaje u zoni šuta, jer svi znamo šta može Cristiano Ronaldo. Mene je pomalo strah da ne dobijemo još neki žuti karton, ali vjerujem u inteligenciju naših igrača. Ne bojim se sudijskih grešaka koje bi nas skupo koštale, nema razloga za to. Ne znam zašto na Evropskom prvenstvu treba da igra Ronaldo, a ne treba jedan Džeko", izjavio je Sušić.

Selektor se još jednom osvrnuo na utakmicu s Francuskom, te rekao kako ne smatra da smo oštećeni.

"Mislim da nismo oštećeni u utakmici s Francuskom. Sudija je dosudio jedanaesterac. Mogao je to učiniti, ali i nije morao. Slična situacija se dogodila i nama u Bjelorusiji, kada smo dobili jedanaesterac. Niko u tim trenucima nije znao šta je sudija zabravo svirao. Da smo kojim slučajem u istom ritmu odigrali do kraja utakmice s Francuskom, sad bi bili na Evropskom prvenstvu", smatra selektor Sušić.

Kako Kenan Hasagić u posljednje vrijeme ne brani u svom klubu zbog očiglednih zdravstvenih provlema, Sušić je otklonio i dilemu oko pozicije golmana za predstojeće utakmice baraža. Asmir Begović će braniti u oba susreta.

Sušićev pomoćnik, proslavljeni bh. nogometaš Elvir Baljić, ranije je izjavio da bh. tim mora popraviti formu kako bi u visokom ritmu igrači mogli odigrati svih 90 minuta. On smatra da je primljeni gol u Francuskoj rezultat fizičkog pada. Sušić je rekao da upravo zbog toga insistira da reprezentativci moraju zaslužiti mjesto u reprezentaciji tako što igraju u svojim klubovima.

"Misimović je konačno zaigrao za svoj klub i sigurno će igrati. Ibišević igra za Hoffenheim i postiže golove. To je odlično. S druge strane, imali smo situaciju u kojoj je Medunjanin u osam dana odigrao čak tri utakmice, te je bio umoran protiv Francuske. Zbog toga smo tražili od njegovog kluba da ne igra u utakmici pred baraž", kazao je Sušić.

U prijateljskoj utakmici sa Željezničarom naš selektor neće otkriti taktiku za susrete s Portugalom. Priliku će na stadionu "Grbavica" dobiti svi igrači, kako se ne bi umorili. Selektor je naglasio da već zna sastav koji će se suprotstaviti Portugalcima, ali ga nije želio otkriti. Rekao je samo da ima jednu dilemu, a to je pozicija stopera.

Okupljanje naših reprezentativaca je zakazano za 7. novembar u hotelu "Hercegovina" u Sarajevu. Prva utakmica će se igrati na stadionu "Asim Ferhatović Hase" ili "Bilino Polje" 11. novembra sa početkom u 20 sati, dok će revanš u Portugalu biti odigran 15. novembra na stadionu "Luz". Ta utakmica počinje u 21 sat.

Spisak za kvalifikacijske utakmice mlade reprezentacije je na konferenciji za medije objavio selektor Vlado Jagodić. Na spisku se trenutno nalaze 25 igrača, a konačan spisak sa 18 igrača će biti napravljen nakon utakmica Kupa BiH i predstojećeg kola Premijer lige. Mladu reprezentaciju 12. novembra očekuje utakmica s Kiprom, a dva dana kasnije s Grčkom. Mladi reprezentativci će se okupiti 8. novembra u hotelu "Park".

Spisak mladih reprezentativaca za utakmice s Kiprom i Grčkom:

Golmani: Divković, Bukvić, Mašić.

Odbrana: Markić, Brekalo, Sipović, Dupovac, Čilić, Sušić, Kvesić, Husić, Bevab.

Vezni red: Grahovac, Handžić, Kvesić, Višća, Zakarić, Prcić, Zlomislić, Gnjatić, Hasanović.

Napad: Bilbija, Stevanović, Bekić, Mešanović.

Vezani članci